Interiør

Stuegulv: parkett, laminat eller fliser

Mange hus- og leilighetseiere tenker på å ta en viktig beslutning – å velge et gulv til stua. Laminat, tregulv eller fliser? Det stemmer, for det velvalgte materialet til gulvet i stua garanterer mange års fred. På den annen side kan feil avgjørelse være mye stress. Hvis du vil vite funksjonene til forskjellige gulvalternativer for stuen, samt se mange bilder om dette emnet, så sjekk artikkelen som presenteres.

Stuegulv: prisproblem

Økonomisk laminat

Den vanligste løsningen når det gjelder installasjon av gulv i stua, men ikke bare, er paneler, det vil si laminat. Hovedfaktoren som bestemmer et slikt valg er først og fremst kvadratmeterprisen. Det er også viktig at installasjonen er veldig enkel og reduserer kostnadene betydelig. Når det gjelder andre løsninger, for eksempel keramiske fliser, må du noen ganger betale mye for installasjon i stuen. Laminat medfører ikke store utgifter hvis du bestemmer deg for å organisere selvmontering.

Vanligvis anses laminatgulv som ideell verdi for pengene, og det er mye å lære om det. Kvalitet refererer imidlertid til produksjons- og raffineringsprosessen og, i mindre grad, levetiden til et slikt gulv. Når det gjelder panelets holdbarhet, kan de for eksempel ikke konkurrere med treparkett..

Tre eller dyr eksklusivitet

Mange tror at bare når du har et parkettgulv hjemme, kan du snakke om et tregulv – dette er ikke sant. Paneler er også vanligvis laget av 100% trebaserte materialer, men forskjellen mellom dem og parkett er enorm..

En like stor ubalanse er inkludert i prisen. For eikeparkett i middelklasse betaler du halvparten av parkettgulv laget av eksotiske trær. Hvorfor er treparkett så dyrt? Først og fremst betaler du for kvaliteten på treet og for arbeidet. Til gjengjeld får du et utmerket etterbehandlingsmateriale som effektivt kan brukes i flere tiår. Holdbarheten til tregulv kan økes ved skraping. Dette er en metode for å rive av toppstrøk og belegge det på nytt med lakk. Denne fremgangsmåten er ganske dyr, men fordelaktig når det gjelder treparkett. I stedet for å bytte ut hele gulvet, kan du fornye det for 30% av kostnaden..

Alle investeringer knyttet til tregulv må også omfatte montering. Selvinstallasjon er mulig, men denne oppgaven er definitivt vanskeligere enn å installere et laminat, så det er verdt å søke profesjonell hjelp.

Stue fliser? Hvorfor ikke!

Plassering av fliser på stuegulvet blir mer og mer populært. Dette er spesielt vanlig når stuen er koblet til det åpne kjøkkenet. For å oppnå ønsket effekt av ensartethet i begge rom, legges det fliser på gulvene. Imidlertid domineres stuer av en helt annen design enn for eksempel på badet. Hvis du bestemmer deg for dette etterbehandlingsmaterialet, anbefaler interiøreksperter fliser til stuen i lyse, varme farger eller i mønstre som etterligner tre. I tillegg har den en stor ulempe – et slikt belegg blåser konstant kaldt. Løsningen på problemet er gulvvarme, men dette er en dyr investering..

Praktisk taler først og fremst for flisene. Stein eller keramisk gulv er lett å vedlikeholde. Det passer perfekt inn i det moderne designet av rommet.

Kork- og bambusgulv – topptrender

Det er nå flere nisjeløsninger på markedet som får flere og flere følgere. En av dem er korkgulvet. Korkgulvet er laget av samme materiale som plankene, men det er ikke like stabilt. Dette skyldes den mye sterkere komprimeringen av treverket. På den annen side er et korkgulv med de tidligere nevnte materialformene den mykeste løsningen, som absorberer støy og gir høy gangkomfort..

