Planter

Spesifikasjonene ved å dyrke gerbera og effektiv omsorg for dem

I Aster -familien er det en annen representant for fantastisk skjønnhet – dette er gerberaen, som har omtrent 70 arter.

Flerfarget gerbera

Bukett med fargede gerberaer

Lyse blomster i alle slags nyanser kom til oss fra tropene og subtropene i Afrika. Utseendet til navnet er fortsatt kontroversielt. Ifølge noen kilder kommer ordet fra latin «herba», hva betyr gress. Ifølge annen informasjon, ble ordet avledet fra etternavnet til den tyske botanikeren Traugott Gerber.

Gul gerberablomst

Oransje gerbera stor

Funksjoner av blomsten og dens ytre tegn

Blomsten tilhører flerårige urteaktige planter. De saftige bladene er langstrakte og lyse grønne. De når en lengde på 35 cm og samles ved roten i en rosett..

Stor gerberablomst

Lyse gerbera -kronblad

Peduncle er fullstendig blottet for blader og vokser opp til 80 cm. Diameteren på blomstene er innenfor 15 cm. Det er varianter med doble kronblad og enkle. Samtidig kan en enkel gerbera sammenlignes med en kamille, og en terry med en aster. Akenen modnes som en frukt på gerbera.

Lilla gerbera med svart senter

Dessverre er dyrking av gerbera året rundt på det åpne feltet i det russiske klimaet umulig. Blomsten er veldig glad i varme og vokser bare om sommeren. Løsningen er å dyrke gerbera på plenen som en ettårig plante eller å bruke potter for å skape nødvendig mobilitet..

Nydelig bilde av gerbera

Gul terry gerbera

I tillegg kan blomsten dyrkes i drivhus og kuttes etter behov for hjemmeinnredning..

Lys oransje gerbera

Solar gerbera

Siden de fleste varianter ser ut som kamille, fikk planten et andre navn. «transvaal kamille» eller «transvaal tusenfryd». Gerberas finnes i et stort utvalg av farger og nyanser. Unntaket vil være blått, som ikke kan oppnås naturlig..

Svart midt på oransje gerbera

Delikate rosa gerberablader

Varianter av arter og varianter av gerbera

For øyeblikket er det omtrent 1000 plantearter. De er forskjellige i størrelse, farge og form. Lingulære koroller i marginale blomster kan være:

 • gul;
 • oransje;
 • rosa;
 • hvit;
 • rød.

Ulike kombinasjoner av disse blomstene på en plante er også mulige..

Innendørs rosa gerbera

Lys rød gerbera

Det er varianter med en svart kjerne. De ser spesielt mystiske og originale ut i sammensetningen av buketter og på blomsterbed..

Bukett med gule og oransje gerberaer

Saftig gerberafarge

De fleste variantene som dyrkes i dag er hybridsorter. I klassifiseringen av innendørs underarter kan dvergsorten til Gerbera Jameson oftest bli funnet. Det er denne sorten som kuttes for salg i butikker..

Bukett med røde gerbera

Ulike nyanser av gerbera

Blomsten av denne sorten når 10 cm i diameter og gleder kjøpere med et stort antall nyanser. Kjernen har vanligvis en annen farge enn kronbladene..

Uvanlige gerbera i forskjellige nyanser

Mange fargede gerberaer

Den mest egnede sorten for dyrking er Festival. Et spesielt trekk ved sorten er dens store blomster på korte stilker. Dette er en flott plante for å vokse på en vinduskarme..

Bukett med lyse gerberaer

Gerbera blomsteroppsats

Blant de vanligste variantene er:

 • Migar;
 • Aldebaran;
 • Mars;
 • Alcor;
 • Vega;
 • Jupiter;
 • Algol.

Måler diameteren på en gerberablomst

Varianter Alkor og Aldebaran når en høyde på 50 cm. Planten preges av små blomster opp til 8 cm i diameter.

Nydelig bilde av en rød gerbera

Spektakulært bilde av gerbera

Mars når en diameter på 11 cm. Peduncle vokser opp til 70 cm. Resten av de ovennevnte varianter er også dekorert med store blomster på høye peduncles.

