Technews & Gadgets

Uber представи своя прототип на летящо такси

Uber се възползва от конференцията Elevate във Вашингтон, за да визуализира първия прототип на своя амбициозен проект за летящо такси, разработен като част от новата си стратегия. ” Uber Air“. Оборудвана с пилотска кабина, разработена в партньорство с френската компания Safran, специалист по аеронавтика, тази нова машина е подобна на естетическите характеристики на сложен хеликоптер, предчувствие за това какъв би могъл да бъде утрешният въздушен транспорт на много кратки разстояния..

Uber представи прототип на кабина за бъдещото си летящо такси

изображение на кабината на прототипа на летящо такси на Uber Air, разработен с френската компания Safran Cabin

Може да побере пет пътници, включително пилот, кабината е оборудвана и с багажно отделение. Интериорът е доста минималистичен и далеч от комфорта на търговски самолет, но априорно достатъчен за самолет, който в крайна сметка има за цел да предлага само кратки пътувания. „Искаме да избегнем наднорменото тегло и разходите, като същевременно предлагаме комфорт и безопасност (…) Така че, дори ако кабината изглежда минималистична в някои отношения, тя е изцяло проектирана да изпълни мисията (на Uber Air)“, уточни Скот Савиан, вице шеф на Safran Cabin. Елегантният интериорен дизайн, разработен с френската компания, изглежда е част от стратегията на Uber, която планира да може да адаптира кабината си към други устройства за вертикално излитане и кацане (eVTOL), предназначени за нея от компании на трети страни, като Boeing или Хеликоптери на Бел.

Летящата таксиметрова кабина е проектирана в партньорство с френската компания Safran Cabin

снимка на макета на прототипа на кабината на проекта за летящо такси на Uber Air, представен на Elevate и проектиран от Safran Cabin

След като обяви финализирането на услугата си за доставка до дома от дрон Uber Eats и планира да предложи транспортна услуга с хеликоптер в Ню Йорк, американската компания продължава да прави иновации с цел да се превърне в основен играч в сферата на услугите и транспорта за физически лица. “Искаме да се превърнем в едно гише за движение на хора и местна търговия по целия свят”, каза изпълнителният директор на компанията Дара Хосровшахи, потвърждавайки амбициите на неговото стартиране, по-рано проста услуга камериер.

„Въпреки че кабината изглежда минималистична по някакъв начин, тя е изцяло проектирана да изпълни мисията“ Скот Савиан, Сафран Кабина

Изображение на кабината на прототипа на летящо такси на Uber Air, разработен с кабината Safran

Дълго смятан за утопичен или дори луд, този проект за летящо такси изглежда прави големи крачки като доказателство за работата, извършена съвместно с големи производители като Boeing за проектирането на летящи самолети. Заедно с представянето на прототипа си Air Taxi, Uber представи и своята концепция за небостъргач, терминал от ново поколение, предназначен за бъдещите му летящи таксита..

„Искаме да се превърнем в едно гише за движение на хора и местна търговия по целия свят“, Дара Хосровшахи, главен изпълнителен директор на Uber

прототип на кабина, проектиран от Safran Cabin за проекта Flying Taxi на Uber Air

Според амбициите на компанията първите тестващи полети с летящи таксита са насрочени за 2020 г., последвани от търговска експлоатация за 2023 г. Очаква се градовете Далас, Тексас и Лос Анджелис, Калифорния да бъдат първите, които ще се възползват от тази нова частна услуга за въздушен транспорт , следван от австралийския метрополис Мелбърн.