Rom

Tusenvis av ideer for å dekorere et kjøkkenforkle

Et kjøkkenforkle er alltid i sikte, det er en merkbar og viktig del av bildet til ethvert kjøkken. Men blant annet er det også en veldig belastet overflate. Plassen over arbeidsflatene er utsatt for temperaturendringer, konstant eksponering for fuktighet og ikke bare vanndråper, men også varmt fett. Derfor er det nødvendig å nærme seg valg av materiale for å dekorere et kjøkkenforkle med spesiell forsiktighet og bruke ikke mindre tid enn når du velger et passende alternativ for fasader på et kjøkkensett eller råvarer for å lage en benkeplate.

Kjøkkenforkle

Foreløpig er det mange alternativer for etterbehandling av materialer på slike vanskelige overflater som en vegg over kjøkkenets arbeidsområde. Dette bør åpenbart være ikke-merkende materialer som er enkle å ta vare på, bruk kjemiske rengjøringsmidler ved rengjøring, de skal være motstandsdyktige mot fuktighet og høye temperaturer. Selvfølgelig bør måten å dekorere forkleet ikke krenke stilharmonien på kjøkkenrommet og glede eierne av kjøkkenet med sitt utseende.

Fargerikt forkle

Snøhvit forkle

Før du vurderer alternativer for etterbehandling av materialer til forkleet ditt, må du bestemme deg for – vil du at det skal fungere som et aksentelement og tiltrekke alle øynene, eller trenger du overflaten over arbeidsområdene for å smelte inn i det overordnede fargevalget? Vil du følge en benkeplate i stein eller tre laget av samme materiale, eller vil du spare penger på å gjøre ferdig et forkle? I hvilken tidsperiode (i det minste grovt) vil reparasjonen av kjøkkenet generelt og utformingen av forkleet spesielt beregnes? Når du har en ide om hva slags kjøkkenforkle du vil ende opp med å sammenligne denne kunnskapen med oppussingsbudsjettet, kan du enkelt ta den riktige avgjørelsen. Vi håper at spesifikke eksempler på utformingen av forklær i moderne kjøkken vil hjelpe og inspirere deg med dette..

Glassfliser

Av moderne materialer oppfylles nesten alle disse kravene på en eller annen måte av følgende:

 • keramisk flis;
 • mosaikk;
 • stein (naturlig eller kunstig;
 • MDF paneler;
 • herdet glass;
 • metall (stål, bronse, aluminium, messing, jern).

I gråtoner

Men vi vil vurdere hvert materiale for å dekorere overflaten på forkleet separat, vi vil håndtere fordeler og ulemper, som selvfølgelig hvert alternativ har.

Hvitt kjøkken

Keramiske fliser på baksiden av kjøkkenet

Vi kan trygt si at keramiske fliser (fliser, keramikk) er ledende på markedet for materialer for kledning, ikke bare kjøkkenflater, men også andre utilitaristiske lokaler i hjemmene våre. Hver huseier som minst en gang møtte behovet for å reparere kjøkken og bad, vet helt godt at for å få en vakker, praktisk og rimelig bekledning av alle fly, kan du trygt kjøpe keramiske fliser..

Hvite teksturerte fliser

Fordeler med å bruke keramikk til å dekorere kjøkkenvegger:

 • høy praktisk og holdbarhet. Keramiske fliser er ikke redd for fuktighet og ekstreme temperaturer, de falmer praktisk talt ikke i mange år og beholder utseendet de var da de ble kjøpt;
 • brukervennlighet. Friske flekker kan lett vaskes av med en våt svamp, foreldet smuss kan rengjøres med vaskemidler;
 • allsidighet når det gjelder harmonisk integrering i enhver stil i kjøkkeninnredningen. Alt takket være mangfoldet av farger og teksturer, størrelser og former på det nåværende produserte sortimentet av dette etterbehandlingsmaterialet. Fliser kan være monokromatiske og fargede, med mønstre, ornamenter og utskrifter. Materialet kan produseres i matt eller blank form, med en glatt eller strukturert overflate. Flisen kan effektivt etterligne en tekstur av stein eller tre og passe perfekt inn i interiøret i enhver stil, fra landlig stil til moderne utstillinger av høyteknologisk eller loft;
 • demokratiske kostnader. Utvalget av moderne butikker tilbyr et utvalg av keramiske fliser designet for å passe til en rekke huseiers inntektsnivåer, og alle kan finne den rette. I tillegg er høyden og lengden på bakplaten i mange kjøkken liten, og en liten mengde fliser er nødvendig for å fullføre den. I dette tilfellet trenger du ikke spare penger og velge det riktige alternativet, ikke bare når det gjelder kostnad, men også i utseende og ytelseskvalitet..

