Rom

Gulvfliser for ganger og korridorer – velg type, kvalitet og design

Mange av oss velger et gulvbelegg basert på utseende og pris. Men gulvfliser, som andre typer etterbehandlingsmaterialer, har mange viktige teknologiske egenskaper som vil ha en direkte innvirkning på driftstid og overflatemotstand mot ulike typer påvirkninger. For å velge fliser av høy kvalitet for et bestemt rom, og i vårt tilfelle, dette er ganger og korridorer, er det nødvendig å bestemme de tekniske kravene til belegget. Det er viktig å forstå hvilke belastninger og med hvilken intensitet gulvet vil bli utsatt, hva som vil være temperaturen og fuktigheten i rommet, om overflaten må rengjøres med kjemisk aktive stoffer.

Flislagt gulv

Lett gulv

I beige toner

Etter å ha bestemt kriteriene for valg av gulvbelegg for vanskelige, når det gjelder trafikk og typer mekaniske og andre påvirkninger, gangen i gangen, vil det være mulig å gå videre til en direkte designløsning. Som regel angir teknisk dokumentasjon for alle typer fliser deres teknologiske og operasjonelle egenskaper. I tillegg leveres emballasjen med spesielle merker som også kan fortelle mye om «karakter» motstående materiale. La oss prøve å finne ut hva slags gulvfliser vi skal kjøpe for reparasjonsarbeid i gangen, gangene, korridorene og andre hjelperom..

For et lyst rom

Flis

For et klassisk interiør

Gulvflisegenskaper

Materialporøsitet

Dette er en veldig viktig egenskap ved flisen – andre indikatorer på materialets styrke, holdbarhet og slitestyrke er avhengig av det. Porøsiteten til en flis indikerer mengden vann som produktet kan absorbere. Det er uttrykt som en prosentandel som indikerer en økning i flisens vekt etter 2 timer i vann. Det er klart at flisene som skal beskytte gulvene i gangen skal ha en minimum porøsitet, fordi fuktighet (snø, skitt) fra skoene og paraplyene kommer til overflaten. For å oppnå en lav porøsitet av materialet, kreves en høy avfyringstemperatur. Som et resultat av slik avfyring får materialet en stor krymping, bøyestyrken øker, og for ikke -glasserte fliser – slitestyrke.

Mørkt gulv

Universelt alternativ

Krøllete fliser

Gulvene i gangen vaskes mye oftere enn i andre områder av et privat hus eller leilighet. Eksperter anbefaler å kjøpe gulvfliser til private husholdninger med en porøsitet på ikke mer enn tre prosent, og for bygårder – mindre enn seks.

Dekk med dekor

Svart og hvit versjon

Utsikt ovenfra

Hardhet og slitestyrke på fliser

For haller, ganger og lobbyer for boligbygg anbefales det å bruke fliser med høy sliteklasse som gulv. For kledningskorridorer og ganger er materiale av klasse 3 eller 4. egnet. Og helt ved inngangen til rommet kan du legge uglassede fliser eller keramisk granitt (porselenstein). Det vil også være nødvendig å ta hensyn til overflatekvaliteten til produktene – hardhet, motstand mot kjemikalier, rengjørbarhet.

Collage av

Diagonal mønster

Kombinere fliser

Når du velger fliser til ganggulv, er det også viktig å ta hensyn til andre indikatorer, inkludert farge «kromatisk struktur» og skinne. Med slitasje av produkter øker overflateforurensningen. Flekker er synlige på lyse og faste overflater og er mindre merkbare på mørke, kornete eller spraglede gjenstander. Riper er veldig synlige på blanke, skinnende overflater. Denne faktoren må tas i betraktning av husmødre som ofte bruker stilethæler.

I gråtoner

Lett bilde av rommet

Lett gulv

Mekaniske egenskaper

Alle de mekaniske egenskapene til fliser er relatert til evnen til å motstå forskjellige belastninger – fra møbelvekten til bevegelsen av poser på hjul. Oftest er det oppmerksomhet på to typer slike egenskaper – bøyestyrke og bøyestyrke. Bøyningsmotstanden avhenger direkte av materialets hygroskopisitet – jo høyere porøsitet flisen har, desto lavere er denne figuren. For eksempel har porselen steintøy en fuktighetsopptakshastighet på 0,5%, mens en enkeltfyrt flis har 10%. Bøyemotstanden fordeles deretter. Den endelige bøyestyrken avhenger ikke bare av produktets porøsitet, men også av tykkelsen. Jo tykkere fliser, desto høyere strekkfasthet.

