Interiør

Flis til kjøkkenet på forkleet: de beste ideene for å dekorere veggen over arbeidsområdet

Kjøkkenfliser er det materialet som oftest er valgt for veggen over benkeplaten, det vil si på bakplaten. Kjøkkenfliser kommer i en rekke størrelser og stiler, så de passer både til moderne og tradisjonelle kjøkken. Hvilken flis for kjøkkenet å velge?

Flisekjøkkenforkle: bilder av praktiske løsninger

Veggen på kjøkkenet mellom benkeplaten og hengeskapene er alltid synlig og iøynefallende. Så det kan være en interessant dekorasjon for et rom, i motsetning til noe annet sted, og ofte gi rommet en spesiell stil. I tillegg til estetiske verdier blir materialets egenskaper også tatt i betraktning – veggen over kjøkkenbordet er et av stedene som er mest utsatt for forurensning, derfor krever det spesiell etterbehandling. Derfor bør området dekkes med et materiale som passer innvendig og er lett å rengjøre. Keramiske fliser ville være et godt valg.

Keramiske fliser er det materialet som oftest velges for vegger over kjøkkenbenken. Ikke overraskende da det er ikke brannfarlig, lett å rengjøre og motstandsdyktig mot vann og damp. Populariteten til fliser betyr imidlertid ikke at veggene dekorert med dem skal se standard og kjedelige ut. Det brede utvalget av keramiske fliser produsenter gir kjøperen et bredt utvalg og interessante løsninger. For å oppnå en original effekt kan du velge fliser som etterligner tre, intense farger eller uvanlige mønstre..

Fordeler og ulemper med fliser

Overflaten over kjøkkenbenken må være spesielt motstandsdyktig mot fuktighet, høye temperaturer og flekker, inkludert fettete. Derfor er det verdt å velge fliser med et stort lag emalje, og hvis du velger andre overflater, ikke glem å ordentlig impregnere, rengjøre og periodisk vedlikeholde materialet. Flisene bør velges i henhold til stilen der kjøkkenet er innredet, med tanke på fargen på benkeplaten, møblene eller gulvet. Ikke glem å planlegge hvordan du fullfører overflaten over benkeplaten, og inkluder åpninger for stikkontakter..

Flisefordeler:

 • mange interessante modeller, innredning;
 • bredt spekter av priser;
 • mange av dem er også veldig holdbare og lar deg beskytte veggen over benkeplaten i lang tid;
 • harmoniske kombinasjoner med andre utførelser;
 • holdbarhet og motstand mot høy temperatur og fuktighet;
 • lett å rengjøre samtidig som det holder et høyt hygieninivå på kjøkkenet.

Ulemper med fliser:

 • noen av modellene krever impregnering og regelmessig vedlikehold (spesielt stein);
 • i tilfelle tilstedeværelse, bør fliseledd behandles og rengjøres regelmessig;
 • dette er en løsning i mange år, derfor er den ikke egnet for de som liker hyppige endringer i arrangement;
 • styling tar ganske mye tid, kunnskap og ferdigheter.

Fliser på kjøkkenet: et forkle med arbeidsområde – et utvalg alternativer

Veggens estetikk over kjøkkenbenken er viktig, men det er også praktiske hensyn å ta. Husk at denne overflaten er spesielt utsatt for skitt og sprut. Dette gjelder spesielt veggfragmentene i nærheten av vasken og koketoppen. Velg derfor keramiske fliser som er enkle å rengjøre. Det er best hvis overflaten er glatt, dekket med et tykt lag emalje. Da vil ikke støv og annet smuss legge seg så lett på overflaten. Små veggfliser i form av et firkantet eller langstrakt rektangel fungerer godt i et arbeidsområde på et kjøkken. For små fliser er overflaten på leddene mer utsatt for smuss. For å gjøre det lettere for deg selv, bør du velge større fliser eller rette modeller som lar deg lage virkelig tynne sømmer (1-1,5 mm). Når det gjelder tradisjonelle, bredere fliseledd, bør en epoksyforbindelse brukes, da den er praktisk talt vanntett og ikke er redd for kjemiske rengjøringsmidler..