Forkle keramikk

Teksturert keramikk

Takket være alle disse egenskapene velger de fleste av våre landsmenn uten å nøle keramiske fliser for å stå foran et kjøkkenforkle, uten å tenke på alternative alternativer. Mindre feil plager ikke de fleste huseiere som bestemmer seg for å transformere kjøkkenet med en mindre rekonstruksjon eller starte en fullverdig renovering..

Krøllete fliser

Med pynt

Og ulempene med fliser som etterbehandlingsmateriale er som følger:

 • kompleksiteten i installasjonen. Enig i at for den riktige, vakre og holdbare forkledningen av keramiske fliser, trenger du mye erfaring på dette området. Som et resultat, behovet for å kontakte spesialister, hvis tjenester er veldig dyre;
 • høy forurensning av et tilstrekkelig stort område av kjøkkenrommet under installasjonen.

I mørke farger

Porselen steintøy

I beige toner

Hvit porselen steintøy

I lyse nyanser

Porselen steintøy har lenge sluttet å være et etterbehandlingsmateriale bare for gulv og byttet til motstående vertikale overflater. I tillegg til de forbedrede kvalitetene av holdbarhet og styrke, monteres porselen steintøy raskere på grunn av støpens store størrelse (selv om det blir mer avfall når du designer komplekse overflater med rosetter og andre hull).

Flis

Snøhvite fliser

Hvite fliser

Snøhvit kjøkkenforkle

Flis

Flis

Flis «under jorden» – en av de mest populære typer keramiske fliser som brukes til etterbehandling av vertikale kjøkkenflater. Snøhvite fliser med en matt eller blank overflate, i kombinasjon med fugemasse i samme nyanse eller kontrastfarge, mørk farge, har lenge blitt en konstant deltaker i kjøkkendesign og kommer ikke til å gi opp sine posisjoner. Faktum er at denne typen flisbekledning perfekt integreres i nesten ethvert interiør på kjøkkenet..

Klinker

Klinkerfliser er vanligvis uglaserte. Takket være en spesiell teknologisk metode for produksjon av fliser (ekstrudering), får den høye tekniske egenskaper, fordi det fyres ved veldig høye temperaturer. Utvendig ser flisen matt ut, overflaten er glatt. Klinken tåler lett eksponering for fuktighet og høye temperaturer, kjemiske rengjøringsmidler og er utrolig lett å rengjøre. Ser bra ut i klassisk interiør eller kjøkken i landlig stil.

Kjøkkenforkle kledd mosaikk

Hvis du trenger et praktisk, men likevel lyst og dynamisk forkle -design, kan mosaikk være det perfekte alternativet for kledning. Spesielt hvis overflaten på forkleet er kompleks nok, sørger for nisjer eller avrunding.

Mosaikk

Fordeler med mosaikkfliser:

 • mosaikkfliser har i sitt arsenal vekt plusser som er iboende i fliser, bortsett fra lave kostnader;
 • i tillegg har mosaikken et unikt etterbehandlingsmateriale for evnen til å kle overflater som er komplekse når det gjelder geometri – nisjer, buer, kurver, fordypninger;
 • flott for å dekorere kantene på forkleomkretsen eller markere visse deler av den;
 • visuell utvidelse av rommet. Mosaikkfliser anbefales for overflater på små kjøkken, noe som er veldig viktig for våre landsmenn som har fått «stalinka» og «Khrusjtsjov».

