Technews & Gadgets

Facebook слушаше гласови чатове в Messenger

Bloomberg току -що разкри, че Facebook му е казал, че е използвал подизпълнители, за да преписва гласови чатове, направени в неговия Messenger за незабавни съобщения. Социалната мрежа би оправдала слушането и писането на тези преобразувания с желание да развие и подобри своята система за изкуствен интелект, като гарантира правилното тълкуване на аудиото и неговото транскрибиране към писането.

Facebook направи гласови чатове за Messenger да слушат подизпълнители

Facebook казва, че е помолил подизпълнителите да слушат гласови чатове, направени в Messenger

Друга противоречива практика, която изглежда не е специфична за Facebook според Bloomberg, която обявява, че други големи компании като Apple и Google, Amazon или Microsoft също са използвали същия процес на слушане, за да увеличат ефективността на своите гласови асистенти, съответно Siri, Google Assistant, Alexa и дори Skype за оптимизиране на машинен превод. Оттогава Facebook заяви, че е прекратил тази практика: „Подобно на Google и Apple, приключихме човешкия анализ на аудио файлове преди повече от седмица“, коментира говорител на марката Mark Zuckerberg..

Гласовите чатове, изпълнявани в Messenger, бяха слушани с цел подобряване на системата за изкуствен интелект за транскрипция

Гласовите чатове на Messenger, слушани от Facebook, имаха за цел да подобрят системата за писмена транскрипция

Ако Apple от своя страна вече твърди, че е прекратила програмата си, позволявайки на служителите си да слушат определени гласови заявки, адресирани до Siri, точно като Google или Amazon, които трябва да прекратят практиката си в Европа за един и да инсталират анти-анализ филтър за другия, слушането на гласови чатове, направени от Facebook, изглежда по -непрозрачно, като се знае, че социалната мрежа няма гласов асистент на името си, което би могло да оправдае подобен процес.

Apple, Google или Amazon също са използвали подслушване, за да разработят своите гласови асистенти

Amazon и Apple също са използвали команди за слушане и гласови чатове, за да разработят своите гласови асистенти Siri и Alexa.

Въпреки че Facebook гарантира, че разговорите, които се слушат, идват от хора, които са изразили своето съгласие за транскрипцията на техните гласови чатове в писмена форма, не се съобщава никаква информация относно използването им от реални хора, като по този начин се отменя всяко съгласие. Bloomberg също така подкрепя факта, че някои от записаните дискусии се отнасят до медицински, други финансови или интимни обмени.

Facebook казва, че е прекратил тази практика на слушане

Изпълнителите на Facebook слушаха гласови чатове, за да проверят правилната транскрипция на съдържанието чрез изкуствен интелект