Fliser til kjøkkenet på forkleet: mønstre og fasjonable farger

Veggfliser er en lett å installere løsning som tilbyr en rekke installasjonsalternativer. Den kommer i forskjellige formater, farger og kan lages av tvetydige materialer. Det er også en rekke design, størrelser og innredning. Velg mellom tonnevis av varianter for å lage effektive overflater krydret med oppfinnsomhet.

Du kan smake på moderne og tradisjonell mat i retro, provençalsk og til og med rustikk stil. Se de mange interiørdesignforslagene for kjøkkenfliser. Du kan dekorere plassen over kjøkkenbenken vakkert med bare dette materialet. I et moderne, minimalistisk kjøkken vil en farget vegg over benkeplaten bli et attraktivt element som vil gi liv til interiøret og gi det en original karakter..

Den trendy designen på kjøkkenfliser dukker stadig mer opp ikke bare på veggene, men også på gulvet. Imidlertid er mønstret keramikk et risikabelt alternativ. Mote endrer seg for fort. For tiden domineres utformingen av keramiske fliser av geometriske motiver, men også i en 3D -versjon. Teksturerte kjøkkenfliser gir liv til en vegg, som med riktig belysning vil være veldig effektiv. Det er interessant å kombinere glatte fliser med et relieffmønster – klare, dypt kuttede linjer er i tillegg uthevet med lyse farger, noe som gir effekten av et abstrakt mønster. Kjøkkenfliser kan ha orientalske motiver, preget av mønstre med uklare linjer..

Abstrakte akvarellutskrifter på lerretlignende bakgrunner er populære, da dette er en annen referanse til kunst. Dette motivet på kjøkkenfliser, som minner om lerret, er laget ved å påføre mange lag med maling eller en malers palett, riper med en slikkepott etter endt arbeid. Alle disse flisene har en ting til felles. Dette er ikke bare såkalte dekorer, men også moduler som fritt kan monteres og dekkes med store overflater og danner praktfulle dekorasjoner. Ensfargede kjøkkenfliser i murstein er også trendy..

Hvite fliser på kjøkkenforkleet

Når du velger fliser, bør du også ta hensyn til fargen. Hvite eller kalde fliser vil gi kjøkkenet ditt en frisk og steril karakter. Dette alternativet passer godt til både et landlig og moderne rom. Metalliske og konkrete utseende, samt utførelser i jordfarger, er ideelle for minimalistiske og industrielle kjøkken. For etnisk eller rustikt interiør, velg hvite fliser kombinert med stilig innredning i naturlige og varme farger. Fliser med fengende farger som rødt vil stimulere appetitten og legge til litt krydder..

Nøytrale farger

Det er ingen tvil om at flere og flere mennesker streber etter fliser i en allsidig nøytral fargepalett. De er vanligvis delikat grå, varm beige eller elfenben. Det viser seg imidlertid at selv ved første øyekast kan slike kjedelige farger fortynnes, siden alt du trenger å gjøre er å kombinere dem med riktig struktur. Spesielt bemerkelsesverdig er veggfliser som ligner sandstein eller annen naturstein med en ujevn overflate..

Grå fliser vil også bli mer uttrykksfulle hvis de er dekorert med originale mønstre, for eksempel geometriske eller lappetepper. Dette vil tillate at kjøkkenet får en universell fargepalett, men samtidig med et snev av modernitet..

Monokrome komposisjoner

Monokrome komposisjoner, for eksempel i skandinavisk stil, har hatt utrettelig popularitet lenge. Det er viktig å merke seg at fliser i hvitt, grått og svart ikke bare ser interessant ut, men de er også allsidige. Dermed kan du matche møbler i nesten hvilken som helst farge, og få en interessant effekt. Den lar deg også omorganisere kjøkkenet ditt senere uten å miste estetikken, ettersom du enkelt kan kombinere nye møbler og hvitevarer med vegg- og gulvbekledning i monokrome farger..

Keramiske fliser til kjøkkenet på forkleet

Keramiske fliser er en av de mest populære og klassiske løsningene. Det er veldig holdbart, effektivt og motstandsdyktig mot de tøffe forholdene på kjøkkenet. Du finner mosaikker av interessante kombinasjoner, samt glassplater eller de som etterligner stein, betong, tre eller metall..

