Tuin

De beste decoratieve ideeën om je tuin op te knappen tegen een lage prijs en op een duurzame manier

In een wereld waar opsluiting tussen vier muren de norm is geworden, is het tekort aan vitamine N (natuur) acuter. Juist daarom kan zelfs het kleine stukje tuin een echte meerwaarde zijn voor uw huis en uw leven. Maak opnieuw verbinding met de buitenwereld en jezelf, vecht tegen stress, breng momenten van nietsdoen door in een natuurlijke omgeving, kweek met zorg voor de planten om je heen, doe goed voor de planeet … Er zijn zoveel goede redenen om van je tuin een oase te maken van welzijn! Zet de eerste stap met onze decoratieve ideeën om je tuin op te knappen tegen een lage prijs en op een duurzame manier.

De ecologische trend in tuinieren en landschapsarchitectuur en hoe deze thuis te adopteren 

een tuin bij de berg met bloemperken en een caravan

Maak een tuinmeubel gemaakt van gerecyclede voorwerpen

Als u het meeste uit uw tuin wilt halen en meer tijd buiten wilt doorbrengen, is het opzetten van een kleine ontspanningsruimte een must. En hoewel tuinmeubelen een bepaald budget vereisen, hebben ideeën voor teruggewonnen meubelen meestal slechts twee handen en een beetje fantasie nodig. Bank gemaakt van pallets, salontafel gemaakt van houten kisten, haspel of boomstam, krukjes gemaakt van gerecyclede banden – dit zijn enkele geweldige ideeën in eco-verantwoorde modus die je tuin zeker zullen personaliseren. Welk gerecycleerd object u ook kiest, zorg ervoor dat u het aanpast aan het nieuwe gebruik buitenshuis, waar het uiteindelijk het slachtoffer wordt van slecht weer. Voor de rest vind je een heleboel afvalvrije meubelen en tuinaanlegprojecten door je te verdiepen in de rijke bronnen van Maison.20minutes.fr.

Palletmeubels om een ​​teruggewonnen tuin in te richten

palletmeubels om een ​​buitentuin te maken herschilderde witte palletstoel versierd met pompoenen, decoratieve ideeën om je tuin op te knappen

Voeg een waterbassin toe voor een zen-noot

Je tuin kan ook de thuisbasis zijn van een klein ecosysteem, in een poging om nog dichter bij de natuur te komen. Het aanleggen van een tuinvijver is nu minder ingewikkeld dan je zou denken dankzij de rijkdom aan bestaande oplossingen. Begraven of bovengronds, de tuinvijver is er in verschillende vormen, dieptes en uitvoeringen om te kopen (voorgevormde vijver), of om zelf te maken (inbouwvijver). Evenzo zijn er nogal wat ideeën voor teruggewonnen containers die je kunt recyclen en veranderen in een bassin – zinkbassin, houten vat, grote bloempot – de lijst is vrij lang. Nodig daar wat waterplanten en goudvissen uit en je hebt de perfecte zen-hoek. De installatie van een vogelbad is een ander origineel idee dat onze gevederde vrienden zeker zullen waarderen.

Vogelbaden moeten wekelijks worden schoongemaakt om algen te verwijderen 

een vogel strijkt neer aan de rand van een fontein in een tuin

Buiten goed planten

“U moet uw tuin cultiveren” en de woorden van Voltaire verdienen hun plaats in uw tuinverbouwingsproject. Het onderhoud van de planten is gekoppeld aan constante zorg, die echter afhangt van de grootte van uw tuin en de moeite en tijd die u bereid bent te investeren. Als het voor u handig is om bijvoorbeeld een bloembed te maken, moet u speciale aandacht besteden aan het kiezen van de juiste planten, aangepast aan het klimaat van de regio. Ze zullen ook worden gekozen omwille van continuïteit of chromatisch contrast, verscheidenheid aan vormen, maar vooral – om te zorgen voor een prachtige tuin, ongeacht het seizoen. Om de inspanning tot een minimum te beperken, zouden we neigen naar vaste planten die elk jaar alleen teruggroeien – geraniums, echinacea, achillea, helianthemum, enz. Nog beter als hun blad groenblijvend is – oleander, cistus, varens, agapanthus, agave. Houd er echter rekening mee dat het erg belangrijk is om een ​​inventaris op te maken voordat u begint met de make-over van uw tuin. Zodra de tuingebreken zijn vastgesteld, kunt u al enkele deskundige adviezen raadplegen, zoals advies van Home Minuten tuinieren en andere specialisten in het veld.

Een zorgvuldig beplante tuin met struiken met kleurrijk blad 

veel bloemen in de tuin met struiken voor een schutting

Multifunctionele planten toevoegen

Overweeg om, in de zin van minimaal onderhoud, een paar planten te planten waarvan de charme en het nut hun schoonheid te boven gaan. Vind hieronder enkele voorbeelden:

  • Planten die de geur prikkelen

Ontspannen midden in een prachtige bloementuin, de aangename geuren laten ontsnappen, is een waar genot voor de zintuigen. U kunt aromatische bloemen planten in de buurt van de gebieden waar u de meeste tijd doorbrengt – langs looppaden of in gebieden die worden blootgesteld aan een lichte bries..

  • Eetbare planten

Ja, het is waar dat sommige bloemen eetbaar zijn, maar we hebben het dan vooral over struiken zoals blauwe bessen, bramen zonder doorn of frambozen. Ze zijn niet alleen gemakkelijk te onderhouden, maar garanderen u vers en smakelijk fruit binnen handbereik..

  • Muggenwerende planten

Als muggen je vaak lastig vallen, weet dan dat er nogal wat planten zijn die ze kunnen afstoten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lavendel, basilicum of rozemarijn. Vergeet hier niet opnieuw om ze een locatie te vinden in de buurt van de plaatsen waar u de meeste tijd doorbrengt.

  • Planten die frisheid brengen

Als uw huis een kamer heeft die in de volle zon ligt, die dan in de zomer ondraaglijk warm wordt, kunt u rekenen op klimplanten. Kies voor een wilde wingerd, passiebloem, klimop of klimroos. Al deze planten voorkomen dat de zon direct de muur opwarmt en zouden bovendien een pergola of tuinprieel kunnen sublimeren..

Rozen zijn – een voorbeeld van een plant die schoonheid en bedwelmende geur combineert

een rozenstruik rond een zuil in de tuin met onderaan een latwerk

Creëer een duurzame tuin

In deze tijd, waarin milieubescherming meer dan ooit een punt van zorg is, kunt u overwegen om in uw eigen achtertuin duurzaam te ondernemen. Van de vele manieren om dit te doen, blijkt onze favoriet composteren te zijn. De belangrijkste voordelen hebben voornamelijk betrekking op het verminderen van de ecologische voetafdruk en het verbeteren van de vruchtbaarheid van uw tuingrond. Dit is dus een heel natuurlijke en duurzame manier om de planten in je tuin te voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien. En dit, door gebruik te maken van GFT-resten van je eigen tuinieractiviteit !

Tuinieren zoals het hoort in 2020 – met respect voor het milieu

hoe maak je compost voor de jaridn een groene plant in twee handen