Здраве и благополучие

Влажност във вашия дом: какво трябва да знаете

Не винаги мислим за това, но качеството на въздуха в дома оказва голямо влияние върху здравето и благосъстоянието. И разбира се, влажността играе съществена роля. Идеалният въздух не трябва да бъде нито прекалено сух, нито прекалено влажен. Но как да разберете дали влажността в къщата е перфектна или не? Как да имаме идеално ниво на влажност? Нека направим проверка.

мокър прозорец с капеща вода

Измерете нивото на влажност във вашия дом

Нивото на влажност в къщата трябва да се измерва редовно. За да направите това, можете да се обадите на професионалист, който ще диагностицира влажността във вашата къща или апартамент. Той също така може да анализира стените ви, за да измери съдържанието на вода в тях.

Но можете и вие измерете влажността с устройство, наречено хигрометър. Подобно на термометър за температура, този материал ви казва нивото на влажност във вашия дом. Предимството му е, че можете редовно да проверявате качеството на околния въздух, за да гарантирате ежедневния си комфорт..

Специализиран по хигрометрия, сайта hygrometre.fr предоставя на ваше разположение пълно ръководство и рецензии да се озовете сред богатия избор на хигрометри, предлагани на пазара. Ще можете да изберете най -добрия механичен или електронен влагомер за измерване на нивото на влажност, без да се обаждате на професионален диагностик. Изборът на устройство с добро качество е от съществено значение, за да сте сигурни, че имате надежден хигрометър с дълъг живот.

След като вземете своя хигрометър, внимавайте да не го инсталирате близо до отоплителна система или комин, за да осигурите надеждни резултати. По същия начин не трябва да премествате хигрометъра от мястото му за няколко часа, за да бъде измерването стабилно.

изображение влажност знае къщата трябва да влезе

Увеличете влажността или нивото на влажност в къщата

Нивото на влажност на къщата се отнася до степента на влажност на околния въздух във вътрешността.

Високата влажност ще причини появата на плесени и може да повреди структурата на вашия дом. Освен това прекомерно влажният атмосферен въздух може да окаже значително въздействие върху благосъстоянието и здравето на обитателите. Всъщност, от безсъние до дихателен дискомфорт до алергии, последствията са многобройни. Може също да генерира хронични болести при деца.

Това обаче не означава, че въздухът не трябва да съдържа следи от влага. Всъщност прекалено сухият въздух ще изсуши кожата, очите и гърлото, което също ще повлияе на вашия комфорт..

За да избегнете всички тези неудобства, трябва да имате a средна влажност. За да направите това, се включват различни фактори (които ще видим подробно по -късно в статията). Идеалната влажност за жилищна къща трябва да бъде между 40 и 70%.

Ако вашият хигрометър показва ниво на влажност по -малко от 40%, имате много сух въздух в помещението. От друга страна, над 70%, нивото на влажност ще бъде твърде високо.

снимка на прозорец с капки вода

Признаци на прекалено влажен околен въздух

Докато използването на хигрометър е най -сигурният начин за измерване на влажността в стайния въздух, има признаци, които можете да анализирате. Когато нивото на влажност в дома е твърде високо, тоест над 70%, трябва да видите видими промени, като например лющене на тапети и появата на мухъл.

Могат да се появят и други признаци, за да назовем само няколко:

  • Влошаване на зидарията и фугите,
  • Появата на петна по тавани, врати и стени,
  • Подуване на дървени повърхности,
  • Конденз по прозорците,
  • Начупване на бои,
  • Появата на ръжда върху метал и др..

Ще разберете, че влиянието на влажността на въздуха върху жилищата и мебелите е важно. Без подходяща грижа проблемът ще се влоши и ефектът от тези влошаване върху здравето ще се увеличи. Веднага щом забележите един или повече от тези признаци, трябва да действате възможно най -бързо, като се обадите на професионалист.

оранжево стълбище изглед към облаците служители оранжева защитна шапка

Откъде идва влажността в къщата? ?

Влажността в дома може да има няколко причини.

Сред най -честите причини за прекалено влажен околен въздух са липса на вентилация. Това няма да премахне влагата, както трябва. Това се отнася до влажността в кухнята при готвене на ястия или в банята.

То може да дойде и от инфилтрация, причинена от дефектен покрив, лоша изолация или лошо качество на стъклени стени. През повечето време влагата идва от неоткрит теч във водния кръг.

Как да намалите влажността в дома си ?

Ако влагомерът показва, че нивото на влажност в дома ви е твърде високо, трябва бързо да предприемете действия, за да го намалите. За да направите това, първо трябва да установите причините..

Обаждането в професионален RGE (признат гарант на околната среда) е най -безопасното решение, вместо да се опитвате да разрешите проблема сами. Само този специалист ще може да ви помогне да откриете причините за прекомерната влажност и следователно работата, която трябва да се предприеме, за да се отстрани ефективно..

Ако се наблюдава капилярно издигане

За отстраняване на влагата на стените са възможни няколко решения. Професионалистът може да извърши ревизия на капилярния разрез на стените, дренаж за евакуирайте застоялата вода, отстраняване на течове на вода, инжектиране на смола в стените … Избата е много често замесена. Всъщност тази част от къщата, разположена в мазето, често е много влажна. Следователно изолацията на мазето е от съществено значение.

Подобрете изолацията

Прекомерната влажност в къщата често изисква изолационни работи. Професионалистът може да препоръча топлоизолация на стените. Windows също може да бъде включен. В някои случаи собствениците трябва да преминат през подмяна на прозорци или стъклени стени, за да ги направите по -изолационни.

Работете вентилация в дома

За да изгоните влагата и да предотвратите натрупването й в дома, вентилацията е от съществено значение. Подобрената вентилация много често се препоръчва за оптимално ниво на влажност.

Най -често инсталирането на a контролирана механична вентилация се оказва ефективен. Той ще изгони натоварения с влага въздух от къщата.

семейство близо до прозорец вътрешен зелен растителен под в черно бели плочки и паркет