Det finnes mange typer korkgulv, fra paneler, planker til korkgulv. Prisen er omtrent den samme som for et laminat.

Et annet uvanlig alternativ er bambusgulv. En kvadratmeter kan være dyrere enn parkett. Dette er en eksotisk løsning, men det skader ikke miljøet. Bambus er hentet fra spesielle gårder i Sørøst -Asia.

Bambus er en utmerket løsning for folk som verdsetter komfort og en slags prestisje, og tar vare på miljøvennligheten i hjemmet. Imidlertid må det huskes at bambusgulv vil vare i mange år, men det trenger riktig temperatur og fuktighet..

Parkett i stuen: treff fra naturlige råvarer

Se hva som fungerer best for stua din: tregulv, tradisjonell parkett, naturlig eller eksotisk treplanke, industriell parkett eller kanskje hvitkalkede planker. Det er viktig å velge riktig gulv for interiørstilen. Du kan finne inspirasjon i bildegalleriet.

Hvordan dekorere stuen, hvilket gulv å velge? Valget av gulv i gangen er viktig fordi det er denne overflaten som er det viktigste etterbehandlingselementet som bestemmer utformingen av hele interiøret. Stuegulvet kan være laget av husholdnings- eller eksotisk tre, lange planker eller parkett av tre i forskjellige farger. Kunden kan også velge en ferdig type gulvbelegg (lakk, voks, olje). Hvis du liker naturlighet, velg tregulv i uvanlige farger og design. Fasjonable gulv med komplekse komposisjoner og rike farger vil se perfekt ut i stuen..

Tregulv: parkett

Parkett er alltid fasjonabelt. Tregulv i eik, valnøtt eller bøk, oftest mønstret «fiskebein», byggeklosser eller firkanter – dette er alternativet som huskes fra fortiden. Parkett er elegant, holdbart og til og med skaffer seg skjønnhet med alderen. Dette materialet ser bra ut i enhver leilighet, uansett stil. I en tradisjonelt innredet stue vil slik parkett bli en viktig komponent i den klassiske stilen. Det vil bringe en varm og koselig atmosfære til moderne interiør. Lokale treslag er utsatt for fargeendringer, for eksempel når de er flekkete. Som sådan kan de lett bli et alternativ til mye dyrere eksotiske gulv..

Parkett: eksotisk tre

Eksotisk skog fra avsidesliggende områder i verden (inkludert merbau, teak, wenge, iroko, tauari, dussi, palisander, kempas) er veldig populære blant oss. Eksotiske parkettgulv kommer i en rekke vakre naturlige farger, fra halm og honning, rødt og burgunder til nyanser av brunt og til og med svart. Det er derfor de matcher interiørfargen så lett. En ekstra fordel med dette gulvet er det uvanlige kornet av europeisk tre.. 

Stue og gulv: hvitkalkede brett

Blekning brukes ofte på lettere skog som lønn, eik eller aske. Denne prosedyren får frem den naturlige strukturen til treverket, understreker perfekt kornmønsteret, noe som får gulvet til å se edelt ut. Vanlige, blekede planker lyser opp stuen, noe som gir den en skandinavisk følelse. Det skal huskes at hvitt er et helt utvalg av nyanser: fra blått til grått og due til lys beige, så det er mange alternativer for gulv i stua..

Et lyst gulv vil visuelt øke plassen. Men vær forsiktig: smale brett forlenger interiøret, mens brede brett forkorter det optisk. Siden oljen ikke lukker porene i treet, vil gulvet som er ferdig med det endre farge litt over tid. Denne funksjonen bør definitivt tas i betraktning når du skal renovere en stue..

