Planter

Tui i landskapsdesign: funksjoner og typer

I landskapsdesign har thuja lenge blitt en av de mest populære treslagene. Det er valgt for seg selv av profesjonelle og amatører, siden det vil glede deg hele året med sitt attraktive utseende. I tillegg har thuja evnen til å rense luften, noe som er veldig viktig i den moderne verden. Avhengig av valgt sort, kan de brukes i helt forskjellige områder eller til og med kombinere med andre planter. Videre, med riktig pleie, forblir thuja attraktiv i mange år..

Tui i landskapsdesign: funksjoner og fordeler

Før du handler, foreslår vi at du forstår funksjonene og hovedfordelene. Først av alt merker vi at thuja er eviggrønne som perfekt kan finnes i tempererte klimaer uten overdreven varme eller kulde. Derfor kan de dyrkes nesten overalt. Imidlertid er det individuelle egenskaper ved omsorg, avhengig av den valgte sorten..

I tillegg merker vi at thuja kan være av helt forskjellige størrelser. Busker er for eksempel sjelden mer enn en halv meter høye. Men det er også større alternativer som vokser opp til to meter i høyden og visuelt ligner trær. Derfor bør alle disse funksjonene vurderes når du velger. Tross alt kan thujas suppleres med visse dekorative elementer eller plantes alene..

Vestlige thujaer i landskapsdesign

Til tross for forskjellige alternativer, er det to typer tui: vestlig og østlig. Hvert av alternativene presenteres i forskjellige varianter. Utvilsomt har de både fordeler og ulemper som er verdt å vite om før du kjøper. Derfor vil vi nå vurdere funksjonene til vestlig tui.

Dannik

Denne typen thuja er vanligvis ikke for høy, omtrent 0,5 m høy og bred. Noen ganger kan de imidlertid nå en meter til sidene. Slike thuja er ikke for lunefulle for å ta vare på og vokse i sandholdig og lett leirjord. Langsom vekst kan skilles blant fordelene, så sammensetningen med blomster forblir uendret i lang tid. Den største ulempen med denne sorten er dens følsomhet for over-vanning eller mangel på vann..

Smaragd

I motsetning til den forrige versjonen, er disse thuja høye – fra tre til fem meter. I dette tilfellet kan kronen strekke seg to meter på sidene. Det er selvfølgelig noen fordeler med alt dette. Først og fremst er det en mørk, vakker farge. I tillegg kan slik thuja tåle frost godt, men ikke for sterkt. Fruktbar jord er best egnet for dem, der den kan holde seg i omtrent 150 år. Som sådan er det ingen mangler i denne sorten. Det eneste er at med mangel på lys blir fargen på thuja mindre mettet.

Globosa

Denne typen thuja har en diameter på omtrent en meter. De vokser i moderat fuktig og fruktbar jord. Derfor er de ideelle for de fleste tomter. Blant manglene er det verdt å merke seg tap av form og gammel tui. I tillegg er de ikke i stand til å vokse skikkelig under over-vanning..

Hoseri

Denne sorten er ikke stor i størrelse. Ofte er diameteren bare 40 cm. På grunn av denne funksjonen er thuja ofte valgt for små tomter, samt forskjellige steinstrukturer. Til tross for denne fordelen er disse thujaene veldig krevende på bakken. Ideelle forhold for dem vil være en næringsrik og moderat fuktig jord..

Brabant

Denne sorten regnes som raskt voksende og har en søylekrone. Nålene har en lys grønn fargetone. I utgangspunktet plantes thuja med en avstand på mindre enn en meter for å danne en tett grønn vegg. Høyden kan komme opp i 4 meter.

Golden Globe

Thuja av denne sorten har hovedsakelig en diameter på omtrent 80 cm. De vokser godt på fruktbar jord med moderat fuktighet. De brukes hovedsakelig til å lage komposisjoner med ikke for mange detaljer. Den største ulempen er intoleransen for overdreven vanning..

Funksjoner av orientalske thujas i landskapsdesign

Når det gjelder de østlige thujaene, er de ikke mindre attraktive og har en rekke egne egenskaper, fordeler og ulemper. De brukes ofte til å lage levende vegger så vel som gruppeplantinger. Generelt antas det at østlige thujaer tolererer ugunstige forhold i byen godt..

Aurea Nana

En mellomstor sort har en gjennomsnittlig høyde på omtrent 80 cm. Slike thuja vokser i vertikal retning og har en oval kroneform. Når det gjelder skyggen, er den i dette tilfellet gylden. Det ser utrolig vakkert ut i landskapsdesign. Ulempen er behovet for ly om vinteren, samt beskyttelse mot vinden hele året.

Yustinka

Denne typen thuja vokser vanligvis ikke mer enn en meter. Kronen har en søyleform, samt en saftig grønn farge. De ser flotte ut i komposisjoner med små detaljer. Men til tross for dette krever thuja beskyttelse mot vinden og obligatorisk ly for vinteren..

Tui i landskapsdesign: varianter i form

I tillegg til klassifisering av thuja etter klasse, er det fortsatt et ganske stort utvalg av alternativer i form. Columnar thuja når ofte en høyde på fem meter. De er valgt for å skape hekker. Takket være forskjellige varianter kan du alltid finne det mest passende alternativet for hvert enkelt tilfelle..

Pyramidal thuja kan bli opptil tjue meter, mens andre ikke overstiger to meter i høyden. For det meste plantes de separat eller i kombinasjon med forskjellige planter..

Keglevidnye thuja vokser opp til to meter, har tette grener. Det er takket være dette at det viser seg å danne luksuriøse hekker..

På sin side er ikke den paraplyformede thujaen for stor. Stort sett vokser de opp til en meter. De brukes til dekorative formål for små blomsterbed..

Sfæriske thuja har tette sfæriske grener. De vokser ganske sakte, slik at de ikke bryter sammensetningen..

Tui regnes som nesten de viktigste innen landskapsdesign. Generelt er de nesten de mest upretensiøse og krever ikke unødig oppmerksomhet i omsorgsprosessen..