Technieuws en gadgets

Huawei-smartphones krijgen nu geen Android meer

Om te voldoen aan het besluit van Washington om Amerikaanse bedrijven te verbieden handel te drijven met buitenlandse telecommunicatiebedrijven die als “risicovol” worden beschouwd, heeft Google zojuist de samenwerking met de Chinese gigant Huawei beëindigd, die niet langer het recht heeft om het mobiele Android-besturingssysteem te gebruiken. Een klap voor de op één na grootste smartphonefabrikant ter wereld, wiens belangrijkste ambitie het was om zijn Koreaanse concurrent Samsung te onttronen.

Update 21-05-2019: Washington geeft Huawei drie maanden uitstel om de levering van Amerikaanse diensten en materialen te beheren.

Google verbiedt Huawei van Android en zijn diensten

logo van huawei dat het gebruik van het Android-besturingssysteem van Google op zijn nieuwe smartphones niet meer mag gebruiken

Huawei zal niet langer toegang hebben tot Android-gebruikslicenties, noch tot alle daaraan gekoppelde diensten, zoals Gmail of Maps en alle andere applicaties die door Google zijn ontwikkeld. De Google Play Store wordt daarom ook verbannen van toekomstige Chinese telefoons. Het zal nu alleen nog een openbare en open source-versie van Android kunnen gebruiken. Google heeft al gereageerd op zijn beslissing, via een van zijn woordvoerders: “We voldoen dus aan de eisen van de overheid en zullen de gevolgen analyseren (…) Google Play en Protect-beveiligingsdiensten blijven functioneel voor onze gebruikers die bestaande Huawei-apparaten gebruiken “.

Het Chinese Huawei maakt volgens Donald Trump deel uit van de lijst van buitenlandse entiteiten “in gevaar”

Huawei-verbod op Android volgt op verbod voor Amerikaanse bedrijven zoals Google om zaken te doen met buitenlandse telecombedrijven

Van zijn kant reageerde de Chinese fabrikant ook door te zeggen “de impact van deze Amerikaanse beslissing op consumenten over de hele wereld te beoordelen”. “Huawei heeft een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding van Android en de ontwikkeling ervan over de hele wereld. Als belangrijke partner van Google zijn we begonnen en blijven we een besturingssysteem ontwikkelen op basis van zijn open source-platform ten behoeve van het publiek en de industrie’, zei een woordvoerder van het bedrijf, eraan toevoegend dat Huawei ‘beveiligingsupdates zal blijven leveren en dienst na verkoop voor zijn reeds verkochte of in voorraad zijnde producten”.

Beroofd van Android, wordt Huawei gehinderd in zijn ambities om de nummer één van de wereld te worden op de smartphonemarkt

Huawei was van plan om 's werelds nummer één smartphone te worden, ambitie belemmerd door het verbod door Android

Dit verbod op Huawei door Android heeft voornamelijk gevolgen voor terminals die buiten China worden verkocht (49%), de fabrikant brengt al een aangepaste versie van Android op de markt die niet is uitgerust met Google-services, verboden op het grondgebied van het Midden-Koninkrijk. Het is in ieder geval een drastische rem op Huawei’s ambities op internationaal niveau en een zegen voor Samsung dat, naast de tekenen van verzwakking van Apple, nu een vrij veld heeft om zijn positie als wereldleider op de smartphonemarkt te consolideren.

Het verbod van Google is al verboden in China, maar heeft vooral gevolgen voor de Chinese internationale markten

Het Android-verbod van Huawei treft de internationale export van China hard