Industriell parkett

Du kan forestille deg hvordan industriparketten vil se ut etter installasjonen. Smale, kantede massivtreplater (europeiske eller eksotiske) kan ha forskjellige nyanser og tvetydige kornmønstre. Denne tilfeldigheten, selv om det kan virke som en ulempe, er faktisk en stor fordel, som er spesielt verdsatt av mennesker med en sofistikert sans for interiørstil. Den abstrakte sammensetningen av det industrielle parkettgulvet vil fremheve den grove skjønnheten i stuen og gi den energi. En ekstra fordel med denne typen belegg er den eksepsjonelle holdbarheten..

Stue: de mest trendy gulvene

Raffinerte farger, uvanlige design og mønstre som fremhever den naturlige skjønnheten i tre er en trend. For eksempel er XXL parkettgulv en hit og kan bevisst alder. Sølvgulv er også trendy. Dette gulvet er ideelt for et loft hvor du vil fremheve den kjølige fuktigheten i treverket. Det absolutte treffet er gulvterningene, det vil si treoppgaver. De enkelte blokkene monteres på et parkettgitter i firkanter på 4 x 4 cm. Et slikt gulv er stilig og dessuten motstandsdyktig mot ødeleggelse. Gulv med sprekker, knuter, mørke linjer som en gang var en defekt, er tilbake på moten i dag..

Teppe i stuen på gulvet

Teppe er et uunnværlig tillegg til et fasjonabelt interiør. Det beviser den gode smaken til eieren av leiligheten, og gir også interiøret en koselig og elegant stil. Utvalget av tepper er enormt når det gjelder farge, form, mønster og materiale. Sjekk ut 10 verdifulle tips for å hjelpe deg med å velge riktig tekstilgulv. Her er de:

Merk følgende! Et lyst teppe tåler ikke tidens tann hvis du er den stolte eieren av barn eller dyr.

Stuegulv – laminat

Laminatgulv er et godt valg for folk som ønsker å ha et effektivt interiør, men ikke har nok tid eller penger til å installere parkett..

Moderne laminatgulv kan se ut som edle materialer som tre og naturstein. Det er ikke bare estetisk, men også holdbart, motstandsdyktig mot skader og kjemikalier. I tillegg kan laminatgulv installeres raskt, og når det først er installert, er det riperfritt og krever ikke lakkering. En viktig fordel er den ganske lave prisen. Dessverre har materialet en ulempe: det kan ikke repareres (skadede elementer må byttes helt ut), og når du går i harde støvler, kan du høre en kjedelig lyd, som noen ganger kan være ubehagelig, for eksempel for naboer nedenfor.

Stue kjøkkengulv – fliser eller laminat / parkett?

De siste årene har multifunksjonelle interiører blitt stadig mer populære. Moten for åpne områder stormet praktisk talt hus og leiligheter. Du trenger ikke å overbevise noen om funksjonaliteten og andre fordeler med en slik løsning.

Stue kombinert med kjøkken: fordelene med et 2 i 1 rom

Hvis du er vant til en mer klassisk interiørdesign, kan det ved første øyekast virke irrasjonelt å kombinere stue med kjøkken. I utgangspunktet har vi å gjøre med to helt forskjellige rom: det første er for deg å slappe av og slappe av, og det andre er for matlaging og muligens også for å spise. Kjøkken og stue i ett – dette er først og fremst en praktisk løsning. Spesielt i små leiligheter, som ikke bare sparer plass, men også visuelt forstørrer rommet, og alt takket være den manglende partisjonen. Men hvis du ikke liker arkitektoniske innovasjoner, kan du bli overbevist av de andre fordelene med denne løsningen..

En stue kombinert med et kjøkken er ideelt, spesielt for unge foreldre eller folk som ofte inviterer gjester. Dette lar deg holde kontakten med husstanden eller inviterte venner uten å måtte avbryte samtalen hele tiden eller se favoritt -TV -programmene dine sammen. Hvis du har barn, gir dette deg også muligheten til å lage middag og barnevakt samtidig. Takket være denne plasseringen kan du hele tiden overvåke hva de gjør for øyeblikket og reagere om nødvendig..

