Technews & Gadgets

Youtube скоро може да забрани целевата реклама на детско съдържание

Според Bloomberg Youtube е близо до “финализиране на плана си” за забрана на целенасочена реклама на видеоклипове, насочени към деца. Решение, което може да бъде мотивирано от натиска и неотдавнашната санкция, наложена от Американската федерална търговска комисия върху платформата, осъждаща Google на няколко милиона долара глоби за нарушаване на закона COPPA за защита на личния живот на децата в интернет. Този закон също забранява на компаниите да показват реклами на деца под 13 години без разрешение на родителите..

Youtube е на път да преразгледа политиката си за насочена реклама, насочена към деца

Youtube финализира плана за реформиране на политиката си за целенасочена реклама за детско съдържание

Въпросът е събирането на данни и ограничената защита на младата аудитория във видеоплатформата, което води до жалби от 23 права и детски групи, като Центъра за цифрова демокрация. Той каза, че няма да се задоволи с простото ограничаване на целевата реклама, но че защитава идеята „цялото съдържание, предназначено за деца, да бъде прехвърлено в отделна платформа, където целенасочена реклама, събиране на търговски данни, връзки към други сайтове и автоматично четенето е забранено “.

Много групи за защита на правата призовават за прекратяване на целевата реклама в Youtube

Youtube може да прекрати целенасочената реклама на детско съдържание след налагане на FTC

Въпреки че все още не знаем каква форма ще приемат новите мерки на Youtube, жалбоподателите са направили определени предложения, като например тези за прехвърляне на цялото детско съдържание в приложението Youtube Kids или пълното премахване на реклами в този вид видеоклипове.

Група противници на видео платформата предлага да се прехвърли цялото детско съдържание в Youtube Kids

Групата Център за цифрова демокрация предлага да се прехвърли детско съдържание в платформата Youtube Kids и да се забрани всяка целенасочена реклама.

Така или иначе подходът на Youtube към целевата реклама би трябвало да навреди на приходите на марката на Google. Research Loop Ventures допълнително изчислява, че приходите от реклами от видеоклипове за деца биха донесли на Youtube между 500 милиона и 750 милиона долара годишно и че премахването на насочването би намалило приходите му с около 10%. Компанията отговори, като предложи да показва само изскачащи реклами във видеоклипове за деца, вместо текущи реклами..

Сделката между FTC и Youtube доведе до искане на Google за милиони долари

Американската организация за защита на потребителите FTC осъди Youtube за управлението на личните данни на непълнолетни и може да подтикне платформата да забрани целевата реклама, насочена към деца