Изкуство

Рене Лалик: художник-новатор и неговите вечни творби

Във всяко от художествените движения има имена, които свързваме с иновации, явления, възхищение. Това са имената на създатели, които са оставили своя значителен отпечатък, проправяйки следата за бъдещите поколения и откривайки нови начини на представяне. За да намерим отговор на сложния въпрос „Какво е изкуство?“, Първо трябва да си зададем въпроса: какво всъщност е изкуството? Несъмнено ни носи радост и красота като тази на бижу. И когато казваме бижу, има име, което всъщност възниква в историята на създаването на бижута – това е името на Рене Лалик. Освен бижута, той създава и в други области като архитектурата и скулптурата. Така че, можем да помислим за Рене Лалик, художник, който заслужава да бъде известен и признат. Ето защо в тази статия ви караме да откриете важни моменти от нейната история, нейните известни творения и влиянието й върху бижутерското изкуство.

Рене Лалик – иновативен човек за своето време

портрет на по -весела скулптура и художник Рене Лалик пред картина

Успехът и приносът на Рене Лалик

Роден в селско семейство в прединдустриалната Европа, известният майстор се занимава с две кариери в продължение на два различни века. През 1900 г., на 40 -годишна възраст, Рене Лалик е най -известният бижутер в света и художник на „Арт Нуво“ – стил, който току -що се появи. Още през 1925 г., по време на възхода на Арт Деко, той става най -известният производител на стъкло в света. По -късно Лалик изоставя съвременниците си, когато преминава от създаването на уникални бижута и произведения на изкуството към масово производство на иновативно и използваемо арт стъкло. След това той става първият, който въвежда стъкло в домовете на обикновените хора и развива индустриални техники за масово производство на предмети от стъкло. Дори днес името на Рене Лалик винаги предизвиква бижутата и чашата си. Независимо от това, най -голямото му постижение е може би неговата адаптивност към променящия се свят, света, в който живее..

Голямата му заслуга е да съчетава таланта си с предвидливост и иновации 

конска глава, изваяна в кристал от Рене Лалик

Историята на известните бижута

Рене Лалик е роден през 1860 г. в Ая, североизточна Франция, но две години по-късно се премества със семейството си в Париж. На шестнадесетгодишна възраст Лалик става чирак при бижутера Луи Аукок, където се запалва по това изкуство. След това учи в Художественото училище в Париж и през 1886 г. открива първия си бутик, последван от втори през 1890 г. Основният източник на вдъхновение за него е светът, естественият. Той е повлиян от френската рустик, но и от японските художествени мотиви от естествения свят. Той включи необичайни по онова време материали в своите бижута от висок клас, включително стъкло, рог, полускъпоценни камъни и т.н. Единодушни сме, че бижутата на Рене Лалик са обзаведени не само със скъпоценни камъни, но са и истински произведения на изкуството, които създават световен интерес и голямо търсене..

Той използва само типичните скъпоценни камъни от периода, ценени заради естетическата им стойност

бижута и гривна от rené lalique с полускъпоценни камъни

Стъклото и кристалите – до днес

По време на производството на стъкло Рене Лалик създава невероятна гама от над 1500 дизайна на стъкло, включително пепелници, печати, часовници, преспапие, талисмани за автомобили, вази и много други. Търсенето вече е толкова голямо за Lalique Glass, тъй като през 1919 г. производството вече се извършва в стъкларска фабрика в Елзас. Рене Лалик наема няколкостотин работници и внася изкуството в живота на обикновените хора чрез полезни и декоративни стъклени творения, за които публиката жадува. След смъртта на Рене Лалик, синът му Марк преименува фабриката на М. Лалик, тогава Кристал Лалик. Изпуска известното стъкло Lalique и преминава от производство на стъкло към по -тежък оловен кристал. Ето най-продаваните кристали Lalique които продължават да бъдат обичани по целия свят и включват общата идея на своя основател – тази за красотата в иновациите. 

Фабриката за стъкло на Рене Лалик в Елзас

стъкленият fqbrique на rené lalique в елзас, rené lalique

Мотив на две риби, създаден в кристал от сина на Рене Лалик – Марк

кристална скулптура под формата на риба от Рене Лалик