начин на живот

Ползите от слънчогледовото масло

Слънчогледовото масло се извлича от семената на слънчогледовото цвете, което се нарича още слънчево цвете заради цвета си. Това е третото най -консумирано масло във Франция, тъй като е богато на ненаситени мастни киселини и по -специално на омега 6 и омега 9.

Съставът на слънчогледовото масло 

В действителност съставът и хранителната стойност на това масло зависят от това как и къде се отглежда. Всъщност тя се култивира както в Европа, така и в Азия, в Русия, в Северна и Южна Америка и в Северна Африка. Има два вида слънчогледово масло. Първо, има така нареченото “класическо” масло, богато на линолова мастна киселина. Съдържа главно омега 6 (67%). След това има олеиновото масло, което съдържа още омега 9 (80%) устойчиви на високи температури и следователно оптимални за пържене.

снимка на жълто слънчогледово цвете

Много добра база в кухнята

Ако използваме много слънчогледово олио в кухнята, това е така, защото вкусът му е неутрален. Той представлява отличен винегретова основад за салата или сосове като майонеза. В допълнение, това е едно от маслата, които могат да се използват за готвене на храна. Заедно със зехтина, той е основна съставка в кухнята.

как да си направим салата, съставена от зелена салата със сьомга и рукола

Използването на слънчогледово масло в козметиката

Въпреки че слънчогледовото масло не е особено известно нейните козметични качества, все още може да се използва като основа за масажно масло, успокояващ и овлажняващ крем. Наистина, той е признат за свойствата си да облекчава сухотата на кожата, както и дразненето. Слънчогледовото масло може да се използва и за отстраняване на грим. Във ваната можете да омекотите кожата си, като смесите няколко капки със сапуна или душ гела си. Любителите на козметиката „направи си сам“ го използват много за приготвяне на сапуни другаде, като го смесват с масло от сладък бадем. Правят се и много добри масла за вана. В интернет има някои много интересни рецепти за масло за баня на базата на слънчогледово масло смесен с няколко капки ароматни етерични масла. Бъдете внимателни, обаче, за да сте сигурни, че сте научили за противопоказанията на етеричните масла, които използвате, тъй като някои не се препоръчват за деца, възрастни или хора с астма..

кое козметично масло да използва за грим напрегна жена с черни ногли

Хранителните свойства на слънчогледовото масло

„Класическото“ слънчогледово олио, както казахме във въведението на тази статия, е третото най -използвано масло в готвенето. Той съдържа незаменими мастни киселини: Омега 6, Омега 3 и е богат на витамин Е. За да увеличите ползите, като добавите още “Омега 3, препоръчително е да го смесвате с други масла, като например ленено или рапично масло. Той е признат за своите антиоксидантни ползи, но има и други интереси. Тъй като слънчогледовото масло съдържа омега 6, благодарение на тях то помага за поддържане на нормални нива на холестерол.

Полезният ефект се постига чрез консумация на супена лъжица и половина слънчогледово масло дневно. Актив, който не трябва да се презира, когато знаем, че високият холестерол е рисков фактор за развитието на коронарна болест на сърцето.

Следователно слънчогледовото масло има много предимства. С ниска миризма и богат, той е добра основа в козметиката, както и в готвенето. Въпреки това, за да се възползвате от оптимален прием на омега 3, се препоръчва да промените консумацията на масло или да смесите слънчогледовото масло с други масла.

ползите от слънчогледово цвете пчела върху слънчогледово цвете