Technieuws en gadgets

Nieuwe robot leert Jenga . spelen

Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een robot ontwikkeld die het Jenga-spel kan spelen. Maar hoe kan een robot Jenga leren spelen? De technologie combineert visie en behendigheid om voorzichtig blokken te verwijderen zonder de toren om te gooien. In het spel genaamd “Jenga” worden 54 rechthoekige blokken gestapeld in 18 lagen van elk drie blokken. De blokken van elke laag staan ​​loodrecht op de blokken eronder. Het doel van het spel is om voorzichtig een blok uit de toren te halen en het bovenop de toren te plaatsen, om zo een nieuw niveau te bouwen, zonder de hele structuur omver te werpen..

De robot, beschreven in het artikel van Jack Guy door CNN, is uitgerust met een flexibele klauwklem, krachtgevoelige manchet en externe camera, waarmee u de toren en zijn afzonderlijke blokken kunt zien en voelen. Terwijl de robot voorzichtig tegen een blok drukt, houdt een computer rekening met de visuele en tactiele informatie die door de camera en armband wordt uitgezonden. Het vergelijkt deze metingen met de bewegingen die de robot eerder heeft gemaakt. Het onderzoekt ook de resultaten van deze bewegingen – vooral of een blok in een bepaalde configuratie en met een bepaalde kracht geduwd met succes is verwijderd of niet..

De toekomst is er al – robot leert Jenga . spelen

Nieuws voor robot leert Jenga spelen, hoe het gaat, foto van robot die Jenga . speelt

In realtime leert de robot dan of hij moet blijven duwen of naar een nieuw blok moet gaan om te voorkomen dat de toren valt. “In tegenstelling tot puur cognitieve taken of spellen zoals schaken of Go, vereist het spelen van Jenga ook beheersing van fysieke vaardigheden.” Dit vertelt ons Alberto Rodriguez, assistent-professor aan het MIT in de Verenigde Staten. “Om een ​​game succesvol te laten zijn, is interactieve perceptie en manipulatie nodig. Je moet de toren voorzichtig aanraken om te weten hoe en wanneer je blokken moet verplaatsen, “zegt Rodriguez.

De game is zeer interactief en vereist precisie en onmiddellijke beslissingen

Hoe bang een robot Jenga, kind en zijn gekleurde stenen leert spelen, hand van?“Het is te moeilijk om te faken. De robot moet daarom in realtime leren en door interactie met de echte Jenga-toren. De grootste uitdaging is om te leren van een relatief klein aantal experimenten door gebruik te maken van gezond verstand over objecten en de wetten van de fysica”, legt hij uit. Het door de onderzoekers ontwikkelde tactiele leersysteem kan worden gebruikt in andere toepassingen dan het spel van Jenga.

Het gebruik van dit type robot kan veel verder gaan dan het Jenga-spel

Idee voor de toekomst van

Met name voor taken die een zorgvuldige fysieke interactie vereisen, waaronder het scheiden van recyclebare items van het stortafval en het assembleren van consumentenproducten. Bijvoorbeeld, in een lopende band voor mobiele telefoons, bijna bij elke stap, is het voelen van de strakheid of het zien van de draad afkomstig van kracht en aanraking in plaats van zicht. Leerpatronen voor deze acties zijn belangrijk voor dit soort technologie.

Meisje dat een robot ziet en haar “hand” aanraakt – wat wordt de toekomst van kunstmatige intelligentie

Mooi meisje ziet een robot die er schattig uitziet, robot leert Jenga spelen, robot met bloemenslinger

Nieuwsgierig naar hun benadering van machine learning in vergelijking met echte menselijke gamers, voerde het team enkele informele proeven uit met verschillende vrijwilligers. “We zagen hoeveel blokken een mens eruit kon halen voordat de toren viel en het verschil was niet zo groot”, zegt Miguel Oller, lid van het onderzoeksteam..

Jenga’s spel kan erg interessant zijn als je de nodige strategie en precisie hebt.

Kind speelt Jenga, robot leert Jenga spelen, wat is de toekomst van?

We moeten echter nog verder gaan als de onderzoekers hun robot competitief willen opnemen tegen een menselijke speler. Naast fysieke interacties vereist Jenga een strategie, zoals het uitpakken van het exacte blok waardoor het moeilijk wordt voor een tegenstander om het volgende blok te verwijderen. Voorlopig is het team minder geïnteresseerd in het ontwikkelen van een robot Jenga-kampioen en meer gericht op het toepassen van de nieuwe vaardigheden van de robot op andere toepassingsgebieden..

In onderstaande video zie je de robot spelen

“>