Technieuws en gadgets

Franky Zapata en zijn hoverboard missen hun kanaaloversteek

Na een spectaculaire presentatie tijdens de parade op 14 juli stelde Franky Zapata zichzelf ten doel om met zijn hoverboard het Kanaal over te steken. Een eerste poging die op een mislukking uitliep na de val in het water tijdens een tankmanoeuvre in kerosine midden in het Kanaal. De vliegende uitvinder, zoals hij zijn bijnaam draagt, vertrok op donderdagochtend 25 juli vanuit Sangatte, waarmee hij de 110e verjaardag markeerde van de succesvolle oversteek van een zekere Louis Blériot. Het doel van Franky Zapata was om Dover aan de Engelse kust te bereiken na twintig minuten vliegen die nodig was om de 35 kilometer tussen de twee landen af ​​te leggen..

Eerste mislukte poging om het Kanaal over te steken voor Franky Zapata en zijn Flyboard Air

Franky Zapata faalde bij zijn eerste poging om het Kanaal over te steken met zijn Flyboard Air

De vlucht, die door de maritieme prefectuur van La Manche, die “een ongunstig advies had uitgebracht over het project gezien de gevaarlijkheid van het gebied”, als “extreem gevaarlijk” werd beschouwd, zou volgens Franky Zapata zelf een echte prestatie zijn geweest, aangezien hij slechts een 30% kans op succes gezien de technische en stuurproblemen van de Flyboard Air met beperkte autonomie.

Franky Zapata viel in het water terwijl hij probeerde te tanken

Franky Zapata en zijn Flyboard Air faalden bij hun eerste poging om het Kanaal over te steken met een tussenstop

De Flyboard Air, uitgevonden door de 40-jarige uit Marseille, is uitgerust met vijf kleine turbojets die de machine met bijna 140 km/u kunnen voortstuwen. De enige persoon die bevoegd is om het te besturen, Zapata legde aan France Info uit dat “Alleen de positie van het zwaartepunt het mogelijk maakt om de richting te kiezen waarin we gaan (en) Het is het menselijk brein dat deelneemt aan 80% van dit evenwicht”. Gevoed met kerosine, is het hoverboard daarom afhankelijk van de kleine tank die op de achterkant van zijn piloot is geplaatst. Dit beperkte bereik tot 10 minuten dwong de vlieger daarom een ​​stop op zee te organiseren, met de bedoeling zijn zak brandstof te vervangen. Toen hij probeerde te landen op het bevoorradingsplatform dat voor dit doel was voorzien, merkte Zapata dat hij in het water was geraakt: “Het moet een paar centimeter verderop zijn gespeeld, dit verdomde platform dat, door op de boot te zwaaien, in aanraking komt met het Flyboard en de onbalans om het in het water te laten vallen ”legde een medewerker uit aan BFMTV.

Het hoverboard van Franky Zapata zorgde voor opschudding tijdens de jaarlijkse parade op 14 juli

Franky Zapata viel in het water tijdens het tanken van zijn Flyboard Air

Een val die, als de piloot niet gewond raakte, ernstige schade toebracht aan het vliegtuig dat enige tijd in de garage zal moeten blijven om gerepareerd te worden door het team van monteurs van Franky Zapata. Laatstgenoemde heeft al laten weten het experiment zo snel mogelijk opnieuw te willen proberen: “Ik ben teleurgesteld. Nu ga ik zeker weer oversteken. Wanneer weet ik niet, maar in de dagen die volgen… moet ik met iedereen opnieuw onderhandelen”.

“Ik zal zeker nog een keer oversteken” Franky Zapata

ondanks een eerste mislukking om het Kanaal over te steken op een hoverboard, belooft Franky Zapata zo snel mogelijk terug te keren