Kjøkkenet knyttet til rommet gir mulighet for et lettere interiør. Du trenger ikke å innrede to soner, så kombiner dem til en sammenhengende helhet, og du vil se at denne løsningen virkelig fungerer. Valget av gulvmateriale kan imidlertid være problematisk. Skal du foretrekke fliser eller laminat? Vil flisene passe til stua? Kan paneler brukes på kjøkkenet uten å bekymre deg for styrke og holdbarhet? Skal jeg bruke to forskjellige løsninger i samme rom?

Ekspertråd! I små leiligheter der kjøkkenet er koblet til stuen, er det best å velge et ensartet gulv. Vær også oppmerksom på at gulvmaterialet er bevart i en lys farge – en slik ferdig monokrom overflate vil gjøre interiøret mer visuelt romslig..

Mange designere mener at fliser bare er egnet for kjøkken og bad, mens stuen skal ha laminat eller parkett. Ikke bekymre deg – å bryte dette prinsippet kan ha en veldig interessant effekt. Kjøkken og stue i ett gir deg muligheten til å få mange interessante designløsninger som sikkert vil passe ditt hjem..

Kjøkken og stue forbundet med samme etasje

Det er den desidert sikreste løsningen når det gjelder estetikk. Kjøkkenet, koblet til stuen med et homogent gulv, gjør plassen visuelt større, og det overordnede arrangementet blir mye mer behagelig. Det reduserer også risikoen for å velge feil panel for fliser, noe som kan ødelegge den visuelle effekten betydelig. Laminatgulv fungerer best i en stue. Imidlertid er fliser på kjøkkenet et godt alternativ. Så hva du skal velge?

Stue og kjøkkenfliser

Materialene som brukes til gulv i kjøkken må naturligvis være mer holdbare enn overflatene som brukes i stuer. Derfor bør fliser til stue og kjøkken preges ikke bare av de riktige parameterne, men også av estetikk, som kan brukes med hell i arrangementet av gangen..

Begge disse betingelsene er oppfylt av de stadig mer populære gresene, ettersom det ser ut som klassiske keramiske fliser. Forskjeller er bare synlige når de brukes. Platene er formet under veldig høyt trykk og deretter brent for å sikre riktig hardhet og slitestyrke og lav vannabsorpsjon.

Husk at fliser på kjøkkenet bør være glassert for bedre å beskytte overflaten. Dette vil bidra til å beskytte gulvet mot skader i tilfelle utslipp av sterkt flekkende stoffer..

Porselen steingodsfliser er også veldig populære blant kjøpere. Den har absolutt et mer interessant design enn glasspartiklene, ettersom den for eksempel kan etterligne en treoverflate. Velg imidlertid materialet med omhu! Porselen steintøy er mye vanskeligere å rengjøre, og fremfor alt er det mer glatt. På steder som stue med kjøkken kan flislegging over hele gulvet være upraktisk..

I praksis er fliser en veldig holdbar løsning. På grunn av sin store størrelse skaper materialet et praktfullt interiør, men gir også rommet et litt grovt utseende. Husk imidlertid at flisene er kalde å ta på. Hvis du liker å gå rundt i leiligheten eller huset barbeint, bør du vurdere å kombinere fliser med gulvvarme..

Hva du skal velge: laminat eller parkett i stue og kjøkken?

Klassisk parkett og laminatgulv vil fungere godt i stua, hvor de stort sett er utsatt for slitasje. Dessverre blir situasjonen på kjøkkenet mer komplisert. Panelene i stua, som oftest velges, er ikke motstandsdyktige nok mot ødeleggende fuktighet, slik de ofte finnes på kjøkkenet. Dette betyr imidlertid ikke at gulvpaneler ikke vil fungere på kjøkkenet. Først og fremst er det en løsning som garanterer rask rengjøring. Du trenger ikke å bruke sterke kjemikalier og tørke desperat av gulvet. Bare tørk den av med varmt vann og et mildt vaskemiddel.

