Tuin

8 dingen om te weten over de tunnelkas

Het plaatsen van een kas in uw tuin is de garantie voor mooie groenten en fruit in alle seizoenen. Als u uw eigen planten wilt kweken, moet u weten dat u de keuze heeft tussen verschillende modellen kassen. In dit artikel staan ​​we stil bij de tunnelkas. Deze apparatuur is perfect geschikt voor de tuinbouw en voldoet aan alle voorwaarden om een ​​goede ontwikkeling en groei van planten te garanderen. Voordat u er een aanschaft, vindt u hier alles wat u moet weten over de tunnelkas.

tunnel weet

De tunnelkas: een verbeterde versie van de traditionele kas

Zoals jullie allemaal weten, is een kas een tuinhuisje dat wordt gebruikt om veilig planten te kweken. In de winter helpt het planten te beschermen tegen vorst en hun ontwikkeling te verlengen. Als het mooie weer aanbreekt, vervult ze deze rol voor andere culturen.

Er zijn verschillende soorten tuinkassen, namelijk de kweekkas, de wintertuin, de oude kas, de frame- of minikas en de tunnelkas. Alle kassen vervullen dezelfde rol, maar verschillen in ontwerp en functionaliteit. Als u van plan bent een tunnelkas in uw tuin, weet dat dit een uiterst economisch en ecologisch model is. In tegenstelling tot de traditionele glazen kas is deze eenvoudiger te monteren en demonteren. Het maakt ook teelt op grote oppervlakten mogelijk, wat ideaal is voor de tuinbouw..

visu tunnel weet dingen

Minder geïsoleerd, maar efficiënter dan de glazen kas

De tunnelkas is een kunststofkas. Het heeft de vorm van een tunnel, vandaar de naam. In vergelijking met glazen kassen is deze veel minder geïsoleerd, maar biedt meer warmte dan de buitenkant. Door de plastic hoes kan het echter voldoende licht geven aan planten en hun groei bevorderen (licht is veel belangrijker dan warmte, voor planten). Hoewel deze niet als verwarmde kas kan worden gebruikt, is de tunnelkas perfect geschikt voor de groente- en fruitteelt.

Hiermee kunt u het hele jaar door telen

Niet alle groenten en fruit kunnen de winter overleven. Sommigen van hen zijn erg bang voor de kou en hebben een geschikte temperatuur nodig om zich te ontwikkelen. Om de periode van activiteit van deze planten te verlengen, kan het nodig zijn om:installeer een tunnelkas in de tuin.

Met de bescherming van de tunnelkas kunnen jaarrond planten worden gekweekt. Het geeft niet alleen licht aan planten, maar het beschermt ook thermofiele planten voor het begin van de winter.

Dankzij het kasdek vertonen groenten en fruit ook vroege tekenen van rijpheid, dus ze veel meer produceren dan buitenshuis. Net als de productie komt de oogstperiode vroeg wanneer de planten onder dekking worden gezet. Groenteplanten die in de zomer worden gezaaid, kunnen daarom worden geoogst van de winter tot de komst van de lente..

een vrouw in een bloementuinkas

Vereist geen inspanning om in te stellen

Als u op zoek bent naar een praktische en functionele kas voor uw gewassen, dan is de tunnelkas zeker wat u zoekt. Samengesteld uit een beschermkap en verschillende technische elementen (gevel, nok, gevelbogen, enz.), heeft het het voordeel dat het eenvoudig te monteren en demonteren. Het ontwerp van de tunnelkas is daardoor veel minder complex dan een traditionele kas. Het is inderdaad gemaakt van een stalen structuur die een plastic film ondersteunt.

Speciaal ontworpen voor bepaalde soorten plantages

De tunnelkas is speciaal bestemd voor kwetsbare planten, zoals jonge planten, maar ook voor groenten die bescherming nodig hebben tegen vorst (wortelen, kool, salades, enz.). Deze omgeving is bevorderlijk voor de groei en ontwikkeling van plantages. Onder een tunnelkas vinden ze hun perfecte balans.

Verkrijgbaar in verschillende modellen

Afhankelijk van het gebruik waarvoor deze bestemd is, kan de tunnelkas in verschillende vormen en maten komen: lage teelttunnels en grote tunnelkassen (tuinbouwkassen).

Lage teelttunnel

Dit type kas zorgt ervoor dat groenteplanten warm kunnen groeien, beschermd tegen schadelijke insecten en slecht weer (wind, regen, hagel…). De lage tunnelkas biedt niet alleen een goede bescherming aan planten, maar faciliteert ook hun groei.

Er zijn verschillende soorten lage-cultuurtunnels:

  • De stijve forceertunnel
  • De geperforeerde forceerfilm
  • De accordeoncultuurtunnel
  • De moestuin te voet
  • De beschermingsbel
  • De mini terraskas

Grote tunnelkassen

Ook wel tuinbouwkassen genoemd, grote tunnelkassen beslaan een groter oppervlak dan lage tunnelkassen. Bovendien zijn ze robuuster en bieden ze een optimale bescherming tegen de wind. Dit kasmodel biedt ook een betere controle van de binnentemperatuur. Hij kan soms wel 3 of 4 meter hoog worden, waardoor je probleemloos kunt staan ​​en bewegen in de kas..

groene plant tuin kas

Biedt het hele jaar door verse producten

De tunnelkas maakt het mogelijk om het hele jaar door te telen en te tuinieren, maar heeft ook het voordeel dat het de productie van verse groenteplanten vergemakkelijkt. Dit komt omdat wanneer groenten en fruit buiten worden gekweekt, ze na de oogsttijd een tijdelijke rustfase doormaken..

Daarentegen wordt onder een kas het groeiproces onmiddellijk hervat zodra het vorige eindigt. Dit stelt u in staat om geniet het hele jaar door van verse producten. Doordat de planten beschermd zijn tegen insecten, is er ook geen risico op beschadiging.

Vereist grote zorg

Groenten en fruit planten in een tunnelkas kan nuttig zijn, maar vereist ook veel zorg. Jij moet ook controleer de ventilatie van de kas om condensatie op de bladeren te voorkomen. Hierdoor kunnen de groenteplanten gaan rotten. Zorg er ook voor dat u druppelirrigatie in de kas installeert om vocht vast te houden. Je moet ook weten dat de binnentemperatuur kan oplopen tot 40 ° C als het erg warm is..