levensstijl

Lezen, lezen en lezen: lezen is goed voor ons!

Te veel televisie? Te veel sociale netwerken? Niet genoeg lezen? Het is zonde om deze leuke en verrijkende activiteit te missen, want het brengt veel voordelen met zich mee voor ons lichaam en ons moreel. We vertellen je alles over deze spannende en vermakelijke activiteit om je aan te moedigen om regelmatiger te lezen !

Lezen stimuleert je hersenen

Het is wetenschappelijk bewezen dat lezen een activiteit is die je mentaal stimuleert en je kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer kan verkleinen. Lezen werkt de hersenen, die gestimuleerd moeten worden om optimaal te functioneren: het is net als de spieren van het lichaam, het heeft training nodig om in vorm te blijven. Het is daarom belangrijk om de activiteiten af ​​te wisselen en altijd iets te lezen bij de hand te hebben !

hoed in taupe kleur, wit papier, zwarte camera in vintage stijl, boek met leren kaft

Meld je bijvoorbeeld aan voor de bibliotheek om boeken te selecteren, of kies voor een druk op abonnement om direct thuis een lezing te ontvangen die u leuk vindt over een onderwerp dat u na aan het hart ligt. Er is een grote verscheidenheid aan gedrukte tijdschriften die bij verschillende smaken kunnen passen. Kies bijvoorbeeld een tijdschrift over sport, nieuws over beroemdheden of over koken en decoratie om een ​​leesmoment om te toveren tot een waar genoegen. U hoeft niet naar de kiosk of naar de bibliotheek! Lezen komt naar je toe met een abonnement op gedrukte media. Het is niet alleen goedkoper, maar je krijgt ook gratis dingen !

Door te lezen, verlaag je je stressniveaus

Je onderdompelen in een tijdschrift of een boek is jezelf wijden aan een moment van rust en ontspanning. Na de stress van een dag op het werk en de beslommeringen van het dagelijks leven, zul je het plezier vinden om los te koppelen, maar zonder het gevoel van racen na de tijd, van een overvloed aan sociale media-feeds. Ja, traditioneel lezen werkt in op onze angst: door te lezen richt je je aandacht op positieve dingen die geen nieuwe stress veroorzaken..

vrouw in gescheurde denim kleur lichtblauw, met een boek in de hand, beddengoed witte kleur

Na een tijdje lezen, voel je een innerlijke rust en een gevoel van ontspanning. Je hebt een uniek moment aan jezelf gewijd en je werd niet geprikkeld door het blauwe licht, je aandacht ging niet van het ene detail naar het andere, van het ene beeld naar het andere… en je bent niet vergeten wat je net las. Het lezen van papier kalmeert je hersenen. In tegenstelling tot tv kijken, overladen met gewelddadige beelden, online petities, rampzalig nieuws of enge verhalen, beschermt lezen je een beetje tegen deze spraakmakende wereld..

Afhankelijk van het thema van uw lezing, zult u in staat zijn om te ontsnappen, uw geest te verlichten met nuttige lezingen. Kies bijvoorbeeld voor een persoonlijk ontwikkelingsmagazine om je stemming te reguleren en je innerlijk welzijn te garanderen.

De voordelen voor je hersenen

Lezen is een geweldige kans om aan ons geheugen te werken. Als we lezen, leggen we zelfs veel informatie vast. Natuurlijk onthouden we niet alles, tenzij je een geweldig geheugen hebt, maar je hersenen zullen nog steeds veel van de informatie onthouden om op het juiste moment opnieuw te gebruiken. En hoe meer je leest, hoe succesvoller je op lange termijn informatie kunt vastleggen..

Door gevarieerde lezingen te kiezen, verbreed je dus je kennis en verbreed je je horizon. Door het lezen van een boek- of tijdschriftartikel worden we geïnformeerd, ervaren we emoties, leren we nieuwe technieken en veranderen we onze mindset. Om te lezen, moet je begrijpen wat je leest, maar ook een veelheid aan informatie onthouden om de tekst coherent te maken. De wetenschap heeft de actie van lezen gematerialiseerd door het creëren van nieuwe verbindingen in de hersenen te visualiseren, wat ook meer kracht geeft aan reeds verbonden synapsen.

boeken uitgespreid op een houten plank, donkergroene muur, chique damesarmbanden, donkerbeige damestrui

Bovendien helpt lezen je woordenschat op te bouwen. Het is een mogelijkheid om nieuwe woorden te ontdekken en je woordenschat in het dagelijks leven te verrijken. Dit wekt nieuwsgierigheid en brengt nieuwe interessante informatie met zich mee. Lezen is een manier om je welsprekendheid te verbeteren en om comfortabeler te zijn in de omgang met anderen.

En waarom niet een tijdschrift of een boek in een andere taal lezen om nieuwe woordenschatwoorden uit het hoofd te leren? Dit is een zeer effectieve methode om iemands vloeiendheid in een vreemde taal te verbeteren. Begin met eenvoudige lezingen om niet over elk woord te struikelen, en verhoog dan geleidelijk de moeilijkheidsgraad. Je zult snel merken dat je hersenen zich kunnen aanpassen aan deze nieuwe taal door zelf de woordenschatwoorden te vinden die het eerder heeft geïntegreerd..

Je analyseert dingen beter

Heb je ooit het gevoel gehad dat je dingen snel doorhad, voordat iemand je het einde van een verhaal vertelde? Het is jouw vermogen om de situatie te analyseren. En dit gevoel om dingen te analyseren en te begrijpen, wordt nog meer ontwikkeld als je regelmatig leest. Het brein is inderdaad in staat om een ​​grote hoeveelheid informatie te scannen en te categoriseren om het beter te kunnen analyseren.

Deze analytische vaardigheid is ook erg handig om te bepalen of een lezing kwaliteit is, of een roman goed geschreven is, of dat een artikel relevant is. Dit zijn vaardigheden die zeer nuttig zijn in de professionele wereld, maar ook om effectief met andere mensen om te gaan.

tijdschriften op donkere houten tafel, witte kop koffie, groene kamerplanten

Lezen verbetert de concentratie

Onze samenleving plaatst ons voortdurend in een situatie van overvloed aan informatie. We doen duizend dingen tegelijk. Kijk hoe u dagelijks te werk gaat! Je eet terwijl je tv kijkt, je smartphone checkt of berichten verstuurt. Je wacht op de bus terwijl je een video bekijkt. Je neemt je koffiepauze terwijl je door het Facebook-nieuws scrolt.

Lezen is het tegenovergestelde van dit alles: je hebt maar één taak. Multitasking-gedrag is een vector van stress en grote hersenen en fysieke vermoeidheid. Terwijl je leest, vertraag je opzettelijk en richt je je aandacht op een rustgevende en kalme activiteit. Je leert je alleen op lezen te concentreren.

Koppel de verbinding dus een paar minuten volledig los door de smartphone op stil te zetten. Ga op een gastvrije plek zitten met een interessant tijdschrift of boek. En gun jezelf deze tijd voor je lichaam en je gemoedstoestand! Als je een boeiende tekst leest, vliegt de tijd en bestaat de rest van de wereld niet meer.

Kom terug naar deze eenvoudige activiteit, maar wel een die veel voordelen heeft voor je lichaam. Hoe meer tijd je jezelf geeft om te lezen, hoe meer je zult begrijpen dat deze activiteit essentieel voor je wordt. Je zult uitkijken naar het volgende tijdschrift om het met jaloezie te verslinden !