Fargerikt pryd

Kontrasterende kombinasjoner

Fargerikt pryd på gulv

Lys design

Den sterkeste (og hyppigste) virkningen på flisoverflaten kommer fra sålene på skoene våre, som kan lages av en rekke materialer, inkludert metallhæl. Dessuten, jo mer smuss på sålene på skoene våre, desto raskere oppstår slitasje på gulvet..

Fliser foran terrassen

Å gå til terrassen

Nøytrale fargevalg

Holdbarheten til et flisbelegg er lettest preget av to indikatorer – overflatehardhet i henhold til Mohs -skalaen og slitestyrke av keramikk. På skalaen til overflathårdhet kan mineraler rangeres i følgende sekvens:

 • talkum – 1;
 • gips – 2;
 • kalsitt – 3;
 • fluoritt – 4;
 • apatitt – 5;
 • feltspat – 6;
 • kvarts – 7;
 • topas – 8;
 • korund – 9;
 • diamant -10.

Tradisjonell design

Attraktivt gulvmønster

Svart og hvitt design

Slitestyrken til keramiske fliser måles i konvensjonelle enheter fra 1 til 5 på P.E.I. -skalaen. Gruppen (1-5) som en bestemt flisemodell tilhører er angitt på pakken. For ikke å laste deg med informasjon om hver av de fem gruppene, vil vi bare si at for rom i gangen, korridorer og haller preget av tilstrekkelig høy trafikkintensitet, middels slitasje på overflater, er produkter som tilhører den fjerde gruppen egnede ( i ekstreme tilfeller kan du bruke materiale fra samlingene til de tredje gruppene).

Naturlig tegning

Snøhvit design

Ganggulvfliser

Sikkerhetskrav

Det er åpenbart at hovedkravet til sikkerhet er sklisikkerhet. Denne egenskapen er veldig viktig for gulvbelegg i boliglokaler som blant annet konstant utsettes for fuktighet. Parameteren som bestemmer overflatenes evne til å forhindre glidning av et objekt på den måles med friksjonskoeffisienten. Korundbelagte fliser brukes ofte for å øke sklisikkerheten på tørre overflater..

For tropisk stil

Fliser ved inngangen til boligen

Vedlikehold og stell av gulv

Holdbarheten til et keramisk flisgulv avhenger i stor grad av hvordan det vedlikeholdes. For rutinemessig, rutinemessig rengjøring av overflater kan enkle rengjøringsmidler brukes, for å unngå sterke syrebaserte forbindelser. De kan skade ikke så mye selve flisen som mellomflisene, forseglet med sementbaserte produkter. Hvis sømmen mellom produktene dine er forseglet med epoksyforbindelser (tetningsmidler), vil en slik overflate ha høy motstand mot kjemiske rengjøringsmidler..

Klassisk interiør

Fargerik design

Store fliser

Når du rengjør det keramiske gulvet, er det nødvendig å slutte å bruke slipemidler – pulver med store partikler og dessuten metallbørster. Alle riper og flis er perfekt synlige på blanke overflater. Glassede overflater kan rengjøres effektivt med spesialprodukter (selges i alle husholdningskjemikalier), uten bruk av pulver og pastaer. For produkter uten glass (klinker, porselenstein) er det nødvendig å bruke spesielle væsker for å forhindre flekker på fliser og fliseledd..

I en romslig hall

Fliser i grått

Utforming av fliser

Typer keramiske fliser til gulv

Fliser er forskjellige i materiale og produksjonsmetode, som igjen er delt inn i formingsmetode, fortørkingstid, tilstedeværelse av glasur og antall brenningstider. Alle keramiske fliser er klassifisert som uglasset enkeltfyrt og glasert enkelt- og dobbeltfyrt..

Barokk interiør

Tidligere ble flisene produsert ved hjelp av bicotour -metoden – de ble brent etter støping, glasur ble påført og igjen brent med den. En slik flis har en ganske høy porøsitet – opptil 10%, fordi den ble støpt på en naturlig måte og tørket i kort tid (tykkelsen på produktene er 5-7 mm).

Grove overflater

Spansk stil

Den moderne metoden for flisproduksjon er enkeltskåret – den ferdige blandingen presses, tørkes, glasseres og brennes. Under tørking blir slike fliser betydelig komprimert og redusert i størrelse. Produktene er tyngre, tykkere (9-13 mm) og med en porøsitet som ikke overstiger 3%.

Original forestilling

Sekskant flis

De mest populære er følgende alternativer for keramiske fliser:

 • uglasset enkeltfyring (bomull, klinker, porselenstein);
 • glassert dobbel fyring (fajans, majolica, cottoforte);
 • glassert enkeltfyrt (enkeltfyrt hvit og rød).

Klinkerfliser

Lys rødt gulv

Klinker for gulv

Ikke-glaserte produkter har en grov (naturlig) overflate. Slike fliser er veldig holdbare, men for at beleggets ytre utseende ikke skal lide under driftsperioden, må det dekkes med en spesiell forbindelse..

