Ferdigstilling

Jeg vil gjøre en renovering! Bad: trygt og komfortabelt gulv (del 2)

Badet er klart for oppussing. Det er tomt, rent og på en eller annen måte uvanlig romslig. Demontering er ferdig, søppel fjernes. Reparasjonsarbeid kan begynne. I dag skal vi snakke om hvordan du reparerer gulvet i et forberedt rom. Hvilke teknologier bør brukes for å gjøre gulvet pålitelig, vakkert og brukervennlig?.

Screed – gulvets base

Hvorfor trenger du et gulvbelegg? Hun har flere oppgaver. Først av alt, ved hjelp av en sementbelegg, blir gulvet jevnet, glattet og gjort til en base for etterbehandling. Et monolitisk betong- eller sementlag på gulvet øker lydisolasjonsnivået. Dette gjelder spesielt i bygårder, i en leilighet som ligger over første etasje..

Og i første etasje og i et privat hus er en avrettingsmasse en av isolasjonsmetodene. En annen avrettingsmasse er en måte å ordne systemet på «Varmt gulv». Det beskytter varmeelementer, gjør det mulig å utføre etterbehandlingsarbeider av høy kvalitet, akkumulerer og avgir varme jevnt.

Vanntetting er nødvendig under avrettingsmassen

Vanntetting av badegulvet er nødvendig. I noen tilfeller gjøres det under avrettingsmassen, og i noen – ovenfra. Hvis du har tenkt å installere noe system «Varmt gulv», vanntetting utføres under den. Hvis gulvet ikke er oppvarmet, vil vanntettingen av dekkmassen beskytte betongen mot overflødig fuktighet.

Vanntetting er annerledes. For eksempel rulles rullematerialer ut over hele baderommet, overlappende sømmer loddes sammen. Valsede vanntettingsprodukter inkluderer takmateriale, takpapp, forskjellige filmer. Ulike mastikker (bituminøse og syntetiske), epoksyharpikser kan klassifiseres som smøremidler for vanntetting..

I et rom der vann kan søle ut på gulvet, anbefales det å kombinere vanntettingsmetoder med hverandre. Så på et lag med bitumenmastikk kan du legge et lag med rullemateriale, og på toppen behandle det med ytterligere 1-2 lag med mastikk. Vanntettingsmaterialer må behandle vinkelen mot veggene mot gulvet og den nedre delen av veggen.

DIY baderomsgulv

Du må som alltid begynne med planlegging og layout. Nivået på det nye gulvet er markert på veggene. Det er bedre å gjøre det med en liten skråning, 1,5-2 grader. Denne skråningen er ikke merkbar verken visuelt eller når du går. Men han vil gjøre eierne en god service. Hvis vann ved et uhell søl på gulvet, renner det ikke inn på steder som er vanskelig å nå.

Hvor høy vil den nye avrettingsmassen være? Hvis det er planlagt fasade med keramiske fliser, må 10-15 mm trekkes fra gulvnivået. Dette er tykkelsen på selve flisen og limet som brukes til å legge den. System «Varmt gulv», om nødvendig, bør det være under eller inne i gulvbelegget. Det avhenger av tykkelsen på betonglaget. Den totale tykkelsen på avrettingsmassen bør ikke være mindre enn 3 cm. Hvordan gå frem hvis det blir besluttet å ikke utstyre et varmt gulv? Basen for en ny sement (betong) avrettingsmasse må grunnes med en ferdig dyp gjennomtrengningsgrunning. Deretter installeres beacons i en avstand på 70-80 cm fra hverandre. Ved hjelp av et bygningsnivå kontrolleres gulvets horisontale nivå og ensartetheten til en liten skråning. Alle beacons må være i samme plan.

For avrettingsmassen brukes betong (hvis den totale lagtykkelsen er 5 cm eller mer) eller en sement-sandblanding (for en tynnere avrettingsmasse). Betong består av sement, sand og grus. For å få en blanding av høy kvalitet, må du blande komponentene grundig i et forhold på 1: 2,5: 3,5-4. Det vil si at 2,5 bøtter sand og 3,5-4 bøtter knust stein tas på en bøtte med sement. Sement-sandblandingen selges i poser. Nødvendige proporsjoner i den ferdige blandingen blir observert av produsenten. Du kan gjøre det selv. For en bøtte sement må du ta tre bøtter sand.

Den tilberedte blandingen fyller mellomrommet mellom de to fyrtårnene og utjevner det med regelen. Så fyll hele gulvarealet gradvis. Etter en halv time eller en time må overflaten av den tørkede avrettingsmassen tørkes av. Det er bedre å trekke ut fyrtårnene fra de frosne, men ennå ikke fullt forsterkede avrettingsmassen, og fylle de dannede hulrommene med sementmørtel. Dette er spesielt viktig hvis gulvet ikke blir dekket med fliser. For eksempel hvis eierne ønsker å lage et gammeldags polymergulv. Det er bedre å la det ferdige gulvet dekke med plastfolie i flere dager. Hvis avrettingsmassen ikke får tørke ut, vil det ikke vises sprekker på den..

Varmt gulv på badet

Hvis vi husker at vi ofte står på badegulvet med bare føtter, blir det klart at et varmt gulv er veldig hyggelig. Etter å ha montert systemet en gang «Varmt gulv», eieren vil forbedre mikroklimaet i dette rommet i mange år. Det oppvarmede gulvet vil alltid være tørt og luften ikke for fuktig.

