Technieuws en gadgets

Apple brengt eindelijk zijn oude Duitse iPhones weer in de uitverkoop

Na een verkoopverbod, maken twee oudere iPhone-modellen een comeback op de Duitse markt, dit keer met Qualcomm-chips. Deze aankondiging volgt op de terugtrekking uit de verkoop van de Iphone 7 en 8 die afgelopen december werd bevolen door een rechtbank in München, nadat deze in het voordeel van de fabrikant Qualcomm had geoordeeld en Apple beschuldigde van patentinbreuk. Deze beslissing werd becommentarieerd door Apple en werd vervolgens gedwongen het gebruik van chips te staken die Intel ondertekende in zijn smartphones die in Duitsland werden verkocht: “Qualcomm probeert dwangbevelen tegen ons (Apple) te gebruiken, zodat we voldoen aan hun poging tot afpersing “.

Iphone 7 en 8 zijn terug in Duitsland dit keer uitgerust met Qualcomm-chips

buitenkant staartfoto voor opening Apple Store Duitsland waar oude IpHones opnieuw werden aangeboden met Qualcomm-chips

Het juridische geschil tussen het bedrijf bij de appel en de Amerikaanse chipleverancier bestaat al een paar jaar, maar dreigt te verharden over patenten en licenties. Apple klaagde Qualcomm aanvankelijk aan wegens misbruik van een dominante positie op de chipmarkt, voordat de laatste het bedrijf uit Cupertino beschuldigde van inbreuk op een van zijn patenten via onderaannemer Qorvo. Een keerpunt vond plaats in 2016, toen Apple stopte met het leveren van chips van Qualcomm voor zijn Iphone 7 en 7 Plus, ten gunste van concurrent Intel.

Apple houdt zich aan uitspraak Duitse rechtbank en brengt iPhone in de uitverkoop

Apple verhuurt oude iPhone 7 en 8 te koop na het vervangen van Intel-chips naar Qualcomm

Apple voldoet dan ook aan de uitspraak van de rechtbank door zijn oude modellen weer op de markt te brengen, maar dit keer uitgerust met Qualcomm-chips. Nieuwere iPhone-modellen werden niet beïnvloed, omdat ze niet werden beïnvloed door de betreffende componenten. Volgens de advocaat van Intel: “Intel-chips worden niet beïnvloed door deze beslissing, noch onderworpen aan enig bevel.”.

Het juridische conflict tussen Appel en Qualcomm is van de baan

iPhone-interieurfoto ter illustratie van artikel over de verandering van Intel-chips door Qualcomm op de oude iPhone en weer in de verkoop in Duitsland

Als blijkt dat Apple’s keuze om zichzelf tijdelijk uit te rusten met Qualcomm-producten voor zijn iPhone 7s & 8 klinkt als een overwinning op dit punt voor de leverancier, maar niet op een ander strijdpunt, nadat een andere Duitse rechtbank een andere octrooi-inbreukzaak tegen Apple had afgewezen. Houd er echter rekening mee dat er eerder in China een ander bevel van dit type tegen Apple is bevolen, inclusief de totale terugtrekking van zijn apparaten die zijn uitgerust met Qualcomm. Beslissing waar de iPhone-maker nog steeds niet aan heeft voldaan.

De chipoorlog tussen Qualcomm en Intel

Apple en Qualcomm logo afbeelding ter illustratie juridisch conflict rond chips patenten en licenties en opnieuw aanbieden in Duitsland van oude Iphones met nieuwe chips