Planter

Rhododendron – en lys aksent i hagen

Blomstrende rhododendron kan forvandle en vanlig hage til et magisk syn. Med riktig omsorg vil denne planten blomstre frodig og lyst, og forskjønne landskapet i lang tid..

Fantastiske rhododendron rosenbusker

Frodig blomsterbed av rhododendron

Funksjoner av varianter av rhododendron

Rhododendron -slekten har mange fantastiske busker og forkrøplede trær. På noen varianter, vinterende eviggrønne blader, på andre faller bladene og vokser igjen neste sesong..

Frodig rhododendron busk

Lite blomsterbed med rhododendron

Hvis du velger en eviggrønn, kan bladene på den vare fra 3 til 5 år. På overvintringsvarianter varer bladene bare ett år, og på fallende kan du beundre dem fra vår til høst..

Rhododendron knopp

Stor lys rhododendron

Avhengig av sorten kan bladene være spyd, runde eller elliptiske. Blomster kan også skryte av en rekke former, størrelser og farger. De samles i blomsterblomstrer med corymbose.

Stor flerårig rhododendron

Lyse blomsterstander av rhododendron

Rhododendrons hjemland er i Fjernøsten og i fjellskogene i Japan og Kina. Løvfulle varianter er mer egnet for det harde russiske klimaet. Blant dem er sitronlys. Den når opptil en og en halv meter i høyden. Blomstene er sitronfarget og har en behagelig aroma..

Lilac rhododendron blomster

Stor rhododendron busk

Kaldresistente varianter inkluderer også Nothern Hi-Lights. Blomster vises på dem sent på våren. I tillegg til dem inkluderer varianter som passer for kalde strøk:

 • Mandarinlys;
 • Mauritz;
 • Peter Tigerstedt;
 • Haaga;

Lyse rhododendron knopper

Myk rosa rhododendron

For tomten din er det bedre å velge varianter som kom fra finske barnehager, siden de er preget av den største utholdenheten, som ikke kan sies om representanter for arten fra Holland..

Nydelig Rhododendron blomsterstand

Jo flere blader på rhododendron, desto vanskeligere blir det å tåle kulden. Det er vanskelig for slike planter å tåle trekk og vind. I tillegg vil de stadig trenge høy luftfuktighet, noe som vil komplisere omsorgen..

Gjerdepynt med blomster

Lys oransje rhododendron

Den mest passende omsorgen for rhododendron

For å holde den nødvendige omsorgen for rhododendron til et minimum, er det nødvendig å nøye velge stedet for å plante planten. Jorden må tilberedes på en spesiell måte og mulkes..

Lilac rhododendron blomsterstand

Kombinasjon av mørke og lyse nyanser på blomster

Spesielt det første året er det viktig at buskene ikke føler mangel på fuktighet. Vanning av rododendron er nødvendig med mykt, avgjort vann. Bedre hvis det vil bli rekruttert fra en elv, dam eller fra en regnvannstank.

Blanke rhododendronblader

Mørk rød rhododendron blomst

Du må løsne jorden forsiktig og i en viss avstand fra selve planten. Buskens røtter er veldig delikate og kan lett skades med hageredskaper. Ugress bør trekkes ut for hånd.

Rosa rhododendron kronblad

Som de fleste andre planter reagerer rhododendron godt på befruktning. For ham er det best å bruke mineral dressing. Flytende varianter vil være optimale fordi de er designet spesielt for slike planter..

Originale farger av rhododendron

Rhododendron i en gryte

Granulær gjødsel kan også brukes. De brukes vanligvis tørre, ganske enkelt spredt en fyrstikkeske i 1 kvm i like store porsjoner. Denne mengden vil være nok for en liten plante på opptil 50 cm i høyden. Etter hvert som busken vokser, øker mengden gjødsel.

Ung rhododendron busk

Hvit rhododendron i en gryte

Topp dressing må utføres fra begynnelsen av mai til 20. juni annenhver uke. Etter det, på slutten av måneden, blir planten gjødslet igjen med kaliumsulfat oppløst i vann. Andelene beregnes ut fra plantens alder. Frem til slutten av sommeren trenger du ikke lenger å gjødsle planten..

Gul rhododendron

Landskapsdekorasjon med rhododendron

Det er bedre å ikke bruke langsiktig gjødsel, ettersom de er designet for en lang varm periode på året. Resultatet av en slik analfabetfôring vil være sekundærvekst og frysing av nye skudd..

Lys rød rhododendron

Hvit rhododendron blomst

For å unngå sekundær vekst i slutten av august må du også redusere vanningen. Hvis været er regnfullt, trenger buskene ikke å bli vannet i det hele tatt. For å unngå sopp må du behandle rhododendron med spesielle stoffer to ganger i sesongen..

