Аксесоари и бижута

От първия механичен часовник до модерния луксозен часовник – символика и история на измерването на времето

Желанието да се овладее времето

Дизайнът на луксозния часовник, какъвто го познаваме днес, е претърпял дълго и доста любопитно развитие, тясно свързано с историческите периоди и човешката дейност. В началото древните египтяни започват да изграждат примитивни инструменти, за да синхронизират дейността си с времето. Тези инструменти разчитат на гравитацията и теглото на естествен елемент, като вода или пясък, за измерване на големи интервали от време. Появата на първия механичен часовник през Средновековието е революционен момент. За първи път успяхме да контролираме времето благодарение на автономна енергия, затворена в кутията. Преносимият часовник се появи през шестнадесети век и по време на Първата световна война най -накрая успяхме да създадем прототипите на малките сложни машини, които носим на китките си днес. Те преброяват точно не само часове, но и минути и части от секундата, предлагайки голям брой възможни усложнения..

Луксозен часовник, хромиран калъф и кожена каишка

луксозен мъжки часовник, бял циферблат, няколко функции, хромиран калъф, черна кожена каишка

Модерни часовници, но вечен дизайн

Въпреки техническите и електронни иновации, настъпили през годините, ние никога не сме губили любовта си към стария механичен часовник. Създаването на кварцов часовник в края на шейсетте години не промени страстта към древните дизайни. Съвременните луксозни часовници често запазват естетиката на механичните части със своя циферблат, ръце и допълнителни функции. Винтидж темата се налага няколко пъти и продължава да печели популярност. Дизайнерите от всички времена се основават на традициите и хвалят самата машина. Те флиртуват с естетическия ефект на видимите зъбци и актуализират механиката на часовника и неговия суров дизайн. Тази романтична тенденция има логично обяснение – дизайнът на часовника винаги е еволюирал заедно с неговата функция. До края на 19 век ръчният часовник има статут на фино бижу, което само жените могат да носят. Мъжете са работили на открито и често са били изложени на неблагоприятни метеорологични условия, които могат да повредят фината механика на часовниците. По тази причина те носеха само джобни часовници.

Луксозен часовник с трезвен и елегантен дизайн

хронометрист, кафява кожена каишка, луксозен часовник, елегантни стрелки, черен циферблат, гръцки цифри

Създаването на мъжки ръчен часовник

Но световните войни промениха тенденциите завинаги. По време на Първата световна война часовникът е от съществено значение за мъжете в окопите. В същото време те трябваше да имат свободни две ръце и преносимият часовник вече не беше практично решение. След това войниците започнаха да връзват часовниците за китките си с помощта на кожени каишки. Връщайки се от войната, някои мъже продължиха да носят тези импровизирани ръчни часовници. Няколко тогавашни компании отбелязаха тенденцията и се възползваха от ситуацията, за да пуснат мъжки ръчни часовници. По време на Втората световна война часовникарите са проектирали здрави и много по -надеждни часовници, със сложен дизайн, с метален циферблат, вместо порцелановия, кристално стъкло за корпуса и каишки, прикрепени към циферблата по естетичен начин..

Черен луксозен часовник с прозорец за скачаща дата

мъжки ръчен часовник, луксозен часовник, черен дизайн, черен циферблат, маркирани часове, прозорец

Приносът на екстремните спортове в дизайна на луксозни часовници

И до днес часовникът не е престанал да се развива и подобрява работата си, като възприема естетическите характеристики на други устройства, свързани с живота на мъжете. Съвременният дизайн съчетава традиция и иновации, за да предложи на мъжете не само полезни предмети, но и истински произведения на изкуството, които поемат символични теми. Майсторите часовникари са вдъхновени от света на екстремните спортове. Има цяла серия съвременни часовници, които възпроизвеждат елементи от стари състезателни автомобили и военни самолети. В днешно време можем да използваме a мъжки часовник от стомана луксозно напомня на стари табла с техните измервателни устройства – скоростомери и тахометри, манометър и дълбокомер. Усложненията намекват за състезателни автомобили и тръпката от скоростта. Черни циферблати и неонови цветни стрелки, час на скок, ретроградна минута и резерв на мощност, фантастичен дизайн и щателна прецизност – тези часовници имат всичко, което да се хареса на съвременния човек.

Елегантен часовник с завладяващ дизайн

луксозен часовник, кръгъл циферблат с усложнения, изискан мъжки часовник, навиващи се корони

Мъжки часовник с дизайн, който е едновременно суров и изискан

красив мъжки часовник, черен циферблат, черна каишка, големи гръцки цифри, модерни стрелки