Keramiske fliser er den mest klassiske måten å dekorere en kjøkkenvegg på, og er fremdeles populære. Ved å velge en slik tradisjonell kledning kan du få et uvanlig utseende etter et kjøkkenforkle..

Ikke bare keramiske fliser

I tillegg til keramiske fliser, blir fliser laget av naturstein, en masse som minner om naturlig betong, murstein eller metall, stadig mer valgt. Materialet gir en veldig original effekt, og er samtidig ganske praktisk. Takstein er et godt alternativ til metallplater fordi de ser mer dekorative ut og er enkle å installere. Resultatet er egnet for både moderne og industrikjøkken, og kombinerer vakkert utseende med moderne trender..

Produkter laget av naturstein eller etterligning passer godt til naturlig og etnisk interiør. Du kan få dem både i form av plater og paneler, samt interessante steinmosaikker. Selv om marmorplater ikke krever mye impregnering, må modeller laget av travertin eller andre porøse materialer impregneres grundig (helst før fuging) fordi de kan utsettes for forringelse på kjøkkenet. Til tross for dette velger de imidlertid villig et forkle, fordi de ser veldig imponerende ut og passer til mange stiler..

Hvis du vil at kjøkkenet skal ha et ekstraordinært utseende, bør du velge fine tre- eller plastpaneler, veldig stilig, interessant design, tekstur og innredning. Men et slikt materiale er ganske krevende når det gjelder impregnering, rengjøring og vedlikehold. I tillegg er ikke alle egnet for området over ovnen. Plastpaneler har ofte begrenset varmebestandighet, mens trepaneler krever sterk impregnering..

Husk at rengjøring av trepaneler og fliser kan være tungvint, og krever nøye bløtlegging og hyppig vedlikehold. Til tross for behovet for å utføre mange vedlikeholdsprosedyrer, er treets naturlige sjarm uerstattelig, så det brukes ofte selv på et kjøkkenforkle. Flere og flere ønsker å ha trepanel på kjøkkenet fordi de skaper en moderne og idyllisk stemning..

Forkle av moderne kjøkken: fliser av forskjellige typer

Fliser basert på det produserte materialet:

 • keramikk (takstein, fliser);
 • glass;
 • klinker;
 • tre eller trebaserte materialer;
 • metall;
 • plast;
 • stein eller dens etterligning.

Klassifisering etter stablingsmetode:

 • Klassisk med litt profilerte kanter – oftest brukt, de krever en ganske bred skjøt (avhengig av størrelsen på flisen: vanligvis 2 til 10 mm).
 • Rettet – tillate nesten sømløs flislegging (fugemasse til og med ca 1 mm). De produserer et nesten ensartet panel som ikke bare ser bra ut, men også er enkelt å rengjøre..
 • Små mosaikker som krever presis peking (vanligvis omtrent 1-2 mm bred). Mange er veldig effektive, men husk å velge en solid skjøt, og at de krever nøye og hyppig rengjøring..
 • Med avrundede kanter – for attraktive kombinasjoner. Avhengig av kombinasjonen tilsvarer de både rustikke og etniske stiler..

Fliser i henhold til formen:

 • Firkantede fliser er de mest populære, de kommer i forskjellige størrelser og farger, og kan dekoreres med interessante alternativer, inkludert både klassiske og moderne komposisjoner..
 • Små mosaikker er et veldig effektivt alternativ, selv om de oftere brukes til romslige kjøkken fordi de optisk kan redusere dem..
 • Rektangulære fliser som ligner kanten på en murstein. Det er forskjellige farger: hvit, terrakotta eller med interessante farger og teksturer.
 • Paneler og fliser i stort format – lar deg lage en nesten jevn overflate, se bra ut i romslige kjøkken. De har forskjellige former, de er lett valgt for moderne og små rom, noe som gjør det mulig å optisk forstørre interiøret..

Flis etter stil:

 • etnisk;
 • rustikk;
 • klassisk;
 • moderne (ofte med et snev av glamour);
 • dekorative, som kan utfylle den klassiske versjonen.

