Technews & Gadgets

Франки Сапата и ховърбордът им пропускат пресичането си през Ламанша

След грандиозно представяне на парада на 14 юли, Франки Сапата си постави за цел да прекоси Ламанша с ховърборда си. Първи опит, завършил с неуспех, след падането във водата по време на маневра за зареждане с гориво в керосин в средата на Ламанша. Летящият изобретател с прякора си излетя от Сангат в четвъртък сутринта на 25 юли, като по този начин отбеляза 110 -годишнината от успешното преминаване на известен Луи Блерио. Целта на Франки Сапата беше да достигне Дувър на английското крайбрежие след двайсетте минути полет, необходими за изминаване на 35 -те километра между двете страни..

Първият неуспешен опит за пресичане на Ламанш за Франки Сапата и неговия Flyboard Air

Франки Сапата провали първия си опит за пресичане на Ламанша със своя Flyboard Air

Полетът, смятан за „изключително опасен“ от морската префектура Ла Манш, който беше издал „неблагоприятно становище по проекта предвид опасността на района“, би бил истински подвиг според самия Франки Сапата, като се има предвид, че има само 30% шанс за успех с оглед на техническите и пилотни трудности на Flyboard Air с ограничена автономност.

Франки Сапата падна във водата, докато се опитваше да зарежда гориво

Franky Zapata и неговият Flyboard Air се провалиха с първия си опит за пресичане на Ламанша

Flyboard Air, изобретен от 40-годишен от Марсилия, е оборудван с пет малки турбореактивни двигателя, способни да задвижват машината с почти 140 км / ч. Единственият човек, упълномощен да го управлява, Сапата обясни пред France Info, че „Само позицията на центъра на тежестта дава възможност да се избере посоката, в която се движим (и) Човешкият мозък участва в 80% от това баланс “. Захранван с керосин, ховърбордът следователно зависи от малкия резервоар, поставен на гърба на пилота. Този намален обхват до 10 минути следователно принуди авиатора да организира спиране в морето, планирано да замени чантата си с гориво. Точно при опит да кацне на платформата за снабдяване, предназначена за тази цел, Сапата се озова във водата, след като я удари: „Сигурно е била изиграна на няколко сантиметра разстояние, тази проклета платформа, която, като се люлее на лодката, се докосва Flyboard и дисбалансът, за да го накара да падне във водата ”, обясни член на персонала пред BFMTV.

Ховърбордът на Franky Zapata предизвика шум на годишния парад на 14 юли

Франки Сапата падна във водата, докато зареждаше с гориво своя Flyboard Air

Падане, което, ако не е наранило пилота си, сериозно повреди самолета, който ще трябва да прекара известно време в гаража, за да бъде ремонтиран от екипа на механиците на Франки Сапата. Последният вече обяви, че иска да опита отново експеримента възможно най -скоро: „Разочарован съм. Сега ще премина отново със сигурност. Кога, не знам, но в следващите дни … трябва да предоговарям с всички “.

„Определено ще премина отново“ Франки Сапата

въпреки първия провал да пресече Ламанша на ховърборд, Франки Сапата обещава да се върне възможно най -скоро