Мода и начин на живот

Така приключи 72 -ото издание на филмовия фестивал в Кан

72-ото издание на филмовия фестивал в Кан завърши тази неделя, 26 май, с връчването на Златната палма от президента на журито Алехандро Гонсалес Иняриту на южнокорейския режисьор Бонг Джун-хо за филма му „Паразит“ , изобразяваща историята на скромно семейство, което се опитва да подобри положението си, като проникне в богато семейство. Мексиканският президент и режисьор коментира тази победа, единодушно присъдена от журито му, за филм, който вече беше оценен от критиците: „Всички ние бяхме въвлечени в мистерията, създадена от смесицата от жанрове (…) Паразитът е корейски филм, вкоренен на местна територия, но който все пак резонира в световен мащаб “.

Южнокорейският Бонг Джун-хо печели „Златната палма“ на 72-ия филмов фестивал в Кан за филма си „Паразит“

Златната палма на 72-ия филмов фестивал в Кан отиде за южнокорейския режисьор Бонг Джун-хо за неговия филм

Френско-сенегалският режисьор Мати Диоп от своя страна си тръгна с Гран при за първия си филм “Атлантик”. Справяйки се с бежанската криза, филмът се фокусира върху друг аспект на изгнанието, този на изоставените, в случая историята на жена, изоставена от мъжа, когото обича, и която е решила да опита да премине. Ел Фанинг, член на журито, описва филма като „великолепна, трогателна и лична басня, но преди всичко ценен филм“. 21-годишната актриса, единствената актриса в журито на режисьора и описана като „хилядолетна, заобиколена от възрастни хора“ от Иняриту, заяви, че опитът й като жури на филмовия фестивал в Кан й позволява да „гледа кино под друг ъгъл“ ”.

Мати Диоп спечели Гран при на филмовия фестивал в Кан 2019 за „Атлантик“

Голямата награда на филмовия фестивал в Кан 2019 е присъдена на Мати Диоп за първия му игрален филм Atlantique

Емили Бийчъм печели наградата за най-добра актриса за ролята си в научнофантастичния филм „Малкият Джо“ от Джесика Хауснър. Наградата за най -добър актьор отиде при Антонио Бандерас за филма на Педро Алмодовар „Болка и слава“, един от злощастните фаворити за Златната палма. Бандерас пожела да посвети наградата си на испанския режисьор и да си припомни работата, жертвите и болката, които стоят зад професията на актьор, която въпреки това може да бъде белязана със слава и „тази вечер е моята нощ на славата“.

Антонио Бандерас печели наградата за най -добра мъжка интерпретация, единствената награда за филма „Болка и слава“ на Педро Алмодовар

Антонио Бандерас спечели наградата за най -добър актьор за филма на Педро Алмодовар „Болка и слава“

Наградата на журито на този 72 -и филмов фестивал в Кан отива при Ладж Ли за „Les Misérables“, наградата за режисьор към братя Дарден и наградата за сценарий на Селин Скиама за „Портрет на младото момиче в огън“.

„Les Misérables“ от Ladj Ly, награда на журито на 72 -ия фестивал в Кан

Lad Ly печели наградата на журито на 72 -ия филмов фестивал в Кан за филма си Les Misérables

  • Специално споменаване за „Трябва да е рай“ от палестинския режисьор Елия Сюлейман
  • Златна камера за “Nuestras Madres” от Сезар Диас
  • Награда за късометражен филм за „Разстоянието между небето и нас“ от грък Василис Кекатос
  • Специално споменаване – късометражен филм за “Бог на чудовището” от Аржентина Агустина Сан Мартин

Накрая Ален Делон получи Палмовата награда.