Technews & Gadgets

Британският производител на чипове ARM от своя страна прекъсва връзките с Huawei

След решението на Google да преустанови всяко сътрудничество с китайския производител Huawei, идва ред на британския доставчик на чипове за смартфони ARM да прекъсне връзките с настоящия номер две в света. Новина, която звучи като чук за Huawei, чиято дейност, свързана със сектора на мобилните телефони на международно ниво, изглежда повече от всякога под въпрос. „Всички договори, права и достъп до медии трябва незабавно да бъдат спрени“, поиска ARM от служителите си чрез вътрешна бележка.

След Android идва ред на английската ARM да се дистанцира от Huawei

ARM технологии и лога на Huawei, чието финансово и технологично партньорство внезапно приключва

Този ход следва забраната, въведена от администрацията на САЩ за всички търговски отношения между американските компании и китайския гигант. От британски произход, ARM въпреки това се опасява да бъде засегнато от това решение, поради членството си в японската група Softbank, но преди всичко от развитието на своите чипове „технология от американски произход“, чието разработване се извършва на американски почва в своите лаборатории в Тексас в Остин и Калифорния в Сан Хосе. „Компанията ARM желае да се съобрази с новите ограничения, въведени от правителството на Съединените щати, и желае да следва препоръките на американските правителствени агенции (…), въпреки това се надяваме на бързо разрешаване на ситуацията, за да запазим нашите дългогодишни отношения с нашия партньор HiSilicon ”, заяви един от представителите на английската компания.

ARM чиповете захранват процесорите Kirin на Huawei

Техническата фирма ARM, водещ доставчик на чипове за смартфони Huawei, прекратява връзките си с китайците

Huawei, подобно на много други производители на смартфони, разчита на ARM технология, чиповете на която захранват собствените си процесори Kirin, разработени от нейното полупроводниково дъщерно дружество HiSilicon. По този начин спирането на доставките на ARM чипове би застрашило производството на процесори, които понастоящем оборудват смартфони на Huawei.

ARM принадлежи на японската група Softbank и развива своите чипове в САЩ

британската британска компания ARM принадлежи на японската Softbank и нейното американско присъствие прави възможно да бъде засегната от американското решение относно Huawei

Сега в много нестабилна ситуация Huawei вижда основните си доставчици да му обърнат гръб, следствие от американски протекционистки решения, прикрити от интересите на сигурността. „Ние оценяваме близките отношения, които поддържаме с нашите партньори, но признаваме и съжаляваме за натиска, упражняван върху тях от определени политически решения (…) Ние обаче сме убедени, че тази жалка ситуация може да бъде разрешена бързо и че ще продължим да предлагаме най -добрите продукти и технологии за нашите клиенти по целия свят “, заяви говорител на китайската марка Huawei.

Преместването на ARM е поредният удар за китайската Huawei от администрацията на Тръмп

След Android, ARM и неговите чипове решиха да прекратят всяко партньорство с китайския производител Huawei