Ekspertråd! Hvis du velger treplater for stuen som er koblet til kjøkkenet, er det best å bruke en av de eksotiske treslagene, for eksempel merbau, iroko, badi, jatoba, dussi – dette er et hardt råstoff med lavere krympingskoeffisient og betydelig motstand mot fuktighet.

Estetikk og vanlig komfort er også store fordeler med å ha gulvpaneler. Deres tilstedeværelse på kjøkkenet gir ikke bare en mer spektakulær finish, men gir også litt friskhet og originalitet til interiøret. Den største fordelen er imidlertid at paneler, i motsetning til fliser, ikke er så kalde å ta på, så i dette tilfellet trenger du ikke bekymre deg for å installere gulvvarme. Dessverre kan gulvvarme ikke unngås for fliser..

Når du velger trepaneler som du vil bruke på kjøkkenet, må du først bli styrt av parametere som:

  • høy klasse slitasje – minst AC3, og hvis du bruker kjøkkenet veldig ofte, bør du velge AC4;
  • trehardhet: de vanskeligste er eksotiske trær (jatoba, kempas, merbau – hardhet over 4 på Brinell -skalaen), økonomiske løsninger med høy hardhet (fra 3 til 4 enheter på Brinell -skalaen) er eik, valnøtt, aske;
  • fuktmotstand;
  • ekstra beskyttelse av overflaten mot fuktighet og sikre antiskliegenskaper.

Hvis gulvpaneler i stuen også skal brukes i kjøkkenområdet, er det viktig at de oppfyller kravene ovenfor. Ellers kan de bli ødelagt veldig raskt. I ekstreme situasjoner kan til og med en liten mengde fuktighet begynne å deformere materialet, som kan erstattes ganske raskt. Husk dette og ikke fokuser på mønsteret eller fargen når du skal velge laminat.. 

Fliser + laminat / parkett på kjøkkenet fra stuen

Hvis du fortsatt ikke er sikker på hvilken løsning som interesserer deg mest, kan du bruke de velprøvde alternativene. Stuen, kombinert med kjøkkenet, er ett rom, som imidlertid kan dekoreres på to forskjellige, harmoniske måter. Veldig slitesterke og stilige fliser på kjøkkenet, og varme og hyggelige paneler av naturlig tre eller erstatning i stua? Hvorfor ikke!

Fliser koblet til paneler er en utmerket løsning for bruk i romslige interiører. For små mellomrom må du være forsiktig så du ikke overvelder interiøret med to forskjellige dekorasjoner. Vær også oppmerksom på maskinvaren – en kjøkkenøy eller et bord kan bidra til å maskere grensen mellom kjøkken og stue. Hvis du velger dette alternativet, er fliser i kjøkkenkroken din den beste løsningen. Faktisk krever det ikke ekstra omsorg..

En ganske ekstravagant løsning kan være et gulv i stua med fliser og paneler. Velg imidlertid denne løsningen bare hvis du er sikker på hvilken effekt du får. Ellers er det bedre å foretrekke bare det klassiske laminatet..

Ekspertråd! Hvis du vil at gulvet i stuen og kjøkkenet skal være så likt som mulig, til tross for bruk av forskjellige materialer, så kombiner bordene eller gulvpanelene i rommet med treeffektflisene som skal brukes til å dekorere kjøkkengulvet ..

Gulvpaneler i stuen trenger ikke å være like holdbare som de som brukes på kjøkkenet. Det skal imidlertid huskes at stuen er et rom som brukes ganske intensivt, derfor er det nødvendig å velge et produkt med høy slitasjeklasse (nevnte AC3 bør være tilstrekkelig). Vær også oppmerksom på graden av fuktmotstand på panelene – fraværet av en skillevegg betyr at fuktighet fra kjøkkenet definitivt vil spre seg til begge rommene. Denne mengden vann vil ikke ødelegge ubeskyttede paneler umiddelbart, men vil utvilsomt akselerere ødeleggelsesprosessene gjennom årene..