Mosaikkfliser

Blant ulempene ved mosaikken mot forkleet er:

 • mer kostnad enn en enkel keramisk flis;
 • et stort antall sømmer mellom chips – individuelle elementer i mosaikken og som et resultat – spesiell omsorg for dem, behandling med fuktresistent fugemasse, rensing, forfriskende utseende omtrent hvert 2-3 år;
 • Som med keramiske fliser, for installasjon av mosaikk, må du ty til profesjonelle fliser.

Lys mosaikk

Liten mosaikkforkle

Mosaikkfliser

Lys mosaikk

Kombinere fliser i utformingen av forkleet

En interessant effekt kan oppnås ved å kombinere keramiske og mosaikkfliser når du vender mot overflater over kjøkkenets arbeidsområde. Et slikt interiør vil bli uforglemmelig og individuelt. Når det gjelder kostnad, vil designet ikke skille mye fra det der det bare brukes fliser (tross alt er det nødvendig med litt mosaikk), og den visuelle effekten kompenserer for kostnaden av tid og krefter.

Combinatorics

Kombinert finish

MDF -plater for dekorering av overflater over kjøkkenets arbeidsområde

Den raskeste og rimeligste måten å dekorere et forkle på kjøkkenet er å installere MDF -plater med PVC -film.

MDF med PVC

I tillegg til den lave kostnaden for MDF -plater, har de en rekke andre fordeler:

 • rask produksjon. Som regel overtar produksjonsselskapene for kjøkkensett prosessen med å produsere et forkle fra MDF i henhold til din størrelse;
 • rask installasjon. Det samme selskapet som produserte og monterte settet med kjøkkenskap er også engasjert i installasjon av MDF -plater;
 • muligheten til å bytte ut MDF -ark selv uten å fjerne kjøkkenskap og når som helst endre kjøkkenstoppet;
 • fravær av skjøtesømmer, noe som i stor grad letter vedlikehold av forkleoverflaten;
 • muligheten til å lage en tegning, fotoutskrift, ethvert ornament uten begrensninger på MDF -paneler.

Forkle laget av MDF

Blant ulempene med MDF -paneler med PVC -film kan følgende bemerkes:

 • lavt styrkenivå. MDF er betydelig dårligere i forhold til keramikk, glass, stein og metall;
 • uprøvd miljøvennlighet. I lang tid har produsenter av MDF -paneler argumentert for miljøvennligheten til dette etterbehandlingsmaterialet, mens miljøforkjempere, i motsetning til dem, la frem bevis på skade på mennesker og miljøet på visse stoffer som er involvert i produksjonen av moderne motstående materiale.

Fotoutskrift på MDF

Lyst forkle

MDF for tre

Fargerikt pryd

Lyst trykk

Herdet glass er et flott alternativ for å dekorere et forkle

En vakker og holdbar måte å dekorere overflater over arbeidsområdet på kjøkkenet på er glassbekledning. Som regel brukes herdet glass i to mulige versjoner – malt overflate eller med fotoutskrift. Moderne teknologi lar deg overføre et hvilket som helst bilde til glassplanet – fra et familieportrett til ordene til favorittsangen din som du nynner mens du forbereder en familiemiddag.

Glass har også følgende fordeler:

 • alle fordelene med populære etterbehandlingsmaterialer (praktisk, lettstelt, motstand mot høye temperaturer, rolig overføring av høy luftfuktighet);
 • enkel installasjon;
 • sømløshet;
 • et høyt nivå av styrke og holdbarhet (og likevel bør du ikke kaste en støpejernsgryte i et kjøkkenforkle i glass).

Glassforkle

Blant de åpenbare ulempene er det først og fremst verdt å merke seg de høye kostnadene. Men den kan også amortiseres for et par års drift av glassdekselet for å dekorere en del av kjøkkenveggen..

