начин на живот

Нова реалност по време на пандемията от коронавирус

The глобалната пандемия на коронавирус, въпреки чеИзглежда тя бавно губи влиянието си, продължава да променя нашата реалност. Организацията Светът на Здраве (СЗО) е на мнение, че няма да е възможно да се върнем към начина, по който ние са водили живота ни преди, без ваксина или ефективно лекарство срещу вируса. Междувременно светът се опитва да намери решения за преодоляване на икономическата задънена улица, причинена от пандемията. Днес, Говорим за сграда а „Нова реалност “. Какво определя тази нова реалност?

букви от коронавирус на черен фон

Коронавирусът и новата реалност

В момента сме изправени пред опасен патоген – коронавирус, който се предава от човек на човек чрез капчици. Той е открит в храчки, нос и гърло, кръв, урина и сълзи. Не е известно дали инфекцията може да възникне при контакт със заразени повърхности или чрез въздуха. Известно е обаче, че в зависимост от типа повърхност, вирусът може да оцелее там за различни периоди от време..

Според съвременните познания коронавирусът може да оцелее до 24 часа на хартия и картон, до 72 часа на неръждаема стомана или пластмаса и 4 часа на медни повърхности. Всичко зависи от определени фактори като, наред с другото, влажност и температура на въздуха. Оттук и всички ограничения, наложени от правителството на гражданите, и правилата за безопасност на обществени места, като магазини, ресторанти, но и козметични салони.

Важно е да се знае, че много хора могат да носят вируса без симптоми. Инфекциозността на вируса се определя от репродуктивния фактор (R0 стойност). Както в много други страни, в Обединеното кралство, например, след налагането на карантина, репродуктивната стойност на вируса падна под 1. По времето, когато правителството публикува своята стратегия за борба с коронавируса, на 11 май, оценките на R0 броят варира от 0,5 до 0,9. За съжаление, тъй като правилата за сигурност започнаха да стават по -малко строги (например отваряне на барове и ресторанти), R0 отново се увеличи и надхвърли 1 в Лондон. Данните от началото на юли също показват, че темпът на растеж на предаването на Covid-19 във Великобритания леко се е увеличил..

жена с антивирусна маска за руса коса

За съжаление, споменатите по -горе данни могат да представляват модел за това, което може да последва – тъй като ограниченията се премахват и икономиката постепенно се размразява, броят на случаите на Covid -19 може да се увеличи отново. В същото време обаче трудната икономическа ситуация не може да позволи дългосрочно изключване от толкова много работни места. Въпреки че пандемията продължи само няколко месеца, може да ни отнеме много повече време, за да излезем от икономическата криза, която предизвика. През април се очакваше ограниченията, въведени поради коронавируса, да доведат до най -голямото забавяне на световната икономика от Голямата депресия през 30 -те години на миналия век. Данните по света сега са дори по -лоши от очакваното.

В Европа Литва беше една от първите държави, които успешно преодоляха ограниченията – на 23 април бяха отворени всички магазини, ресторанти и салони за красота. В Германия от 4 май уроците частично бяха възобновени и музеите, зоологическите градини и детските площадки бяха отворени отново. В Италия, страна, особено засегната от пандемията, вече са разрешени семейни посещения, погребения в малки групи и разходки в парковете. Все пак не можете да напуснете къщата без ясна причина или да пресечете границите на района на пребиваване..

останете у дома съобщение за коронавирус

В Обединеното кралство на 11 май правителството премахна първите ограничения (червена фаза). Беше позволено да се отварят малки магазини (например с дрехи), фризьорски салони, градински магазини и разсадници. В края на май тази година, поради намаляването на броя на смъртните случаи и новите случаи, Великобритания въведе нов етап в размразяването на икономиката. На хората, които не могат да работят от разстояние, е разрешено да се върнат на работа и са създадени нови правила, които да направят работните пространства възможно най -безопасни за служителите. Открити са малки предприятия с до 50 души и ресторанти, при условие че е осигурено минимално разстояние от 2 метра между клиентите.

Следващият етап от икономическото размразяване се състоя в началото на юни. От 1 юни пазарите на открито се отвориха. Отмяната на ограниченията засегна и автосалоните и някои класни стаи в основното училище. Седмица по -късно стоматологичните кабинети бяха отворени отново. От средата на юни магазините за обувки, козметика, спортно оборудване и електроника също бяха отворени. Все пак е задължително да покривате устата и носа си на обществени места. Препоръчва се също да се държите на разстояние 2 метра от други хора.

Всички ние трябва да се научим да функционираме в новата реалност и да „живеем с коронавируса“. За съжаление прогнозите не са обнадеждаващи. Въпреки че пандемията изглежда намалява сега, възможно е тя да се възстанови през есента, а също така може да се стигне до епидемия от сезонен грип..

Едно оръжие в борбата с коронавируса би била ваксината, която е обект на изследвания в много центрове по света, като иновационния център на Queen Mary BioEnterprises във Великобритания, CureVac Dietmar Hopp в Германия и Inovio Pharmaceuticals в Щатите. -Обединени. Работата по ваксината тече възможно най -скоро, но нейното окончателно и масово производство може да се проведе едва през следващата година. Първите резултати от изследването вече са налични – американската компания Moderna съобщи, че ваксината предизвиква правилния имунен отговор при доброволците. В момента нямаме друг избор, освен да се научим как да функционираме в новата здравна система, за да сведем до минимум броя на новите инфекции..

Нова реалност. Какво означава това ?