Husk også at laminatet du velger må matche flisene du vil bruke på kjøkkenet ditt. Det er bedre å velge produkter med en lignende nyanse eller sette materialet basert på kontrast. Vær imidlertid oppmerksom på den generelle interne strukturen på forhånd – gulvet bør utfylle det. Flis limt til laminat krever også vurdering av de forskjellige størrelsene og egenskapene til begge materialer og riktig sammenføyning av gulv..

Design av stuegulv: hvordan velge farge for interiøret?

Interiørdesign er en spennende og utfordrende oppgave. Alt utstyr må vurderes, uavhengig av hvordan den interne strukturen skal opprettholdes. Valget av gulv er ekstremt viktig, men det brede utvalget på markedet, både når det gjelder materialer og farger, lar deg finne riktig type for hvert rom..

Gulvet i stua skal gjenspeile beboernes gode smak og blande perfekt med resten av utstyret. Tepper som dekker hele gulvoverflaten hører fortiden til, og moderne interiør har bare råd til små tekstiler under salongbordet. Derfor er den ideelle løsningen for stuen å bruke et tregulv, som vil tilføre eleganse og stil til interiøret..

Når du velger tresort for gulvet, må du styre deg av hva slags vinduer og dører du brukte, hvilken farge veggene og hvilke møbler som skal plasseres i rommet. Det handler ikke bare om fargen, men også om stilen deres..

Ukonvensjonelle løsninger kan brukes av eiere av moderne interiør, hvis smak er i tråd med populære designtrender. I mer klassiske arrangementer bør du sikte på å ikke blande for mye materiale og farge. Gulvlistene skal være av samme tre som gulvet, og døren, vanligvis av tre, kan være to nyanser mørkere eller lysere, men for sterke kontraster bør unngås. Det er også bra hvis vinduskarmer, terskler og andre utførelser har samme trefarge som gulvet eller døren..

Stue – hvitt gulv

Moten for hvitkalkede gulv kom til oss fra Skandinavia. Blekning innebærer å belegge platene med en spesiell type olje eller gulvmaling, som deretter lakkeres. Blekede tregulv er lyse og ser alltid friske og rene ut.

Stue med mørkt gulv

Mørke tregulv med skarpe kornmønstre er en ekte utfordring for dekoratøren. Når du bestemmer deg for å bruke dem, må du forstå at de vil være det dominerende elementet i interiøret, og bestemme dets stil og klima. Massive stilige bord og garderober, klassiske skinnsofaer, orientalske stoffer, tunge gardiner og møbeltrekk i varme «sør-» toner, messingtilbehør og mørke kurvmøbler vil se bra ut med gulvet. Du kan imidlertid eksperimentere med lyse og enkle møbler i skandinavisk stil, noe som skaper en klar kontrast til det mørke gulvet..

Lyst gulv i stua

Nøytrale, lyse gulv er oftest laget av naturlig bøk, dampet bøk, vanlig eik og rød eik. I et slikt interiør vil en oldemors kommode, en skinnende hylle som er vanskelig å dele med, eller enkle furumøbler se bra ut. Nesten alle typer tekstiler er også egnet for lyse gulv. Du får friheten til å velge veggenes farge, inkludert toner som f.eks «varm» beige, brun, fersken, rød eller terrakotta nyanse, og «kald» blå, grønn, lilla, grå, våt kritt.

Husk at mens møbler eller andre interiørelementer alltid kan endres og vegger raskt og enkelt kan males i en annen farge, er det absolutt en vanskeligere og dyrere investering å bytte gulv. Derfor må valget være nøye gjennomtenkt og også rådført med en erfaren ekspert..