Definer stilen på kjøkkenet ditt

Når du tenker på hvilke fliser du skal velge for kjøkkenet, må du først bestemme deg for rommets generelle stil. Interiørdesignutvikling begynner alltid med en generell idé om hele rommet, og først da velges individuelle elementer som tilsvarer hele designet. Stilen på veggfliser kan både fremheve den generelle utformingen av kjøkkenet og introdusere betydelig dissonans. Du vil velge farge og form på veggflisene for å matche stilkonseptet. Det brede utvalget av overflater i butikker inkluderer fliser fra hvitt til svart, lyst til mørkt, i nesten et stort utvalg av farger.

Husk at hvite fliser er ideelle for kjøkken i skandinavisk stil, grå og imitert betong er ideelle for industrirom, og trefliser er ideelle for miljøstil. Du kan også velge dekorer som gir interiøret ditt en rustikk eller for eksempel marokkansk karakter. Modeller med en jevn, ensartet overflate, designet i uttrykksfulle farger, passer inn i et moderne interiør, og krem, beige eller brun, i tillegg dekorert med tradisjonelle ornamenter, og utfyller godt den klassiske innredningen.

Bør du vurdere, bør du velge en matt eller satin finish flis? Det første alternativet ser bra ut i et rustikt og minimalistisk interiør, det er lett å holde rent, og det er ingen flekker på overflaten. Satinfliser er flotte for moderne og elegante kjøkken, og forstørrer dem ofte optisk og legger til et strekk glamour. Ulempen er imidlertid behovet for regelmessig rengjøring og noen ganger polering av overflaten, siden mye skitt er veldig tydelig synlig..

Flislagt søm: valgfrie funksjoner

Bortsett fra flisene er valg av sømmer viktig. Husk at jo flere ledd det er, desto vanskeligere blir det å rengjøre overflaten. I tillegg kan hulrom samle fuktighet, smuss og mugg. For veggen over benkeplaten velger du holdbare, fleksible og kalsium- og muggresistente alternativer (vanligvis anbefales en epoksyforbindelse). Mørkere sømmer er mer praktiske fordi de ikke viser noe skitt, men de vil ikke fungere for hver flis. Hvis du enkelt vil holde overflaten ren, bør du vurdere å velge rette fliser. De gir en glatt, lettstelt overflate (med tilkoblinger på ca. 1 mm).

Hva annet å se etter når du velger en flis?

Bortsett fra den praktiske funksjonen, er det også verdt å ta hensyn til fliseleddets estetiske verdier. De er tilgjengelige i mange farger, du kan også velge dekorative tilkoblinger (f.eks. Glitter). Vær oppmerksom på løsninger som har samme farge som flisene, men som også er kontrasterende. Det er verdt å matche dem med hele arrangementet, også med tanke på fargen på benkeplaten, møblene og gulvet..

Velge form og størrelse på flisene, ut fra parametrene i rommet: praktiske råd

Hvis fargen og strukturen på flisene allerede er valgt, gjenstår det bare å bestemme størrelsen og formen. Det er noen viktige tips du må huske på på dette stadiet, som også lar deg optisk passe flisene til rommet..

Store fliser bør unngås i små kjøkken. Den visuelle oppfatningen av veggen over kjøkkenbenken påvirkes også av fugemasse, som skaper vinkelrette linjer mellom flisene. For store fliser kan disse linjene vises tilfeldig og dele rommet for tydelig. I tillegg er det også risiko for å få mye avfall etter nødvendig trimming av flisene..

Mindre fliser er bedre for små kjøkken. De kan være firkantede eller rektangulære modeller. Dette valget avhenger allerede av kjøkkenets generelle stil. For å forstørre rommet litt, er det verdt å velge skinnende fliser eller med speilelementer. En forkle -mosaikk vil også se bra ut..

Store kjøkken lar deg eksperimentere. Store fliser vil fungere bra i dem, noe som gir deg effekten av en nesten jevn, glatt vegg. Med moderne og minimalistisk dekorasjon vil de oppfylle sitt formål. Å bruke mosaikk i store og åpne kjøkken kan gi en glamorøs effekt. Denne typen kjøkkenfinish mister all sjarmen når den smelter sammen til et stort rom..

