Reis

Hoe zit het met het kiezen van Zwitserland voor uw volgende familievakantie?

In het centrum van de Europese geografie verschijnt Zwitserland als een eiland dat is beschermd tegen massatoerisme. De Zwitserse confederatie, ingeklemd tussen haar grote buren Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk, geniet een unieke positie op het oude continent. Dit bolwerk van neutraliteit, verenigd als staat sinds 1291, blijft verbazen en inspireren door zijn soms progressieve, soms conservatieve werking. Met vier officiële talen die op natuurlijke wijze zijn verdeeld volgens hun grensinvloeden, is het Zwitserse volk niet minder verenigd en diep gehecht aan een geïdealiseerde democratie die vaak als voorbeeld wordt genomen door veel van zijn Europese partners..

Zwitserland, een veelzijdige toeristische bestemming

Zwitserse landschapsfoto met vlag en besneeuwde berg voor een geweldige familievakantie

Net als de berglandschappen die een groot deel van zijn grondgebied beslaan, onderscheidt Zwitserland zich in de ogen van de wereld als een gebied waar vrede en rust heersen. De confederatie, die enigszins clichématig is maar niet ontrafeld in de werkelijkheid, plaatst de natuur van haar hooglanden en vlakten in het midden, opgeschrikt door ansichtkaartidealen waarvan het belgeluid van koeien in hun groene weiden onvermoeibaar resoneert in de geest van iedereen. Deze Zwitserse rust is dan ook niet onschuldig in de positie van het land op de tweede plaats van de wereld wat betreft de levensverwachting van zijn inwoners. Zwitserland, een paradijs voor outdoorliefhebbers, kan ook rekenen op de aantrekkelijkheid van zijn grote steden, die zelf worden gewaardeerd om de levenskwaliteit die ze te bieden hebben, waardoor Zürich of Genève een van de aangenaamste steden ter wereld zijn om te wonen..

Bezoek Zwitserland: Genève, aan de oevers van het Meer van Genève

panoramafoto van Genève aan de oevers van het Meer van Genève voor een geweldige familievakantie in Zwitserland

Ondanks zijn talloze troeven, verschijnt Zwitserland niet als een vlaggenschip voor het grootste deel van het Franse publiek. Het gaat om zijn reputatie als dure bestemming, in tegenstelling tot de goedkope normen die het succes maakten van de massabewegingen in de zomer in de richting van Spanje, Portugal of zelfs de Maghreb en waar vakantiegangers natuurlijk aan gewend raakten en vervolgens onverbiddelijk moe werden. Een punt dat bezoekers er vaak toe brengt hun verblijf te reduceren tot een simpele ontdekking van nieuwsgierigheid, uit angst om hun portemonnee te smelten zoals fonduekaas of chocolade die in de zon is achtergelaten. Dit financiële argument, als het terecht is, zoals het ook in veel grote Europese steden het geval is, mag echter niet alles verhullen wat Zwitserland zijn gasten te bieden heeft. Inderdaad, de toerisme in Zwitserland mag niet worden vergeleken met wat een populaire badplaats te bieden heeft, omdat dit land kan worden bezocht en gewaardeerd om zijn zeer bijzondere charme.

Zürich en zijn oude stad, boordevol cultuur

Foto van Zürich in Zwitserland en zijn oude stad vol leven en cultuur voor een gezinsvakantie

Het Zwitserse bergnetwerk, bestaande uit de Alpen, de Jura en het plateau, is goed bekend bij skiërs en wandelaars van over de hele wereld, die komen genieten van de ongerepte natuur, in een gebied waarvan de wintersport hun koninkrijk heeft gemaakt. Buiten de winterperiode is het landschap bedekt met het groen dat zo typisch is voor het Zwitserse picturale decor, bezaaid met deze traditionele bergdorpen, waar rust ongeëvenaard is voor een bezoeker die op zoek is naar rust.

Bern en zijn UNESCO-erfgoedcentrum, hoofdstad van de Zwitserse confederatie

Idee voor een gezinsvakantie met foto van Bern, hoofdstad van de Zwitserse Confederatie en waarvan het centrum op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat

Grote steden zoals Genève, Lausanne en Zürich zitten achter hun high-end imago vol met argumenten die vaak over het hoofd worden gezien door het grote publiek. Met een geschiedenis gevormd door de eeuwen heen, zijn de Zwitserse metropolen vol met onvermoed erfgoed, krioelend in het hart van hun historische centrum of oude stad. Uitgerust met troeven die nieuwsgierige bezoekers zeker tevreden zullen stellen, barsten deze steden ook van moderniteit en avant-garde. De Zwitsers, die dol zijn op cultuur, muziek en kunst, maken er een erezaak van om altijd de stedelijke dynamiek te behouden die hen dierbaar is, en doorbreken opnieuw het beeld van een land dat bevroren is als een horloge op batterijen. Als land van horlogemakers hebben Zwitserse horloges daarom nooit een batterij nodig gehad om te functioneren en blijven ze dus eindeloos draven.

Zwitserland, een uitstekende gezinsbestemming

foto van koeien in hun bergweiden, typisch voor het Zwitserse vakantielandschap

Vaak beperkt tot een luxe toerisme, Zwitserland blijft niettemin een bestemming die voor iedereen toegankelijk is, met veel meer te bieden dan zijn imago als gouden eiland en financieel centrum doet vermoeden. Vijfsterrendiensten aan de oevers van het Meer van Genève of kamperen in een bewaarde vallei, de Zwitserse Confederatie zal al haar bezoekers op een onverwachte manier verleiden.