Technews & Gadgets

FedEx представя SameDay Bot, своя автономен робот за доставка

След Amazon и стартиращия Starship Technologies, сега е ред на логистичния гигант FedEx да експериментира с така наречената „последна миля“ доставка от робот, както компанията току-що обяви с пускането на новата си автоматизирана машина. FedEx SameDay Bot . Захранван от батерии, той има способността да се движи със скорост от 16 км / ч и това в пълна автономност, което означава, че е в състояние да избягва пешеходци и трафик благодарение на поредица от сензори, еквивалентни на тези на борда на автономни автомобили.

FedEx представи SameDay Bot, своя автономен робот за доставка

снимка на FedEx SameDay Bot, автономния робот за доставка, тестван в Мемфис от превозвача

Използвана първоначално от FedEx вътрешно за доставка на колети между централата й в Мемфис и различните й офиси в града, впоследствие роботизираната услуга може да бъде разширена и за други предприятия и търговци, поставяйки FedEx SameDay Bot в центъра на своята оферта за доставка в същия ден . Електронният куриер също е бил предлаган от превозвача на някои играчи за доставка до дома, като Pizza Hut или Walmart, знаейки, че според данните, представени от FedEx, 60% от доставките, направени от неговите марки, се извършват в рамките на отдел. По -малко от пет километра.

Със SameDay Bot FedEx се фокусира върху оптимизиране на кратки доставки

снимка на робота FedEx SameDay, способен да доставя пратки самостоятелно

Рекламно видео на SameDay Bot

Въпреки че проектът, представен тук от FedEx, не е първият по рода си в тази област, като други компании и стартиращи компании вече са работили по еквивалентни услуги, възниква въпросът за неговата рентабилност в голям мащаб. Ако държави като Вирджиния и Айдахо са дали зелена светлина за използването на такива устройства, регулаторните въпроси и проблемите с безопасността също са в центъра на въпросите, знаейки, че град Сан Франциско вече е започнал да прави законодателство относно тези роботи за доставка, като строго ограничава използването на тротоари само за пешеходци.

Законодателството относно използването на автономни роботи по обществени пътища варира значително от държава до държава

Сан Франциско забрани използването на роботи като бота на fedex същият ден, като им забрани да използват пешеходни тротоари

За да се разграничи от конкуренцията, FedEx, но въпреки това излага техническия аспект на своя SameDay Bot, разработен в сътрудничество с Дийн Камен, инженерът зад Segway, инвалидната количка, способна да изкачва стъпала. Съображенията за безопасност са оправдани от използването на технологии, подобни на тези на самоуправляващите се автомобили, създавайки взаимодействие с околните пешеходци, използвайки екрани, разположени отпред и отзад..

Със своя SameDay Bot FedEx обещава безопасно използване на публичното пространство

ботът робот fedex същият ден е оборудван със сензори, подобни на автономните автомобили за сигурни доставки