Ekspertråd! Hvis kjøkkenet ditt er lite, er det best å velge veggfliser i lyse farger og høyglans. Dette vil få rommet til å se større ut optisk. Det er også en god idé å bruke speilelementer som kan gjenspeile den motsatte delen av kjøkkenet – dette er en annen måte å skape en optisk illusjon for å få interiøret til å virke større enn i virkeligheten..

Hvordan kombinere fliser med andre kjøkkenelementer?

I interiørdesign er det viktig å opprettholde harmoni og ensartet stil. Hvis du velger mørke møbler, sørg for å balansere dem med for eksempel lyse vegger eller gulv. Det er det samme med kjøkkenfliser. Hvis kjøkkenet er dominert av mørke, nesten svarte møbler, bør du velge en lysere nyanse av fliser til vegger og gulv. Veggfliser kan kontrastere med fargen på møblene eller bli harmonisk kombinert med det. Hvis du bryr deg om å bevare lignende farger i interiøret, kan du diversifisere veggbekledningen med dekor, hvis design vil legge til dynamikk i designet..

Det er også viktig å matche flisene med den generelle stilen. Hvis kjøkkenet er i en vintagestil, er små firkantede fliser som etterligner gamle kakkelovner et godt valg. Hvis du leter etter en trendy skandinavisk stil, kan du begrense fargene på kjøkkenet til nyanser av hvitt, svart og brunt..

Ekspertråd! Veggfliser kan festes ikke bare horisontalt, men også vertikalt. En interessant effekt oppnås ved å bruke et passende skift eller velge fliser i den opprinnelige sekskantformen. Fugen du søker på forkleet vil også være betydelig. Denne fargemotparten vil være minst merkbar, noe som vil ha en god innvirkning på innstillingen til et dempet kjøkken. Tvert imot vil kontrasterende fugemasse tillate deg å understreke interessant plassering av fliser, men vær forsiktig så du ikke skaper inntrykk av en reduksjon i plass..

Tekstur og mønstre på flisene er også viktig. Fliser med klare geometriske mønstre kan velges for enfargede kjøkkenfronter. Tremøbler kombinert med skarpe flisestrukturer som betong er ikke den beste kombinasjonen. Denne typen finish vil være bedre i romslige kjøkken i loftstil..

Hvordan legge fliser på kjøkkenet: et vakkert forkle

I tillegg til å velge en flisemodell, har installasjonsmetoden også en betydelig dekorativ effekt. I tillegg til det vanlige gitteret, kan du også ordne materialet:

 • diagonalt (romber);
 • forskjøvet;
 • bruk blandet plassering.

Flisene på forkleet kan være sammensatt av kontrasterende kombinasjoner, for eksempel hvitt og svart eller mørkeblått, og kan også bli beriket med interessante dekorative komposisjoner. Plasser de rektangulære flisene slik at de etterligner naturlig murstein. Flisene kan ordnes på en modulær måte, og skaper et harmonisk arrangement som er en kombinasjon av fliser i forskjellige former, formater og oppsett. Det skal huskes at et flisemønster visuelt kan øke eller redusere interiøret..

Forkle til kjøkkenet under flisene

Ikke alle vet at tapet også kan brukes vellykket over kjøkkenbenk. Dette lar deg raskt endre kjøkkenet, skape en vakker bakside for fliser, samt få en glatt overflate dekorert med en interessant farge, mønster eller utskrift. Bakgrunnsbilder til kjøkkenet blir mer og mer fasjonable, og deres utvalg lar deg lage virkelig interessante effekter..

Viktig! Det er bedre å velge et spesielt tapet for kjøkkenet designet for dette rommet (de er vanligvis vinyl på en fiberduk eller dyrere i form av glassfiber), fordi de er motstandsdyktige mot mange flekker og høye temperaturer, de kan være lett rengjort.

Du kan velge bakgrunnsbilder med interessant grafikk, men også de som etterligner andre materialer, for eksempel fliser. Dette alternativet lar deg oppnå en rik fargeoverflate som passer best til ditt interiør og din smak. Bakgrunnsbilder med lyse fliser vil gi en behagelig, steril effekt, og de som er laget i kule toner, gir litt gresk friskhet eller sjøavslapping, varme farger vil være koselige og røde vil kunne stimulere appetitten.

