Technieuws en gadgets

De EU bereidt zich voor om geolocatie te activeren in haar strijd tegen Covid-19

Hoewel de coronavirusepidemie in verschillende landen over de hele wereld, waaronder Frankrijk, eenvoudigweg uit de hand lijkt te lopen, werken sommige regeringen momenteel aan het idee van algemene geolocatie van patiënten en populaties in opsluiting. Een maatregel gesteund door Europees commissaris Thierry Breton.

EU wil geolocatie gebruiken om pandemie te analyseren

Na sommige landen, zoals Zuid-Korea, wil de EU geolocatie gebruiken om de pandemie te analyseren

De Europese Unie verplicht acht operators om te experimenteren met de analyse van geolocatiegegevens

Sommige landen over de hele wereld hebben er al voor gekozen om de geolocatie van hun burgers te gebruiken om de voortgang van besmettingen beter te begrijpen, zoals het geval is voor Israël, Rusland en nu de Tsjechische Republiek. China natuurlijk, maar vooral Zuid-Korea en Täiwan worden hier aangehaald als voorbeeld voor de drastische maatregelen en strategieën die regeringen al heel vroeg hebben ingevoerd. Een van de vastgestelde regels, de geolocatie van mensen die onderworpen zijn aan totale opsluiting, maakte strikte controle op de naleving van de instructies mogelijk. Elke beweging buitenshuis werd systematisch gekend en gesanctioneerd.

Dit is de methode die door de Europese Unie wordt gebruikt, overspoeld door gebeurtenissen, om acht grote Europese mobiele operators te vragen haar hun geolocatiegegevens te verstrekken. Onder hen het Duitse T-Mobile, het Britse Vodafone en het Franse Orange, gekozen om deel te nemen aan de operatie, die zou moeten helpen de omvang van de pandemie te meten. De belangrijkste Franse operator werkt al samen met Inserm . aan het onderwerp.

Oranje zal deelnemen aan operatie voor Frankrijk

De Europese Unie kijkt naar het Koreaanse voorbeeld en wil de geolocatie van opgesloten mensen vaststellen

Het nut van mobiele data is nog niet gedefinieerd

Een gevoelig onderwerp als het in de ogen van respect voor het privéleven en de vertrouwelijkheid van persoonsgegevens is, zorgt de Europese Commissie er niettemin voor dat de anonimiteit van mensen behouden blijft en dat de hoeveelheid metadata die tijdens de operatie wordt verzameld automatisch wordt verwijderd. zodra het gevaar geweken is. Het blijft om het type informatie dat nuttig is voor een dergelijke operatie “duidelijk te definiëren”. Als zodanig herinnerde de WHO eraan dat het gebruik van technologie in de strijd tegen Covid-19 absoluut gepaard moet gaan met respect voor de mensenrechten en de privacy van individuen.

Tracking om het gebrek aan tests te compenseren

De EC wil geolocatie activeren om de evolutie van de pandemie in de landen te analyseren en te voorspellen

Ondanks de beloften van de instellingen, is het gebruik van gegeneraliseerde geolocatie natuurlijk niet unaniem. Ondanks de herinnering aan gerespecteerde anonimiteit en het feit dat de operatie blijkbaar maar voor een beperkte tijd is gepland, in verhouding tot het hoogtepunt van de epidemie, weet niemand nog hoe lang de huidige noodtoestanden duren. “We zouden gegevens voor een lange periode moeten kunnen bewaren”, aldus de baas van Orange bij Figaro, die eraan toevoegt dat “regelgevingsaanpassingen en een akkoord van de CNIL nodig zullen zijn”.

Aanpassingen van de regelgeving en een akkoord van de CNIL zijn nodig

De EU vraagt ​​Europese operators om de geolocatiegegevens van hun klanten te verstrekken