Mode & Lifestyle

Beroemde modeontwerper Karl Lagerfeld overleden

De Duitse modeambassadeur Karl Lagerfeld, iconisch ontwerper van de merken Chanel en Fendi, stierf dinsdag 19 februari op 85-jarige leeftijd in het Amerikaanse ziekenhuis in Parijs, waarschijnlijk na een lang gevecht dat hij leidde tegen alvleesklierkanker.

Karl Lagerfeld, iconisch artistiek directeur van Chanel, is op 85-jarige leeftijd overleden

foto van Chanel-ontwerper Karl Lagerfeld in zijn zwarte pak met paardenstaart en zwarte bril op een zwarte achtergrond

De mediacarrière van de modeontwerper besloeg meer dan zes decennia, te beginnen in 1954 naast Pierre Balmain, die hem als zijn assistent had gekozen na een Woolmark-naaiwedstrijd die destijds met Yves Saint Laurent was gewonnen. Zijn carrière leidde er vervolgens toe dat hij leiding gaf aan de oprichting van verschillende huizen zoals Jean Patou, Chloé, Valentino, Fendi en tenslotte Chanel in 1983, wiens imago hij zal vormen om er het prestigieuze luxemerk van te maken, populair en zeer winstgevend dat we kennen vandaag.

Na Balmain, Chloé, Patou en Valentino kwam Karl Lagerfeld in 1983 bij Chanel

Foto van Karl Lagerfeld voor zijn tekeningen en schetsen in de ateliers van Chanel in de jaren 80

De harde werker, de “Kaiser”, zoals hij de bijnaam kreeg, is nooit opgehouden de modewereld opnieuw uit te vinden door een vleugje popcultuur aan te brengen, zoals Andy Warhol, met wie hij vaak werd vergeleken in zijn werk van democratisering van een elitaire kunst. Een populaire figuur met een uitgesproken Germaans accent, de Hamburger voor wie “Elegantie een houding is” begreep al snel de werking van moderne communicatie en de kracht van een nauwkeurig bijgesneden afbeelding. Onverzadigbaar uitgerust met zijn zwarte jas op een wit overhemd, zijn mythische paardenstaart van wit haar en zijn ondoorzichtige zwarte bril, heeft Lagerfeld tijdens zijn carrière bij Chanel ook kunnen verrassen met zijn originele en onevenredige parades die hij als meer shows beschouwde. artistieke dan eenvoudige modepresentaties. Van Schotland tot Seoel, via Havana, nam het dus afstand van traditionele formaten met zijn decoraties die soms geïnspireerd waren op een luchthaven, een supermarkt of een strand met opnieuw samengestelde golven.

De Kaiser zorgde voor een revolutie in de wereld van Haute Couture met zijn buitengewone modeshows

Karl Lagerfeld en zijn buitengewone parades op een luchthaven en een strand nagebouwd voor Chanel is dood

Multitasking kunstenaar Karl Lagerfeld die zichzelf vooral ontwerper noemde, onderscheidde zich ook door zijn werk als fotograaf, regisseur of auteur. Met een imago dat ver over de grenzen van de kleine wereld van de Haute Couture ging, aarzelde hij niet om het te associëren met grote en diverse merken zoals BMW, Coca-Cola, Barbie of Optic 2000. Daarnaast van zijn eigen modelabel dat zijn naam draagt ​​sinds 1984 en zijn enorme werk binnen Chanel en Fendi, heeft de couturier ook zijn creatieve gevoel ten dienste gesteld van het grote publiek, door in 2004 een capsule van 30 producten te creëren in samenwerking met de populaire confectiegigant H&m.

Lagerfeld zit achter het succes van het Chanel-imperium

Karl Lagerfeld stierf tijdens een modeshow van het modehuis Chanel waarvan hij artistiek directeur was, aan alvleesklierkanker

Sinds de aankondiging van de dood van Karl Lagerfeld hebben veel persoonlijkheden hulde gebracht aan een van de meest emblematische vertegenwoordigers van de modewereld, van Virgil Abloh tot Pharell Williams “The goat sleeps” via het Supreme-merk “Karl Lagerfeld rust in vrede, je hebt ons geïnspireerd allemaal, bedankt’ of Victoria Beckham. Het huis van Chanel, dat nu de wees is van de iconische maker, heeft Virginie Viard, haar oude assistent, aangesteld om de fakkel van de artistieke leiding van de groep op zich te nemen..

De modewereld verliest een van zijn iconen

foto van Karl Lagerfeld op een catwalk na een Chanel-show, die op 19 februari stierf aan kanker

Bekijk dit bericht op Instagram

Karl, je genialiteit heeft de levens van zovelen geraakt, vooral Gianni en ik. We zullen je ongelooflijke talent en eindeloze inspiratie nooit vergeten. We leerden altijd van je.

Een bericht gedeeld door Donatella Versace (@donatella_versace) op 19 februari 2019 om 3:51 uur PST

Bekijk dit bericht op Instagram

Zo ongelooflijk verdrietig om dit te horen. Karl was een genie en altijd zo aardig en genereus voor mij, zowel persoonlijk als professioneel. RIP? X vb

Een bericht gedeeld door Victoria Beckham (@victoriabeckham) op 19 februari 2019 om 4:04 uur PST