Technews & Gadgets

Браузърът Tor вече е достъпен за Android

Вече обявен в края на предварителния период на тестване, проектът Tor току -що обяви пускането на своя известен браузър във версия за Android, достатъчно, за да осигури използването на мобилен интернет на ниво сигурност и поверителност. Много по -високо, отколкото при обикновен VPN или друг частен режим. Пристигането на Tor Android също ще улесни използването му в собствената му мрежа, без да се налага да преминавате през прокси сървъра на Orbot. „Нарастващото навсякъде по света мобилно сърфиране е в някои региони единственият начин за достъп до интернет (…) Цензурата и уеб наблюдението в тези области често са много важни, което ни кара да направим тези потребители приоритет“, пише Екипът на проекта Tor в a статия, публикувана в блога му.

Защитният браузър Tor вече е достъпен за устройства с Android

изображение на логото на Tor в лук на лилав фон, което стартира нова мобилна версия на Android

Въз основа на модела на браузъра Firefox на Mozilla, външният му вид и използването с раздели са сходни. Въпреки това, за разлика от конвенционалните браузъри, той използва мрежа от криптирани сървъри, разпространени по целия свят и поради това не се свързва директно с консултираните сайтове. Тази практика в възли дава възможност да се осигури сигурна навигация без IP адрес и идентичност. Ако използването на Tor вече беше възможно на смартфони, то въпреки това изискваше използването на приложението Orbot, вече директно интегрирано в браузъра.

Tor вече е наличен в Play Store

Изображение на мобилен екран за стартиране на браузъра Tor за устройства с Android

Използван от активисти и журналисти под наблюдение или цензура в някои страни, шифрованият браузър е и от широката общественост, в опит да се заобиколи рекламния тормоз, както и географските ограничения. Инструментът обаче редовно се отделя за използването му в множество незаконни дейности с тъмна мрежа..

Tor се използва редовно в някои страни за заобикаляне на цензурата

Защитният браузър, използващ криптирана мрежа, става достъпен за мобилни устройства с Android

Вече може да се изтегля от потребители на устройства с Android от Play Store, Tor все пак отсъства от устройства с iOS. Въпросът е, че Apple блокира браузъри, “които не използват двигателя му”, предложи екипът на Project T..

Популярният браузър все още не е достъпен за потребителите на iOS.

Мобилните устройства с Android вече могат да бъдат оборудвани с браузъра Tor и високото му ниво на сигурност