Hvilken av de tre systemtypene «Varmt gulv» å velge et bad? De er alle gode, men hver har sine ulemper. For å gjøre et valg må du lære om alle tre.

Vannisolert gulv

Elektrisk gulvvarme

Systemet er en struktur laget av metall- eller plastrør som det strømmer vann fra varmesystemet gjennom. Rørene lukkes med en kobler, og deretter med et hvilket som helst etterbehandlingsmateriale. Termostaten lar deg kontrollere graden av oppvarming.

Fordeler

Ikke for dyrt system. Krever ikke ekstra kostnader under drift. Helt trygt.

ulemper

Vanskelig å montere. På badet er det fornuftig bare hvis det er en oppvarmingsstigerør (hvis den oppvarmede håndklestativet fungerte fra oppvarming, og ikke fra varmt vann). Krever tykkere avrettingsmasse enn elektriske systemer.

Hvordan installere? Det er ikke nødvendig å lage en avrettingsmasse for dette alternativet med gulvvarme. Det er nødvendig å trimme betongplaten og gjøre vanntetting av høy kvalitet. Etter det isoleres gulvet med ekspanderte polystyrenplater eller annen tett isolasjon. En varmereflekterende skjerm skal plasseres på toppen av isolasjonen. Det er nødvendig for at termisk energi skal varme opp gulvet vårt, og ikke gulvplaten. Et armeringsnett legges på skjermen – grunnlaget for fremtidig avrettingsmasse. Masken på rutenettet skal være liten. Ikke mer enn 50 mm.

Spesielle rør for et varmtvannsgulv legges jevnt, med et trinn på 100-150 mm. De er festet på et armeringsnett. Det er ikke nødvendig å legge rør på stedene der vaskemaskinen eller møblene er installert. Begynnelsen og enden av røret må stikke ut fra gulvet på stedet der stigerøret stiger. Det er mulig å koble det lagt røret direkte til varmerørene. Samtidig vil det nye gulvet fungere. Men eierne vil ikke klare det. For at en person skal påvirke sitt arbeid, er røret koblet til spesialutstyr. Den inkluderer en manifold, termostat og spesielle kraner.

Etter at du har lagt røret og kontrollert systemets funksjon, må du sette varselene forsiktig og lage avrettingsmassen. Hovedoppgaven er ikke å skade gulvkonstruksjonen.

Elektrisk gulvvarme

Systemet varmer opp gulvet ved hjelp av elektriske varmeelementer. Monteres under en sementbelegg eller direkte under en flis. Temperaturen kan justeres.

Fordeler

Veldig lett å montere. Tar mindre plass. Dette er viktig hvis det ikke er mulig å avstryke høyt volum..

ulemper

Systemet er ikke billig i kjøp og drift. De avgir en liten mengde elektromagnetisk stråling under drift..

Hvordan installere? Det er nødvendig å installere et elektrisk varmt gulv på den samme isolerte og forsterkede basen som når du installerer et vanngulv. Du kan bruke en spesiell varmekabel og legge den ut på gulvet selv, etter instruksjonene. Og du kan kjøpe ferdige varmematter, der kabelen allerede er lagt ut med en slange og festet. Installasjon av matter er mye enklere.

Termostaten til den elektriske gulvvarmen er installert på veggen. Tilkoblingskablene ledes til varmesonen og der kobles de til det elektriske systemet. Etter kontroll må strømmen slås av og avrettes nøye.

Film (infrarødt) varmt gulv

Film varmt gulv

Systemet består av en varmefolie som leveres elektrisk. Settet inneholder isolatorer, temperatursensor, termostat.

Fordeler

Lett å montere. Veldig tynt materiale, krever ikke en stor mengde avrettingsmasse. Veldig raskt, på bare noen få minutter, varmer flisen opp. Den bruker en tredjedel mindre strøm enn en elektrisk gulvvarme.

ulemper

Du kan selvfølgelig se etter feil i dette systemet. For eksempel kan en tynn avrettingsmasse forårsake sprukne fliser. Ja, og det er ikke billig. Men det infrarøde varme gulvet har mange fordeler som dekker disse ulempene..

Hvordan installere? Installert under flisene på en ferdiglaget avrettingsmasse. Ikke glem varmeisolasjon under systemet «Infrarød gulvvarme». Den spesielle isolasjonen som er inkludert i leveransen spres direkte under folien. Filmen kuttes i strimler med en gitt lengde langs spesielle linjer. Filmen legges ut slik at kobberlisten er i bunnen, og kontaktene rettes mot veggen med en termostat.

Vi fester kontaktklipsene til kobberlisten. Installasjonskabler er koblet til dem. Stedene hvor ledningene er koblet til og kuttet av filmen må isoleres. Da er temperatursensoren tilkoblet og også nøye isolert. Det skal bemerkes at systemet «Infrarød gulvvarme» ledsaget av detaljerte instruksjoner. Selv en tenåring vil følge den..

Hvordan legger du fliser på et filmgulv? Det er ikke nødvendig å gjøre en avrettingsmasse her. Et tynt forsterkningsnett med et fint maske (10-20 mm) legges pent på filmen. En flis legges på rutenettet på en tynn mørtel. Basen på badet vårt er klar. Gulvet er klargjort for etterbehandling. Hvordan flislegge gulvet riktig, og hvilke andre alternativer for etterbehandling av badegulvet er verdt å ta hensyn til? Dette vil bli diskutert i en av de neste artiklene i serien. «Jeg vil gjøre en renovering! Baderom».