Мерките за безопасност на здравето по време на пандемията се прилагат за всички видове индустрии, но най -големите промени могат да се видят в магазините, ресторантите и козметичните салони. Това са места, които всеки използва често. От началото на пандемията в магазините за хранителни стоки има ограничения – намаляване на броя на клиентите, необходимостта от носене на ръкавици за еднократна употреба, както и въвеждане на специално работно време за възрастните хора. В днешно време ресторантите, кафенетата и баровете също трябва да отговарят на новите правила за безопасност. Сред изискванията и препоръките за гастрономията можем да намерим:

 • ограничен брой хора, които могат да бъдат вътре (трябва да има поне 4 m2 на човек);
 • дезинфекция на масата след всеки клиент;
 • разстояние 2 м между масите;
 • носенето на маски и ръкавици от готвачи и персонал на ресторанта.

Препоръките за козметичните салони включват:

 • задължението на клиентите да носят маски, очила или козирки (във фризьорския салон и в козметичния салон, ако вида на лечението позволява);
 • използването на кърпи и инструменти за еднократна употреба, когато е възможно;
 • поддържайте разстояние 2 м между работните пространства (или 1 м, ако е монтирана защитна стена);
 • уговорете среща само по телефона или онлайн, преди посещението;
 • клиентът не трябва да чака в чакалнята. През това време не трябва да се използват чакални.

Всички прилагани здравни процедури и правила имат за цел да повишат безопасността и да сведат до минимум риска от заразяване на служители и клиенти. Основата за работа в „новата реалност“, в допълнение към горепосочените препоръки, трябва да бъде:

 • спазване на правилата за хигиена и лична защита – измивайте ръцете си със сапун и вода възможно най -често или използвайте средства за спиртна основа за дезинфекция; личните предпазни средства включват ръкавици за еднократна употреба, очила, козирки и хирургически маски;
 • повърхностна дезинфекция – важно е да се дезинфекцират повърхности, използвани ежедневно възможно най -често, с течности и дезинфектанти, съдържащи най -малко 60% алкохол. Тези разтвори дестабилизират липидните мембрани на вирусите. Честата дезинфекция на ежедневни предмети, като телефони, банкови карти, но и дръжки на вратите и работни пространства след всеки клиент, е много важна днес;
 • СТЕРИЛИЗАЦИЯ НА ИНСТРУМЕНТИТЕ В АВТОКЛАВ – целта на автоклава е да унищожи всички форми на вредни микроорганизми, включително техните спори. Инструмент, преминал през процес на стерилизация, вече не съдържа патогени. Автоклавът е устройство, използвано за стерилизиране на инструменти за многократна употреба, като метални пинсети или пили. По време на пандемията автоклавите се използват и за стерилизиране на маски, превръзки и друго оборудване за многократна употреба. Личните предпазни средства за еднократна употреба, например маски, трябва да бъдат стерилизирани преди изхвърляне. Стерилизацията е единственият процес, който предлага пълна защита срещу различни патогени, включително коронавирус.

Само прилагането на тези защитни мерки и съпътстващите препоръки ще намали разпространението на коронавируса и ефективно ще защити уязвимите хора. Всеки клиент на козметичен салон трябва да се лекува с чисти, стерилни инструменти, разопаковани пред тях. Това е гаранция, че инструментите са готови за лечение. И само професионална стерилизационна последователност в автоклав гарантира пълна безопасност. Използването само на дезинфектанти, включително UV стерилизатори или кварцови мъниста, излага клиентите на салона на риск от инфекция.

Укрепване на правилата за безопасност

Всички АНТИ-ЕПИДЕМНИ НАСОКИ за всяка индустрия, дори козметиката, могат да бъдат намерени на официалните правителствени уебсайтове на всяка страна..

Във Великобритания настоящият документ, който предоставя повече подробности за тези правила и настоящата политика за борба с епидемията, е „стратегията за възстановяване на COVID-19 на правителството на Обединеното кралство“, представена на парламента от премиера в началото на май. Всички нови правила и промени в плана се актуализират на официалния уебсайт на правителството.

Цяла Европа – не само Великобритания, но и държавите -членки на ЕС – е загрижена от липсата на оборудване в болниците. Ние сме наясно, че са необходими все повече и повече оборудване и че неговият поток трябва да бъде стандартизиран, така че доставките да са възможно най -ефективни. Прилагането на единни стандарти в Европейския съюз ще позволи на съществуващите производители – включително производителите на лични предпазни средства – да хармонизират качеството на продуктите, доставяни в болниците, което ще доведе до по -добра защита на здравните специалисти в целия Европейски съюз.

ENBIO също помага на болници в различни европейски страни, като дарява автоклави на болници в Полша, Германия, Италия и Испания. За ENBIO, като производител на стерилизатори от най -висок клас, проблемите на човешкото здраве винаги са били приоритет.

Обединени сили в борбата с коронавируса

В борбата с коронавируса са участвали не само властите, но и отделни лица и фирми. Дарени са средства за закупуване на медицинско оборудване, козметичните салони споделят своите запаси от дезинфектанти, ръкавици и маски, а частните компании започват да произвеждат маски в подкрепа на здравните работници, работещи „на първо място линия“..

Във Великобритания такива важни и известни световни марки като Rolls Royce и производителят на електроника Dyson бяха обърнати към правителството и призовани да започнат да произвеждат жизненоважни вентилатори. Vauxhall също отговори на този призив, като предложи да сглоби вентилатори и компоненти на вентилатора с 3D принтери. Марката стана член на консорциума Ventilator Challenge във Великобритания, който също включва Форд и някои от отборите на Формула 1 Великобритания.

пандемична коронавирусна жена с дълга кафява коса маникюристка