Mørk bunn - lys topp

Uvanlig layout

I tillegg til sammensetning og produksjonsmetode, har gulvfliser forskjellig form – de kan være firkantede, rektangulære, krøllete, i form av et polyeder. Valget av fliser må også gjøres i henhold til størrelsen på produktene. Store fliser ser flotte ut, øker plassen visuelt. Men hvis antall fliser er feil beregnet, blir det mye sløsing. Også den visuelle utvidelsen av volumet i rommet (og gangene og korridorene i leilighetene våre er ofte ikke forskjellige i stor skala) ved å legge produkter diagonalt.

Diagonal flisoppsett

For et luksuriøst interiør

For moderne design

Metoder for å legge fliser på gulv i tilleggsrom

Produsenter av etterbehandlingsmaterialer tilbyr ferdige samlinger som inneholder alle nødvendige elementer for å lage et gulvmønster. Ofte brukes teknikken for å tegne et tilsynelatende variert teppe med kant i midten av gangen eller gangen og lage resten av plassen i en monokromatisk versjon. Et slikt gulvbelegg kan bli sentrum for oppmerksomheten i hele rommet. Den varierte utformingen av gulvene krever en monokromatisk finish på resten av overflatene..

Motley

Nøkkelferdig gulvløsning

For en liten gang

Mønstrede gulvfliser

Uvanlig pryd

Den såkalte patchwork-teknikken innebærer vilkårlig ordning av firkantede gulvfliser med variert ornamenter. Trekket ligner et lappeteppe, hvor de samme fargene ble brukt, men i forskjellige varianter av mønstrene. Et slikt gulv ser fremhevet, fargerikt ut og tiltrekker seg oppmerksomhet og blir fokuset i rommet..

Lappeteppe på gulvet

Lappeteppestil

Monokrom lappeteppe

Originalt lappeteppe

Kjent for alle «sjakk» er et arrangement av fliser i to kontrastfarger (oftest hvitt og svart) i et rutemønster. Et slikt arrangement av produkter øker visuelt volumet i rommet og blir et lyst og variert sted i interiørbildet. Overraskende nok integreres et slikt karakteristisk gulvbelegg perfekt i rom innredet i forskjellige stiler – fra klassisk til moderne. Det eneste som må tas i betraktning er at en så variert utforming av gulvene krever en roligere, nøytral utførelse av resten av finishen..

Lite svart og hvitt bur

Blank sjakk

Lys beige

Svart og hvitt gulv

Svart og hvitt glitter

Keramiske fliser som etterligner tregulv installeres på samme måte som gulvbord. I dette tilfellet er det ikke nødvendig å sammenligne de påfølgende dørene av keramiske produkter – «naturlig» tremønster er bra fordi overflaten er universell.

Flis

Imitert tre

Gulv

I tillegg til parkett, kan keramiske fliser installeres «fiskebein». Det originale, men samtidig, allerede klassiske gulvmønsteret vil se attraktivt ut selv i en lys, nøytral farge. Stabler produkter «fiskebein» har forskjellige modifikasjoner.

Opprinnelig

Utforming av fliser

Parkettoppsett

I lyse farger

Klinker med lett fugemasse

I varetekt

Valget av gulv til gangen er tvetydig – i tillegg til keramiske fliser. Det er andre alternativer for å beskytte gulv i tilleggsrom, blant annet linoleum, laminat, parkett og til og med gulvbord. Men keramiske fliser har en rekke ubestridelige fordeler:

 • styrken og slitestyrken til keramiske (fliser) fliser er betydelig høyere enn mange alternative materialer;
 • lav vannabsorbering av produkter gir beskyttelse av gulvflater mot lekkasjer, noe som er viktig for rom som konstant er i kontakt med skitt, smeltet snø og vann;
 • sett fra hygiene er fliser de mest motstandsdyktige mot dannelse av mugg og mugg;
 • praktisk og praktisk med tanke på rengjøring, forårsaker gulvet med et keramisk belegg ikke problemer for eierne – det brukes minimum tid på å rengjøre det;
 • et bredt spekter av modeller – forskjellige størrelser, konfigurasjoner og former, mange alternativer for overflatestruktur, imitasjon av tre, stein og murstein, rik fargepalett, blank eller matt finish.

For et moderne hjem

I beige

Ulempene med keramiske fliser inkluderer bare en ganske høy kostnad (sammenlignet med linoleum, for eksempel). Gulvfliser har også to motstridende egenskaper – glatte fliser er enkle å bruke, men kan være veldig glatte, og grove fliser har ikke slike ulemper, men de blir mye verre rengjort..

Rødaktig sandy nyanser

Lyse kombinasjoner