Mørkerød nyanse av gerbera

Delikate gerberablader

Effektiv Gerbera Care

Tilstrekkelig omsorg vil sikre en levende og langvarig blomstring. Hovedpunktene i listen over nødvendige prosedyrer vil være:

 • lyst sted;
 • moderat vanning;
 • næringsrik jord.

Lys bukett i en vase

Delikat oransje nyanse av gerbera

Når det gjelder stedet, bør det være tilstrekkelig opplyst, men samtidig bør gerbera beskyttes mot brennende direkte sollys. Det er godt å bruke vinduskarmer på sørsiden, hvor du kan organisere skyggelegging i de timene når solen er mest aktiv. Samtidig er ekstra belysning velkommen i den kalde årstiden..

Kombinasjonen av farger på en gerbera

Gul blomst med et mørkt senter

Innendørssorter må regelmessig tas ut i luften. Dette kan bare gjøres om sommeren. Merkbare temperatursvingninger er skadelige for planten, spesielt under blomstring. Hvis det er mulig, er det nødvendig å opprettholde 22-24 grader.

Vakker nyanse av gerberablomst

Etter hvert som blomstringen fortsetter, kan du gradvis la temperaturen synke, og innen vintersesongen kan du nå 12-14 gram.

Oransje blomst med gult senter

Hvite og purpurrøde gerbera i et blomsterbed

Du må vanne gerberaen i henhold til visse prinsipper. Vanning bør være moderat i vekstsesongen. Mykt vann ved romtemperatur vil fungere best. Det er nødvendig å unngå overflødig fuktighet, da dette kan forårsake utvikling av soppsykdommer..

Flere flerfargede gerbera i en bukett

Du bør også unngå å få vann inn i bladutløpet. Dette kan påvirke blomstens utseende negativt. I hvileperioden reduseres vanningen. Samtidig bør ikke overdrying av jorden tillates..

Kontrasterende kombinasjon av blomster i en bukett med gerbera

Gerbera føler seg best i et fuktig miljø, som ligner forholdene i plantens tropiske hjemland. Dette kan oppnås ved å plassere potten i en stor pall med våt ekspandert leire, småstein eller mose. I dette tilfellet bør plantens rhizom ikke komme i direkte kontakt med vann. Sprøyting av gerbera kan bare skade.

Bukett med gule gerberaer

Lilla nyanser på en gerberablomst

Hvis gerbera dyrkes innendørs, må den plantes om hvert år. For å gjøre dette må du hver gang velge en større gryte enn den forrige. På forhånd er det verdt å sørge for god drenering..

Røde gerbera i en bukett

Gul gerbera med oransje senter

Jordens sammensetning gir nøytral surhet til plantens røtter. I dette tilfellet skal underlaget være næringsrikt og lett. Hvis du blander jorda selv, må du inkludere i sammensetningen:

 • 1 del løvjord;
 • En del av torv land;
 • 1 del sand;
 • litt furubark.

Små gerberablomster

Topp dressing er også en del av nødvendig omsorg. I vekstsesongen kan du bruke en kompleks gjødsel. Du må gjøre det hver 2. uke. I hvileperioden bør fôringen stoppes..

Lunne gerbera i en behagelig nyanse

Nærbilde av en rosa gerbera

For at gerbera skal blomstre voldsomt og sterkt, er det nødvendig å fjerne de visne blomstene raskt. Dette skyldes det faktum at de vil råtne og hemme veksten av nye skudd. I tillegg kan gerbera bli skadet av sykdommer og parasitter. Edderkoppmidd skaper forhold for gulning og fallende blader. Dette kan være en indikasjon på utilstrekkelig fuktighet i jord og luft..

Flere rosa nyanser på gerberaen

Pulveraktig mugg som vises på en blomst, kan indikere et overskudd av nitrogen i matvarer, overdreven fuktighet og plutselige temperaturendringer. I tillegg fører mangel på fuktighet til bladlus og hvitfluer..

Den mørke fargen på en grasiøs gerbera

Enkelte vanskeligheter er knyttet til dyrking av gerbera, men hvis du tar hensyn til disse blomstene, vil belønningen være store blomster som vil dekorere blomsterbedet eller vinduskarmen i huset med lyse flekker.