Technieuws en gadgets

Facebook luisterde naar voicechats op Messenger

Bloomberg heeft zojuist onthuld dat Facebook hem had verteld dat hij onderaannemers had gebruikt om voicechats te transcriberen die op zijn instant messaging Messenger waren gemaakt. Het sociale netwerk zou het luisteren en schrijven van deze conversies rechtvaardigen door de wens om zijn kunstmatige intelligentiesysteem te ontwikkelen en te verbeteren, om de juiste interpretatie van de audio en de transcriptie ervan naar het schrijven te garanderen.

Facebook liet messenger-spraakchats luisteren naar onderaannemers

Facebook zegt dat het onderaannemers heeft gevraagd te luisteren naar voicechats die in Messenger zijn gemaakt

Een andere controversiële praktijk die volgens Bloomberg niet specifiek lijkt te zijn voor Facebook, die aankondigt dat andere grote bedrijven zoals Apple en Google, Amazon of Microsoft hetzelfde luisterproces hadden gebruikt om de prestaties van hun stemassistenten te verbeteren, respectievelijk Siri, Google Assistant, Alexa en zelfs Skype voor de optimalisatie van machinevertaling. Facebook heeft sindsdien gezegd dat het deze praktijk heeft stopgezet: “Net als Google en Apple hebben we meer dan een week geleden een einde gemaakt aan de menselijke analyse van audiobestanden”, aldus een woordvoerder van het merk Mark Zuckerberg..

Er is geluisterd naar spraakchats die in Messenger zijn uitgevoerd om het kunstmatige intelligentiesysteem voor transcriptie te verbeteren

De Messenger-spraakchats waarnaar Facebook luisterde, waren bedoeld om het geschreven transcriptiesysteem te verbeteren

Als Apple van zijn kant al had beweerd zijn programma te hebben beëindigd waardoor zijn werknemers konden luisteren naar bepaalde spraakverzoeken die aan Siri waren gericht, net als Google of Amazon, die voor hen hun praktijk in Europa voor een keer moesten staken en een anti-analysesysteem hadden geïnstalleerd filter voor de ander, het luisteren naar voicechats gemaakt door Facebook lijkt ondoorzichtiger, wetende dat het sociale netwerk geen stemassistent in zijn naam heeft die een dergelijk proces zou kunnen rechtvaardigen.

Apple, Google of Amazon hebben ook afluisteren gebruikt om hun stemassistenten te ontwikkelen

Amazon en Apple hebben ook luisteropdrachten en spraakchats gebruikt om hun stemassistenten Siri en Alexa te ontwikkelen.

Hoewel Facebook ervoor zorgt dat de beluisterde gesprekken afkomstig waren van mensen die schriftelijk hadden ingestemd met de transcriptie van hun voicechats, werd er geen informatie over het gebruik ervan door echte mensen gecommuniceerd, waardoor elke toestemming werd ingetrokken. Bloomberg ondersteunt ook het feit dat sommige van de opgenomen gesprekken verwezen naar medische, andere financiële of intieme uitwisselingen.

Facebook zegt dat het deze luisteroefening heeft stopgezet

Facebook-aannemers luisterden naar voicechats om de juiste transcriptie van de inhoud door kunstmatige intelligentie te verifiëren