Technieuws en gadgets

De volgende generatie van de Porsche Macan wordt 100% elektrisch (of niets)

Porsche heeft zojuist aangekondigd dat de volgende generatie van zijn ster Macan-model zal worden aangeboden in een enkele elektrische versie, een primeur voor een SUV van de Duitse fabrikant. De bestseller van het merk met 90.000 verkochte eenheden in 2018, deze nieuwe 100% elektrische Macan zou tegen 2020 in productie moeten gaan en het derde voertuig van dit type worden dat door Porsche wordt aangeboden, met de Taycan (van het Mission-concept E) en de Cross Turismo, gepland voor dezelfde periode. “De volgende generatie van Porsche Macan zal volledig elektrisch zijn”, verklaarde het inheemse merk van Stuttgart, wat suggereert dat de marketing van hybride of benzineversies moet worden uitgesloten. Gezien het wereldwijde succes van het voertuig, met name vanwege de prijs, is de aanpak des te aantrekkelijker.

De volgende generatie Porsche Macans wordt volledig (en alleen) elektrisch

Porsche-logo ter illustratie van artikel over de aankondiging van een nieuwe generatie exclusief elektrische Porsche Macan

Hoewel de autofabrikant geen uitgebreide technische details heeft gecommuniceerd over deze aanstaande elektrische Macan, liet hij toch doorschemeren dat de SUV zal worden uitgerust met dezelfde 800V elektrische module als de twee hierboven genoemde modellen. Het is daarom waarschijnlijk dat de voertuigen ook een snellaadsysteem tot 300 kW bieden, waardoor een bereik van 250 km mogelijk is na het opladen in een compatibel Porsche-station van ongeveer 15 minuten.

De Porsche Macan SUV verlaat de benzinemotor om 100% elektrisch te worden

Foto van de Porsche Macan die in zijn nieuwe versie alleen in elektrische versie op de markt zal worden gebracht

Net als de Volkswagen-groep waartoe het behoort, lijkt Porsche vastbesloten om de komende jaren meer het avontuur van de elektronica aan te gaan. Als bewijs is de investering in zijn fabriek in Leipzig, onderdeel van een plan om het merk te reviseren voor elektromobiliteit, voor een bedrag van 6 miljard euro. Het bedrijf kondigde in 2018 ook aan dat het zijn aanbod van volledig elektrische voertuigen tegen 2025 wilde uitbreiden tot 50% van zijn catalogus. Een doel dat al ver gevorderd was met de marketing van een aantal hybride modellen. “De komende tien jaar zullen we ons concentreren op een aandrijflijnmix van geoptimaliseerde benzinemotoren, plug-in hybride modellen en elektrisch aangedreven sportwagens”, aldus Porsche-president Oliver Blume..

De Taycan, van de Mission E-conceptauto, zal de Macan vergezellen in het elektrische avontuur van Porsche

De 100% elektrische Porsche Macan vergezeld van de Taycan uit de Mission E concept car

Beschouwd in 2017 door de leiders van het steigerende paardenmerk, is het vandaag aangekondigde project van een elektrische Macan uiteindelijk geen verrassing, maar bevestigt het de strategie van Porsche voor schonere voertuigen, nadat het al dieselmotoren had verlaten.

De Porsche Macan, de bestseller van het Duitse merk

Foto van Porsche Macan, de bestverkochte SUV van het merk met 90.000 eenheden in 2018