Snøhvit glass

Herdet glass

Naturstein for en edel finish av et kjøkkenforkle

Oftest brukes naturstein for å møte et forkle, som kalles «komplett med bordplate». For kledningsflater over arbeidsområder brukes oftest faste bergarter – marmor, granitt og basalt. Granitt kan kalles ledende i popularitet blant naturlige materialer. Faktum er at den har høy styrke med lav porøsitet, noe som betyr at fuktighet og smuss trenger mye mindre ned i steinens struktur. For eksempel kan det samme ikke sies om marmor. Men med ganske hyppig sliping kan en lignende effekt oppnås. Men utseendet til en marmor benkeplate i selskap med samme forkle vil glede deg i mange år og vil kunne tjene mer enn en generasjon av familien..

Forkle av stein

Nylig har et materiale som litokeramikk blitt populært – det er en sammensetning av marmor og fliser. Utad er det bare spesialister som kan skille naturstein fra syntetisk «legering», men flisene som oppnås som følge av sammensmeltningen er mye lettere enn marmor, de er lettere å installere, og de er absolutt billigere enn naturstein.

Marmorforkle

Marmor fliser

Lett marmor

Marmor fliser «under jorden» av samme rase med benkematerialet skaper en elegant og edel allianse som kan dekorere både kjøkken i klassisk stil med tradisjonelle møbler og moderne kjøkkeninnredning.

Marmor til forkle og benkeplater

Veggbekledning stein

Forkle av metall til moderne kjøkken

Jeg vil med en gang merke til at et forkle laget av rustfritt stål eller jern ikke harmonisk vil passe inn i alle interiørstiler. For eksempel, for barokk, rokoko og til og med klassiske stiler, er det bedre å velge tradisjonelt keramiske overflater. Men den moderne stilen, høyteknologi og loft er i perfekt harmoni med glansen i rustfritt stål..

Rustfritt stål

Når du lager et interiør der det vil være et metallforkle, er det viktig å huske om miljøet som er nødvendig for det – bruk speiloverflater eller glansen av glass, krystall. Uansett er de fleste modeller av husholdningsapparater for kjøkkenet enten laget av rustfritt stål eller har krombeslag..

Metaldel av forkleet

Metall til kjøkkenvegger

Når du bruker metall til å dekorere kjøkkenplaten, må du være forberedt på at eventuelle dråper, selv fra rent vann, er synlige på overflaten av stål eller jern. Dette kledningsalternativet er ikke ønskelig for husmødre som løfter kjøkkenets renhet til et absolutt.

Metallmosaikk

Metallfliser

Hvis det virker for deg som å bruke et enkelt stykke metall kan føre til overdreven kulde i kjøkkenets indre, kan du vurdere alternativet med metallfliser eller mosaikk..

Naturlig tre for veggdekorasjon over arbeidsflater

Til å begynne med er ubelagt tre til et forkle et ekstremt uønsket alternativ. Tre absorberer perfekt fuktighet, og smuss har en veldig porøs, fibrøs struktur, vi absorberer all lukt. Derfor, hvis interiøret på kjøkkenet ditt krever et trebasert forkle, ta vare på den nødvendige beskyttelsen av treoverflaten. Selvfølgelig vil en slik finish laget av naturlig materiale ikke være billig. Men under installasjonen vil det være litt skitt, og du kan være sikker på miljøvennligheten til den valgte metoden for å møte flyene på kjøkkenet ditt. Men du må også være forberedt på at du omtrent en gang i året må behandle treoverflaten med spesielle oljer som forhindrer at materialet tørker ut (tross alt er fuktighet og den påfølgende hevelsen av tre på kjøkkenet uunngåelig).

Tre som forkle materiale

Kryssfiner til forkle

Vegger med treverk

Trepaneler

Murvegg som en måte å designe et kjøkkenforkle på

Hvis kjøkkenet ditt er laget i loftstil og du vil understreke tilhørigheten til rommet til denne stilen ved å fullføre forkleet, ville de beste alternativene være å bruke murverk eller imitasjon av det. Selvfølgelig må overflaten av mursteinene og leddene mellom dem åpnes med spesielle fuktresistente lakker for å beskytte forkleet mot konstant eksponering for fuktighet, smuss og fettdråper..

Mursteinforkle

Murvegg over arbeidsområdet

Murstein som et element i innredningen