Къща

Когато наемате нов дом, какво да правите с вашите енергийни договори?

Заминавате ли за ново жилище, което ще наемете? И чудите ли се какво да правите с вашите енергийни договори? Ето всички съвети как да постъпите правилно и да не рискувате да се окажете без електричество или газ. !

Ако се преместите, не забравяйте да актуализирате енергийните си договори

Някои съвети за управление на вашите енергийни договори в случай на преместване

Можете ли да дадете своя договор на новия наемател ?

Ако се преместите и върнете дома си, е невъзможно да запазите енергийните договори с доставчика и да ги трансформирате за новия наемател. Важно е да затворите договорите си и след това да информирате компанията EDF за смяна на наемател, или друг доставчик на електроенергия. Може да имате голям проблем с нов наемател, който да ви позволи да плащате собствените си сметки. Ето защо е от съществено значение да обявите датата на преместването си и да прочетете всичките си броячи, преди да напуснете квартирата..

Уведомете вашия доставчик на енергия за вашия ход, за да избегнете неприятни изненади

Наложително е да информирате вашия доставчик на енергия за заминаването си, за да избегнете неплатено фактуриране.

Дали прекратяването на договор задължително води до затваряне на брояча ?

Въобще не ! Винаги има период от време между прекратяване на договор и изваждане на измервателен уред от експлоатация. Така че всичко, което трябва да направите, е да направите процедурите много бързо, за да предотвратите деактивирането на глюкомера. Трябва да се отбележи, че повторното отваряне на брояча генерира допълнителни разходи. Така че веднага щом влезете или излезете от квартира под наем, уведомете своите доставчици на услуги възможно най -бързо..

Услугите са много достъпни по интернет или по телефона: след няколко минути сте уговорили, че напускате апартамент или сте се сдобили с новото си жилище. Възможно е също така да се предприемат стъпките нагоре по веригата една или две седмици преди това. По този начин доставчикът ще вземе под внимание датата, на която ще влезете в квартирата си..

Ако глюкомерът трябва да бъде включен отново, трябва да се осигури намесата на техник. По -добре е да го направите предварително !

Просто обаждане или няколко кликвания са достатъчни, за да уведомите вашия доставчик на енергия за промяната на адреса ви

уведомете вашия доставчик на енергия за вашето заминаване и пристигане в новото настаняване, за да избегнете прекъсване на брояча

Каква информация да предоставите в случай на преместване ?

Когато отидете да се свържете с доставчиците на енергия, препоръчително е да предоставите информация като:

  • за електроенергия, PDM (точка на доставка) номер: той е уникален и отговаря само на едно жилище. Така че няма риск да направите грешка. Процедурите също ще бъдат по -бързи.
  • RIB: за директен дебит доставчикът ще поиска да му дадете RIB. След това той ще ви изпрати разрешение за директен дебит, което трябва да попълните и да предоставите на вашата банка, така че директните дебити да не бъдат блокирани, когато доставчикът ги поиска..
  • вашия нов адрес, така че последната фактура да може да ви достигне при най -добрите условия.
  • датата на вашето преместване или напускане
  • името на бившия наемател: тази информация изобщо не е задължителна, но също така улеснява процедурите при влизане в жилище. Всъщност старата информация се взема отново, за да се провери дали наистина е един и същ измервателен уред и че показанията са последователни от двете страни.
  • снимка на глюкомера: ако отчитате сами, когато си тръгвате, не забравяйте да направите снимка за доказателство. На някои сайтове на доставчици е възможно да свържете снимка към изявление, за да имате доказателство в случай на спор с новия обитател на квартирата.

Лесно е да сключите енергиен договор при пристигането си в новия си дом

За да сключи договор за енергия, доставчикът ще се нуждае, между другото, от RIB, PDM и показания на брояча