начин на живот

Перфектната автобиография и общите правила, които трябва да следвате, за да я напишете

Съкращението на латинския термин Curriculum Vitae означава „ход на живота“. Ето защо, когато се впускаме в стресиращата задача да създадем перфектната автобиография, не трябва да забравяме, че това е преди всичко честно и сбито представяне на нашия образователен и професионален опит, опит и умения, които сме придобили. Освен това основната цел на автобиографията е да заинтригува непознат до такава степен, че те ще са склонни да жертват няколко часа от натоварения си работен график, за да ни срещнат на живо. Ето защо при изготвянето на автобиография има някои общи правила, които трябва да се спазват. Нека ги открием заедно.

Предполага се, че Леонардо да Винчи е изобретателят на автобиографията, но ще се изненада ли да види съвременния й еквивалент? ?

чаши на лист и купчина документи в долната част

Перфектната автобиография е лесна за четене

Според специалисти дължината на перфектната автобиография не трябва да надвишава две страници, в случай че имате повече от десет години професионален опит. В допълнение, тя трябва да бъде добре организирана с достатъчно бяло пространство, за да контрастира с имената на компаниите. Освен това обикновената автобиография с „по -малко да се каже“ би била по -запомняща се от автобиография с твърде много информация, просто защото е по -лесна за четене. И разбира се, правописни грешки или правописни грешки са неприемливи. Ако срещнете затруднения при писането на своето резюме, те вече са налице онлайн шаблони за автобиографии което може да ви бъде много полезно.

Не можете да си спомните нещо, което е трудно да се прочете

жена с очила наблюдава автобиографията на кандидат

Перфектната автобиография има ясно разказана история за професионално развитие

Правилното резюме трябва да има лесен за следване път на кариерата. Това позволява на вашия потенциален работодател да види това, което понякога се нарича „кариерна стълба“. Още повече, не парадирайте с несигурни времена и отидете за яснота – от началото на кариерата си до наши дни. Най -добрите автобиографии също разказват история на развитието. Друго предимство при създаването на добра автобиография е връзката към вашия профил в LinkedIn или към професионален уебсайт. По този начин улеснявате проверката на изявленията, направени в документа. Прегледът на фактите е популярна практика, така че истината е единственото нещо, което ще ви помогне да промените работата, която искате да напуснете..

Оправдан път за кариера заслужава внимание

двама души, подаващи документи над бюро

В перфектната автобиография отговорностите за работа се подкрепят от резултати

Всеки може да ви каже какви са били служебните им задължения. Въпреки това е много вероятно интервюиращият да не си спомни това след интервюто, освен когато тези задължения са свързани с конкретни постижения. Вижте перфектен пример за това. Не казвайте: „Водех екип по маркетинг и продажби. Кажете вместо това: „Водех екип по маркетинг и продажби, който нарастваше с 15% през годината. “

Не се страхувайте да говорите за вашите професионални успехи

две жени обсъждат автобиография по време на интервю за работа

Заменете клишетата с глаголи за действие

Стандартните изрази като „екипен дух“, „амбициозен“ или „креативен“ не са добър избор. Напротив, специалистите споделят алтернативен пример. Можете да замените „отличен комуникатор“ с „представител и говорител за срещи с клиенти и събития за избор на университет“. От друга страна, използването на глаголи също ни помага да визуализираме кандидата в действие..

Все пак предпочитаме работодателят да визуализира кандидата в действие

интервю за работа и две жени се ръкуват

Перфектната автобиография идва с препоръчително писмо

Работодателите разкриват, че обобщенията, които достигат до тях чрез препоръка, със сигурност имат приоритет. За да стигнем по -далеч, се твърди, че дори не трябва да изпращате „студена“ автобиография. Вместо това можете да опитате да опознаете някой, който работи в избраната компания. Създайте връзки, след което използвайте тези връзки, за да ги препоръчате на лицето, отговорно за наемането. И накрая, всичко, което трябва да направите, е да изберете подходящо облекло и да се заредите с голяма доза оптимизъм и увереност..

Може би е време да актуализирате автобиографията си

мъж, облечен в синя риза, пише на лист