Fordeler med tapet på kjøkkenet:

 • lar deg få interessante mønstre, farger og teksturer;
 • de er enkle å rengjøre;
 • de er ganske billige og enkle å feste;
 • noen kan males;
 • muliggjøre en ganske hyppig og enkel endring i beliggenhet;
 • lar deg kompensere for små uregelmessigheter i veggene.

Ulemper med tapet på kjøkkenet:

 • fremspring på veggen krever nøye behandling;
 • feil valgt tapet kan raskt forverres og misfarges.

Uvanlige kjøkkenflisideer til et forkle

I moderne interiørtrender kan du se en langsom avvik fra tradisjonelle etterbehandlingsmaterialer som keramiske fliser. Et interessant alternativ for dem er blant annet metall- eller trepaneler som er plassert på veggen mellom kjøkkenbenken og topplinjen på skapene, det vil si i forkleområdet. Veggbekledning i herdet glass er også flott fordi, til tross for utseendet, vil dette materialet være holdbart og lett å vedlikeholde. På markedet finner du et stort utvalg av kjøkkenfliser i glass dekorert med forskjellige motiver. Ofte kan du til og med utvikle ditt eget trykkdesign som vil være på dem..

Moderne designtrender prøver å få mest mulig ut av naturen. Det er derfor det er så mye interessant i bakplatene på kjøkkenet. Men hvis du ikke stoler på slike løsninger og er redd for at materialet ikke vil fungere, kan du bruke de velprøvde keramiske gulvflisene dekorert med imitert tre. Dermed får du et forkle som ligner et naturlig materiale med et karakteristisk korn, men mye mer holdbart og lett å rengjøre..

Komposisjoner i en industriell loftstil, der rå murstein regjerer på veggene, er uopphørlig populære. Hvis denne nesten asketiske alvorlighetsgraden ikke er i vår stil, og du vil legge til litt kos, kan du legge mursteinfliser med en ujevn tekstur, men med en varm nyanse. Veggfliser i sandbeige, lysegrå eller til og med hvit ville være ideelle her..

Sekskantede fliser – for de modige

Moderne interiør elsker ikke-åpenbare løsninger som er i strid med det som er kjent og tradisjonelt. Derfor er det ikke overraskende at kjøkken designet på denne måten beveger seg bort fra vegg- og gulvfliser i standard, firkantet eller rektangulær form. Så du kan la deg rive med fantasien og velge fliser i en uvanlig form. Sekskantede, det vil si honningkakefliser er for tiden veldig populære for å lage forskjellige komposisjoner.

Ekspertråd! Sekskanter passer perfekt med Art Deco -stil, spesielt hvis de er i en skinnende farge som tinn eller gull.

Villsvinflis på kjøkkenforkleet

En interessant effekt kan også oppnås ved å velge klassisk formede fliser. Et utmerket eksempel på en slik kledning er rektangulære modeller, det vil si en flis. Selv den enkleste formen vil tiltrekke seg oppmerksomhet hvis den er lagt ut i et ikke-standardmønster. Rektangulære grisfliser plassert på veggen i en dekorativ tynn mosaikk vil se uvanlig ut. Du kan også bruke dem som dekor og kombinere dem med fliser i normal størrelse..

Geometrisk abstraksjon

Geometriske former har lenge hersket i kjøkkenkomposisjoner, inkludert symmetriske rektangler, rette linjer med dekorer og diamantmønstre. For å blande seg inn i moderne interiør, må du legge til litt farge på dem. I denne versjonen vil flisen effektivt kontrastere med miljøet, da dette ytterligere vil understreke dens uvanlighet..

Veggfliser på kjøkken er en av de vanligste måtene å dekorere mellomrommet mellom benkeplater og skap. Å velge riktig finish for ryggplaten kan påvirke den endelige effekten av hele interiøret. Tenk nøye over alternativene for kjøkkenfliser når du planlegger rommet ditt. Det er mange alternativer, og et stort utvalg av design for et forkle lar deg velge en vakker flis for enhver idé.