Hvit rhododendron in vivo

Hvite blomsterstander av rhododendron

Under blomstring er det nødvendig å regelmessig fjerne visne blomster. Nyttig i en tørr sesong vil ofte spraye buskene..

Gule rhododendron busker

Lyse rosa rhododendronblomster i en gryte

I tillegg må landet under busken to ganger i året bli mulket med furu sagflis. Dette vil unngå rask tørking av jorda og redusere surheten..

Rhododendron i fjellet

Flerfarget rhododendron busker

Hvilket sted er egnet for rhododendron

Et sted for planting av rhododendronbusker må velges med tanke på at planten ikke tåler vind og plutselige temperaturendringer. Derfor må et blomsterbed være pålitelig beskyttet mot både sol og vind..

Variert rhododendron busk

Delikate blomsterstander av rhododendron

Det bør ikke være trær med et grunt rotsystem i nærheten av rhododendron busker:

 • spiste;
 • lind;
 • bjørk;
 • kastanje;
 • osp;
 • alm;
 • lønnetre.

Hvite rhododendroner med røde flekker

Lilla rhododendron i hagen

Slik «naboer» tar bort mat og fuktighet fra blomster og ødelegger dem. I nærheten kan du plante furu eller eik, samt frukttrær. I alle fall må rhododendronene være utenfor krondekselet slik at nedbør i tilstrekkelige mengder til å mate buskene.

Rosa rhododendronblomster i hagen

Runde blomsterstander av rhododendron

Planting av rododendron på stedet

Takket være fibrøst rotsystem, når plantene fjernes riktig fra potten, kan rhododendron enkelt transplanteres i bakken. I dette tilfellet må planter organisere god drenering..

Kombinasjonen av syrinblader med lyse grønne blader

Stor rhododendron busk

Det beste alternativet ville være å bygge høye senger på et nivå på 10-15 cm. Dette vil unngå skade på anlegget ved vårflom. Du kan redde jorda fra å krype med steiner..

Levende prakt av rhododendron

Fantastiske Rhododendron -blomster

Det er også viktig å forberede underlaget riktig for planting. Det skal være surt nok innenfor pH-området 4,5-5,5. I tillegg skal den være moderat løs og pustende..

Storslåtte rhododendron busker

Rhododendron i blomst

Sammensetningen kan inneholde torv med høy myr, loam og samme del av furukullet. Et annet alternativ består av hageland og to deler av sphagnum sur torv. I stedet for hagejord kan du bruke leire, men 2 ganger mindre i volum.

Blomstrende hage rhododendron

Smug med rhododendron

Et kompakt rotsystem gjør at planten kan nøye seg med et lite hull med en diameter på 60 cm. Det er nok å stupe ned i en dybde på 40 cm. Det ledige rommet rundt jordkoma er fylt med et underlag og komprimert.

Nyanser av oransje på rhododendron kronblad

Hvit rhododendron busk

Hvordan forberede rhododendron for vintersesongen

Tilnærmingen til å forberede seg til overvintring vil helt avhenge av klimaet i en bestemt region. I de fleste regioner kan trening begynne allerede i midten av august.

Lyse lilla rhododendronblomster

Kombinasjonen av rosa og hvitt på rhododendronblader

På tørr høst må rhododendron vannes for å skape tilførsel av vann i bladene for vinteren. En gangs vanning bør være rikelig.

Unge rhododendronblomster

Rosa rhododendron blomst

Mange varianter krever ikke ly for vinteren. De tåler perfekt snø og brennende sol. Barrtrær av rhododendron er mindre motstandsdyktige og trenger spesiell omsorg.

Avrundet rhododendron busk

Rhododendron blomster store

Etter begynnelsen av vedvarende kaldt vær, bør rhododendron dekkes. Frodige busker er bundet med et tau i et tettere skjær.

Blomstring av en uvanlig rhododendron

Hvite blomsterstander på busker

Gran- eller furugrener plasseres i midten av den resulterende strukturen. Etter det kan du sette rammen på toppen. Dette kan være en hytte som det er lagt en burlap klut på..

Blekrosa rhododendronblomster

Rosa rhododendron i blomst

Du kan fjerne lyet i slutten av april. Det er viktig at snøen allerede har smeltet på dette tidspunktet. Det viktigste er å gjøre dette i etapper, lufting av buskene..

Blek nyanse av rhododendronblomster

Stor rhododendron blomst

For fullstendig fjerning av rammen er det bedre å velge en overskyet dag. Det er bedre å forlate grenene for en kort tid for å beskytte mot den lyse solen. Om noen dager, når planten blir vant til det, og de kan fjernes.

Rhododendron kronblad i fløyel

Delikate gule rhododendronblomster

Hvis du nærmer deg omsorgen for rhododendron med behørig oppmerksomhet, vil flotte lyse busker dekorere ethvert område.